Voorkom een hersenbloeding

Geen categoriejun 27 2014, 14:59
Verbrand benzine.
Elektrische auto's zijn quasimodo's op wielen, speciaal gemaakt voor Hollywoodsterren en ecohipsters. Elektrische auto's zijn rijdende pacemakers, voor zielloze forenzen die heel praktisch van A naar B willen. Elektrische auto's zijn voor milieuhuichelaars, want hun batterijen zijn stiekem heel vervuilend en hun actieradius is even lachwekkend als hun motorprestaties.
Tot niet zo heel erg lang geleden was dit allemaal waar. Maar Tesla rekende af met het suffe imago, Mercedes liet met de elektrische SLS nog even zien wat een Germaanse hyperbool is en de zogenaamde Ryden-batterij belooft een schoon en krachtig alternatief voor de lithium-ion-meuk van nu. Waarom zou in de toekomst dus niet iedereen elektrisch rijden?
Er kan wat mij betreft maar één reden zijn: de ervaring van het rijden. Voor 90% van de automobilisten is dat volstrekt onbelangrijk. Dit zijn de praktische types die kiezen voor Wehkamp in plaats van Wolford, ook als geld geen rol speelt. Die hangen we apart. (Mochten ze overigens hun leven willen beteren maar geen zin hebben in deze column, klikke dan hier.) Uiteindelijk schrijven we hier voor de stijlvolle minderheid die geeft om sensatie en smaak.
En voor de audiofiel is de elektrische auto gewoonweg slecht nieuws. Nooit meer dat irrationele onderbuikgevoel bij een snerpende Italiaanse achtcilinder, het metalen geluid van een Porsche of de sonore brom van een Bentley. Het einde van de verbrandingsmotor betekent ook het einde van de symfonische rijkdom van het gaspedaal intrappen. Het ontneemt de auto - indien geslaagd toch een totaalkunstwerk - een van zijn meest betoverende eigenschappen. Het verdunt de rijervaring.
Als het daarbij zou blijven, is het verlies al vreselijk, maar het is nog erger. De elektrische auto is weliswaar stiller, maar het enig noemenswaardige geluid dat de wagens produceren is band- en windgeruis. Ik weet niet hoe het met u staat, maar ik heb liever bloedende oren van een installatie die brandstof in gebulder transformeert, dan een hersenbloeding door de verveling van grijs geruis.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten