Wie is Abu Bakr al Baghdadi?

Geen categoriejun 12 2014, 20:00
ISIS.
Het AD heeft een bijzonder interessante profielschets online gezet van Abu Bakl al-Baghdadi, de leider van ISIS. Helaas is er weinig over hem bekend, maar wat wél bekend is doet je geloven dat hij zo ongeveer net zo gewelddadig is als Osama bin Laden was... of nog erger:

Baghdadi richtte zijn eigen soennitische leger op en trad toe tot terreurbeweging al-Qaeda. Als Bin Laden op 2 mei 2011 wordt vermoord, kondigt Baghdadi aan dat hij de voormalig al-Qaeda-leider zal wreken. Hij claimde verantwoordelijkheid voor de 23 bomaanslagen die tussen maart en april 2011 plaatsvonden in Bagdad. Op 15 augustus 2011 volgde een golf aan zelfmoordaanslagen en kondigde zijn organisatie aan op de website dat er nog 100 aanvallen zouden volgen waarbij verschillende methodes als zelfmoordaanslagen, invallen, bommen langs de weg en kleine aanvallen door het hele land, worden gebruikt.

Experts houden er rekening mee dat Al-Baghdadi zich uiteindelijk zal uitroepen tot emir van het Iraaks-Syrische kalifaat - aangenomen dat het zo ver komt, tenminste. In de afgelopen maanden en jaren heeft hij veel militanten aan zich verbonden, waaronder leden van Al Nusra (Syrië) en Al Qaeda 'Main' (het deel van Al Qaeda geleid door Ayman al-Zawahiri, in naam de opvolger van Bin Laden).
Al-Baghdadi is op dit moment terroristenleider nummer één in het Midden-Oosten. Er is met name Amerika bijzonder veel aangelegen om hem uit de weg te ruimen. Vandaar dat Washington een prijs van 10 miljoen op zijn hoofd heeft gezet.
De komende dagen en weken gaan we zien of ISIS' leider dit keer te ver is gegaan, of dat hij toch in zijn plan slaagt om een kalifaat te vestigen. In het laatste geval zullen Irakezen en Syriërs de komende tijd bijzonder gaan lijden onder zijn moordzuchtige heerschappij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten