Wie wint er werkelijk bij Schotse onafhankelijkheid?

Nog maar honderd dagen tot het referendum over de Schotse onafhankelijkheid en de campagne is in volle gang. Het gaat spannend worden want uit de recente peilingen blijken de Schotten zeer verdeeld. De Schots premier Alex Salmond nam het initatief tot het referendum als voorman van de Schots-nationalistische SNP en geeft nu leiding aan de voor-campagne. De Britse regering voert een felle tegencampagne. Maar het zijn juist de Engelsen en Conservatieven die veel te winnen hebben met een Schots uittreden.  

Het Verenigd Koninkrijk heeft een vreemde constructie. Er bestaan parlementen voor Schotland, Wales en Noord-Ierland en er is zelfs een London Assembly. Veel bevoegdheden zijn verschoven naar die regionale parlementen maar Engeland heeft niet zo’n parlement. Met als gevolg dat Schotten (en Welshen en Noord-Ieren) wel Engels beleid kunnen beïnvloeden in het Brits parlement maar Engelse parlementariërs dat omgekeerd niet kunnen. Dat is een scheve verhouding.  

Sowieso is Schotland geen wingewest zoals Vlaanderen dat bijvoorbeeld wel is. Het Nee-kamp voert dan ook niet voor niets campagne met als een van de argumenten dat er zoveel Britse subsidies verloren zouden gaan. Met 8,4 % van de Britse bevolking en 8,3 % van de Britse economie, wordt 9,2 % van de Britse belastingen in Schotland besteed. Per saldo ontvangen Schotten twee tot drieduizend pond meer dan ze betalen.

Het is dus niet alleen Schotland dat zijn onafhankelijkheid en zelfbeschikkingsrecht wint met een ‘ja’ in het referendum, het is ook Engeland dat een stukje zelfbeschikking en geld terugkrijgt.

De grootste verliezers bij een Schotse onafhankelijkheid zouden Labour en de Liberal Democrats zijn. Schotland is zo links als de pest en hetzelfde geldt voor hun nationalistische partij die het referendum heeft aangevraagd. Bij de laatste verkiezingen wonnen de Conservatieven er maar één zetel van de 59. Labour haalde er 41 en LibDem 11. Er wordt binnen de Britse politiek zelfs gefluisterd dat Labour nooit meer een meerderheid zou kunnen halen zonder Schotland.
Misschien is dat wat overdreven gesteld maar het maakt het in elk geval een stuk lastiger voor Labour. Schotland is een echt links bolwerk, vergelijkbaar met Noord-Nederland hier. Als Schotland bij de laatste verkiezingen niet had meegedaan, had Cameron een ruime meerderheid van 19 parlementariërs gehad, in plaats van 19 tekort. Ook voor UKIP zou het goed nieuws kunnen zijn, die partij haalde bij de Europese verkiezingen hun slechtste resultaat in Schotland, waar het slechts één van de zes zetels won, hoewel het de vraag is hoe dat zich vertaald naar landelijke uitslagen.

Het is erg jammer dat de SNP zo eurofiel is. Het zou dadelijk zomaar kunnen dat de Britten uittreden en de Schotten toetreden tot de Europese Unie. Je kunt je afvragen wat de Schotten dan gewonnen hebben, uiteindelijk heeft Brussel meer invloed op het Schotse beleid dan Londen. Als de Schotten ‘ja’-stemmen, en dat is een grote áls, dan is het te hopen dat ze de eurofiele en linkse SNP snel terzijde schuiven, maar ik vrees dat dat uitzicht van weinig realisme getuigd. Wel is duidelijk dat de Conservatieven hoe dan ook winnen. Stemt Schotland ja, is de Unie gered, stemt Schotland nee, komt Labour in een lastig parket.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. BAYDEWEE

   

  Aan hun kleding op de foto te zien zijn ze toch vrij conservatief?

   

 2. witwas

  Het is natuurlijk wel makkelijk Labour en SNP als ‘links’ neer te zetten. Maar ik vraag me af is Schotland echt een links land met een verhoudingsgewijs waterhoofd aan overheid, uitgebreide verzorgingsstaat en subsidies, multicultigeknuffel, weinig individuele vrijheid etc. etc.? De laatste keer dat ik daar was heb ik er weinig van gemerkt in ieder geval.

 3. Johannes N

  @Epimenides

   

  “Wilt u gratis geld ontvangen? [ja] [nee]”

   

  Goh, hoe zou dat nu uitpakken voor een socialistisch land?

 4. louis-portugal

  Met jou eens Karina.

  Nu weet ik meer van de verhoudingen daar.

 5. Epimenides

  Ik persoonlijk vind het zo’n raar idee dat je de vraag: wil je onhafhankelijk zijn met Neen zou beantwoorden.

   

 6. Karina

  Dus bedankt Jasper voor deze globale informatie.

 7. Two Ravens Black Kettle

  Ja Schotland is ultra links. Alex Salmond voerde bij de EP verkiezingen de leus: hou de fascistische UKIP uit Schotland. Dat is deze malloot gelukkig niet gelukt. Wel werd Nigel bedreigd, bekogeld en aangevallen door de gardisten van Salmond.

  Engeland zou beter af zijn zonder Schotland. De Engelsen willen af van de massa-immigratie en uit de EUSSR, de Schotten willen de deuren wagenwijd openzetten en in de EU.

   

  Dat gesteld hebbende; ik vind het doodjammer want samen met Eire is Schotland het land waar ik het vaakste op vakantie ga. Prachtige mensen maar politiek oh zo naief en gebrandwashed door de plaatselijke BBC. Nigel voert een unionistische campagne, hij zou het tegenovergestelde moeten doen of zich er helemaal niet mee moeten bemoeien. 

   

 8. Wilhelmson

  Er wonen nogal wat niet schotten van onder de borders in schotland ( 400-500.000). En nogal wat schotten buiten schotland in de rest van de UK die niet mogen stemmen voor of tegen onafhankelijkheid (800.000). De totale schotse bevolking telt 5 miljoen zielen.  de polls bevestigen een kleine meerderheid tegen en een groeiende minderheid voor. De niet beslissten is een 30 % groot en kan de balans ener of anderzijds doen keren.

  Dat  schijnbaar vele regios zoals schotland, vlaanderenen catalonie pro EU zijn , of op zijn minst niet radicaal tegen zijn een logisch gevolg van hun onafhankelijkheidsstreven. De EU is hun hefboom en beste politiek correcte argument dat de 19 eeuwse natiestaat waarin ze gevangen zit overbodig is. In realiteit hebben diezelfde  regio’s een heel duidelijke visie ( hoe kan het anders) hoe zij hun plaats in europa zien. En deze is best heel eurokritisch. HUn voorbeelden van ‘ongewone ‘ EU lid aantreden en uittreden is die van de Duitse vereniging enerzijds en die van de groenlandse uittreden in 1985. 

 9. Haarscherp

  Alex Salmond de Schotse First minister is het afgelopen jaar 5 x naar China en diverse keren naar de oliestaten geweest. Handels delegaties van Chinezen en Arabieren worden met open armen in Schotland ontvangen met hun miljarden investeringen in de olie en gasindustrie. Aberdeen is na Londen de stad met grootste groei in banen en huizen prijzen en vastgoed.  Zelfs Donald Trump keeg voor zijn miljarden investering in nieuw golf resort zeer gunstige belasting faciliteiten.

   

  Het “linkse” nationalisme van de SNP is een normale reactie op de Unionistische partijen in Westminster die Schotland met zijn miljarden olie en gasbaten liever in eigen beheer willen houden.  Denk dat Londen dat beseft en alle onfrisse campagne instrumenten en Unionistische spindocters gebruiken om Schotland binnen boort te houden in het VK.

   

  Overigens het rekenvoorbeeld van Jasper de Groot is onvolledig. Hij vergeet mee te rekenen de olie en gasopbrengsten die regelrecht worden afgedragen aan Londen zonder enige zeggenschap van de Schotse regering. Vandaar de drijfveren voor Alex Salmond en zijn SNP voor een Onafhankelijk Schotland met een Britse koningin net als Canada,  maar wel baas in eigen land met een eigen munt, leger en (kern) vloot.

   

  Kortom stevig duimen de komende 100 dagen voor een Ja, natuurlijk!

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.