Ed Nijpels: ‘Duurzame energie krijg je voor niets!’

Voor niets gaat de zon op. Maar elektriciteit uit zonne-energie kost een vermogen. Datzelfde geldt voor windenergie. En wie betaalt de rekening?

Reeds eerder schonk ik aandacht aan het onzalige Energieakkoord en de rol van Ed Nijpels als toezichthouder van de uitvoering daarvan. Zie hier en hier.

Gisteren mocht Ed Nijpels bij Knevel & Van den Brink aanschuiven om zijn pleidooi voor het Energieakkoord te houden in een uitzending, waarin onder andere ook uitvoerig werd gedelibereerd over de uitspraak van de rechter dat Volkert van der Graaf geen enkelband meer hoefde te dragen.

Uit de gebruikelijke spraakwaterval van Ed Nijpels bleef de volgende uitspraak bij mij hangen: ‘Duurzame energie krijg je voor niets!’ Knevel (een econoom, die beter zou moeten weten) en Van den Brink lachten hem vriendelijk toe en lieten – kennelijk niet gehinderd door enige kennis van zaken – deze uitspraak onweersproken passeren.

Nijpels gebruikte de spanningen met Rusland om te pleiten voor minder afhankelijkheid van Russisch aardgas door een Europees energiebeleid (zou er ooit iets komen wat die naam verdient?), energiebesparing (verstandig) en meer duurzame energie (onverstandig). Immers volgens Nijpels: ‘Duurzame energie krijg je voor niets!’

Ik viel bijna van mijn stoel bij zoveel onbenul. Geen woord over de aanzienlijke stijging van de elektriciteitsprijzen. Geen woord over de structurele ontwrichting van de elektriciteitsmarkt. Geen woord over de dramatische ontwikkeling van de Energiewende in Duitsland, die volgens vice– kanselier Sigmar Gabriel bijna failliet is. Geen woord over de gigantische kapitaalverliezen van de energiebedrijven en de grote en kleine investeerders die daar hun geld in hebben gestoken. Geen woord over het wegtrekken van de energie-intensieve industrie uit Europa. Geen woord over de versobering van van het duurzame energiebeleid die thans in vele landen in volle gang is.

Natuurlijk kennen we Ed Nijpels als een welbespraakte vertegenwoordiger van deelbelangen, met een uitzonderlijke dossierkennis. Maar zijn spraakwaterval is wel erg selectief, om niet te zeggen misleidend.

Onder de titel, ‘Wie bewaakt de bewakers van het Energieakkoord’, schreef Martin Sommer onlangs in de Volkskrant:

En hoe belangeloos is akkoordbewaker Ed Nijpels? Die was een paar jaar terug commissaris van een windparkbedrijf dat failliet dreigde te gaan. Hij probeerde VVD–partijgenote en gedeputeerde van Noord-Holland Elisabeth Post te overreden om te participeren in een onderdeel van het zieltogende bedrijf. Post weigerde de vriendendienst en de provincie bleef een strop bespaard –  maar in een sector waar staatsmiljarden omgaan blijft de vraag, ook wel voor journalisten: wie bewaakt onze bewakers?

Aldus Martin Sommer.

Lees verder hier.

Maar die affaire in Noord–Holland was klein bier in vergelijking met het Energieakkoord. Wordt het niet tijd voor een enkelbandje voor Ed Nijpels?

Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. Hilterman

  Ik betrek duurzame energie Energie van Greenchoice maar waarom krijg ik dan elke maand een rekening?”

   

  Dat is heel eenvoudig op te lossen.Stuur de rekening door naar Ed Nijpels en vraag hem dat misverstand met NUON, ESSENT etc even op te lossen.

 2. peterdeRuyter

  Symbool van de …  VVD. Heb er ooit in teveel onwetendheid nog op gestemd, deze …..  Nog niet waard om m’n voeten aan af te vegen. ….  in raketvorm. O, en K en die vdB zijn de gebruikelijk jounalistieke …., die hun kooi in Hilversum hebben. Ze weten het wel Hans, maar hun door ons belastinggeld gevulde portemonnee weet  nog meer.

 3. Bob Fleumer

  Nijpels bewijst zijn onkunde door leugens te vertellen, duurzaame energie is vooral duur en niks anders.

  Iemand met gezond verstand kan op een A4 uitleggen waarom het zinloos is daarin te investeren.

  Je staat vertsteld hoe gestudeerde mensen zo stom kunnen zijn.

 4. Leo KarelJan

  Nijpels gezien: wat een ongekend laag niveau! Geen kwaliteit en vooral zijn opmerking: “duurzame energie is gratis” kan als klassieker worden bijgeschreven!

  Deze uitspraak is zonder meer debiel en ook heel kwaadaardig!

  En dan zijn uitspraak: “duurzame energie en we kunnen Russisch gas missen. Kernenergie niet nodig.” Dit getuigt van zoveel zwakzinnigheid, dat opname in een herstellingsoord wellicht heilzaam voor deze …. kan uitpakken.

  En wat dacht je van Knevel en v.d. Brink: die slikken dit maar. Over journalistieke kwaliteit gesproken…….

 5. Hilterman

  Wordt het niet eens tijd de heren Nijpels en Hermans onbevoegd te laten verklaren voor het uitoefenen van bestuurs- en toezichthoudende functies? Ik erger me enorm aan de onzin die beide heren uitkramen. Ik erger me nog meer aan het totale gebrek aan verantwoordelijkheid bij deze ….. Kennelijk is hun enige vraag wanneer ze benaderd worden voor hat zoveelste baantje “Wat schuift het?”. Er moet dringend een blacklist komen waar deze nietsnutten direct op komen voor ze de samenleving nog meer ellende bezorgen.  

 6. L. van der Schoot

  Als er iemand gaat voor het eigenbelang is het wel deze …. Nijpels. Zo gezien past hij precies bij de VVD.

  Het wordt tijd dat deze volksverlakkers voor het gerecht komen, maar dan niet bij D66 rechters.

 7. Henry Joseph

  Bewaker energieakkoord is nevenfunctie nummer 28 van Ed Nijpels. Met zoveel baantjes kun je toch ook niet verwachten dat je ze goed doet? 

 8. Henry Joseph

  Ik betrek duurzame energie Energie van Greenchoice maar waarom krijg ik dan elke maand een rekening?

   

   

 9. Krolll

  En daarom gaat het zo goed met Essent, omdat hernieuwbare energie “gratis” is:

  http://www.z24.nl/ondernemen/essent-levert-niet-duitse-moeder-grijpt-in-485184

 10. sastro

  Edje heeft allen maar oog voor zijn eigen bankrekening.

 11. dirkse

  Ongelooflijk, dat de heer Nijpels niet in de gaten schijnt te hebben, dat hij de nar van het energieaccoord is.

 12. renevers

  De volgende link geeft een van de duidelijkste artikels van de
  laatste tijd op het gebied van de economische (on)mogelijkheden voor
  Hernieuwbare Technologie.

  Op basis van Return on
  Investment calculatie basis.. Kernenergie en waterkracht de beste ROI ,
  ZON en BIOMASSA helemaal onderaan onder de economisce drempel, bij
  noodzaak van buffering van stroom zelfs zielig laag. Zonder buffering is
  wind WEL mogelijk , met noodzaak van buffering valt het onder de
  drempelwaarde en vernietigt het waarde.
  Wind is interessant als probleem omdat het omstreeks de drempelwaarde valt. Het kan in KLEINE mate worden gebruikt.
  Helaas
  heeft alle wind in Nederland en Duitsland buffering nodig, bij enige
  schaal. Wind is dus ook ONDER de economische drempelwaarde.

  Leuke illustratie en fijn om te weten, waar onze welvaartsvernietiging vandaan komt.
  MET
  een ROI onder de drempelwaarde vernietigd een investering
  kapitaal en welvaart en kan zichzelf niet meer vervangen. In feite betekent het ook dat de investering meer energie kost dan ze opbrengt.

  http://www.dailykos.com/story/2013/07/08/1221552/-GETTING-TO-ZERO-Is-renewable-energy-economically-viable#

 13. dirk1940

  Heb met gemengde gevoelens die uitzending gezien. Nippels is toch een geval apart. Valt mensen in de rede. Praat zelf maar door en door. Lijkt mij een uiterst prettig mens om voor te werken in een commissie of zo. Je gaat zitten, leutert wat aan je koffie of glaasje Bols en Nijpels ratelt door. Drie uur later is alles geregeld en kun je bij de uitgang je makkelijk verdiende doceurtje opstrijken. 

   

  Knevel en Van de Brink hebben totaal geen vat op hun eigen programma. Mensen als Nijpels nemen de regie over.

  Dat zien we maar al te vaak bij Knevel en Van de Brink, gasten die klakkeloos dingen kunnen roepen en niet kritisch worden ondervraagd.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.