Midden-Oosten binnenkort christenvrij?

Ik schreef eergisteren een artikel op deze site over de ambities van de Islamitische Staat. Wij doen nog lacherig, christenen in het Midden-Oosten vluchten echter massaal weg.

Het Reformatorisch Dagblad zit sinds kort achter een betaalmuur op internet. Dat is jammer. De krant schrijft veel goede artikelen over christenvervolging in het Midden-Oosten. Ook gisteren stond er in de krant weer een goed artikel over christenen en ISIS, of, zoals het vandaag de dag heet, de Islamitische Staat.

Zoals ik eergisteren op deze site al schreef, zijn de ambities van de Islamitische Staat tomeloos. Men wil Mekka veroveren, men wil Jeruzalem veroveren en men wil oprukken naar Rome. Nu zullen deze plannen voorlopig wat te hoog gegrepen zijn. Zeker de laatste twee. In het Midden-Oosten kunnen de extremisten de komende jaren echter nog veel schade toebrengen. Niet alleen in Irak en Syrië. Ook landen als Jordanië en Libanon houden hun hart vast.

Angst
Laten dat nu net landen zijn waar veel christenen wonen. In het RD van vandaag schrijft Martin Janssen over verschillende  christelijke gezinnen die hij tegenkomt in Amman, de hoofdstad van Jordanië. De christenen zijn bang. Bang voor de ontwikkelingen die voor de deur staan.

Hij keek me bedroefd aan en haalde als antwoord een foto van zijn twee dochtertjes uit zijn zak. Ze lachten me toe met een stralende en onbezorgde glimlach. Hun vader was er volstrekt van overtuigd dat zijn kleine meisjes geen enkele toekomst hebben in Jordanië. „ISIS zal ook hier komen”, verzekerde hij mij. „En als het niet deze maand is, dan over twee jaar. De koning beschermt ons, maar als hij er niet meer is, zullen de volgende dag alle kerken branden.”

Seksuele jihad
Ook is er onder de christenen veel angst voor de zogenaamde seksuele jihad.

In verband met zijn dochters maakte hij zich het meest zorgen over de „seksuele jihad.” Dit staat in het Arabisch bekend als de „jihad al-nikah.” Vrouwen, en vooral ‘ongelovige’ vrouwen, dienen hun lichamen ter beschikking te stellen van de jihadisten.De afgelopen periode bereikten ons beangstigende berichten uit Irak. De Arabische pers meldde dat ISIS in Mosul en andere steden overal posters heeft opgehangen met daarop de tekst: „Alle mensen van dit land worden opgeroepen om hun ongetrouwde dochters te brengen, zodat zij hun plicht van seksuele jihad kunnen vervullen. Wie zich hieraan onttrekt, zal de volle zwaarte van de islamitische sharia voelen.”

Verkracht
De eerste berichten dat moslimstrijders van IS(IS) daadwerkelijk christelijke vrouwen hebben verkracht, zijn inmiddels al naar buiten gekomen. Onterecht is deze angst dus allerminst. Veel christenen besluiten dan ook te vluchten. Men vertrekt naar Nieuw-Zeeland, Europa en sommige christenen verhuizen zelfs naar China. Begrijpelijk vanuit het oogpunt van deze christenen. Zij zijn in de islamitische, vijandige wereld, die het Midden-Oosten langzaam aan het worden is, hun leven niet meer zeker.

Voor het Midden-Oosten is dit een drama. In Irak en Syrië liggen steden waar al christenen wonen sinds de zendingsreizen van de apostel Paulus. Als de huidige ontwikkelingen doorzetten is het Midden-Oosten over enkele jaren helemaal christenvrij (op Israël na dan). Dat zou een schande zijn. Een enorm grote schande!

Schande
Een schande omdat het Westen aan de zijlijn staat en dit probleem compleet negeert. Onlangs schreef Timmermans een brief aan de Tweede Kamer over de mensenrechtensituatie in de Arabische regio. Het woord christenvervolging kwam in de hele brief niet voor! Later verstopte de minister zich heel flauw achter het woord systematisch. Volgens hem was er geen sprake van systematische christenvervolging. Vervolgde christenen doen er niet toe in het beleid van onze minister van Buitenlandse Zaken. En hij is in Europa niet de enige.

Hetzelfde geldt voor de Nederlandse media. Die hoor je niet tot nauwelijks over dit thema. ’t Zijn geen Palestijnen he, die christenen…

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

16 reacties

 1. Henry Joseph

  Christenen zijn monotheïsten en ook Islamieten geloven dat er maar één God is. Dan geloven ze toch allebei in dezelfde God? Ben ik nou zo slim of zijn zij zo dom?

   

 2. Hilterman

  Opvallend dat christenen in andere delen van de wereld niet eens protesteren. Is dat uir angst voor moslimextremisme?

 3. louis-portugal

  Heel veel christenen denken dat islam een religie is en die mensen hebben dus ook rechten vinden ze.

  Ik denk dat er angst is voor onze leiders die de moslim faciliteren en hun eigen volkeren laten verreken zoals o.a. Timmerfrans.

 4. pietkremer

  Die Christenvervolging in het MiddenOosten door Isis is even verwerpelijk als de jodenvervolging in Nazi/Duitsland.

  Isis streeft naar een kalifaat vrij van christenen, zoals Hitler naar een Duitsland vrij van joden. Merkwaardig dat progressieve Nederlanders onder wie ook linkse christenen, de islam in Nederland vrij spel willen geven. Geen woord van kritiek op moslims die christenen vervolgen.

 5. baksteen

  Laat de christenen uit het midden oosten maar hierheen komen. Fransje gebruikt niet voor niets het woord systematisch, dan is de vervolging niet vanuit de staat georganiseerd. Dat ze en masse worden vermoord en verdreven door de moslims doet niet ter zake en dus hoeft hij hier geen christenen toe te laten.

  Die man is zo fout, daar zijn geen woorden voor.

 6. Knarsman

  Nu ze kennelijk ook Mekka willen veroveren zal het wel snel met ze afgelopen zijn. Al met al staan ze mogelijk op de drempel van de ondergang van de islam, inshallah! Die haat tegen christenen en joden gaat ze ook nog parten spelen als de Oppergod het wil!

 7. Rosasolis@kpnmail.nl

  Het moet nu duidelijk zijn voor iedereen dat de dreiging van de Islam steeds erger wordt.  Ieder dag nu horen

  wij van  meer grote aanvallen van de Jihadisten, door het hele Midden-oosten en Afrika. De Christenen, Joden, en

  andere niet-Islamiten in Libanon, Israel, Nigeria, en andere delen van Afrika moeten in grote angst leven.

  Hoe erg moet het gaan worden, voordat Europa en Noord-Amerika besluiten eindelijk AKTIE te nemen!

  Niet zo long geleden stonden de Turken voor de stadspoorten van Wenen, klaar om aan te vallen!

  Gedurende WW1 hebben ze de Armeense Christenen met duizenden vermoord! 

  Gaat de Partij van de Arbeid  nog meer zo-geheten “gematigd Islamieten” belangrijke functies in

  dit partij geven? 

   

 8. Johannes N

  Mensen weten het niet. En als ze het al weten dan geloven ze het niet. En als ze het al geloven dan vinden ze het eigenlijk wel best, want het Christendom is iets uit hun jeugd was vies was, waar ze hun levenlang tegen gestreden hebben, en wat ze nu eindelijk als overwonnen beschouwen. Dus ja, laat die arabieren ook lekker het Christendom overwinnen, leuk toch?

   

  Verder zijn we ‘gezegend’ met leiders en media die onze cultuur zo snel ze maar kunnen willen afbreken, en aangezien het Christendom toch iets is wat eigen is aan ons moet dat nog steeds bestreden worden – zelfs als dat miljoenen mensen het leven kost.

   

   

 9. JC

  Ik begrijp, dat de tegenstemmers in de Tweede Kamer het
  probleem ISIS de praat niet waard vinden.

   

  Net als vorig jaar over dat andere probleem. Men vond het een schande dat de heer Wilders (PVV) over het Marokkaneneprobleem wilde
  praten. Hoon was zijn deel in de Tweede Kamer. Nu heeft hij een debat
  aangevraagd om te praten over het ISIS probleem. De tegenstemmers lijken het
  zomerreces belangrijker te vinden.

   

  Voor onze drie tegenstemmende christelijke partijen toch nog even de vraag: zou ISIS in Nederland hetzelfde met de christenen doen, wat
  zij nu in het MO met christenen doen, zodra zij de kans kregen? Lijkt mij een
  goede vraag om tijdens het zomerreces over na te denken.

   

  Arm Nederland. Ik blijf PVV stemmen.

 10. nog_1

  Het woord christenvervolging kwam in de hele brief niet voor!’

   

  Dat is alleen in letterlijke zin correct, in de brief stond immers oa;

   

  ‘De Nederlandse bilaterale inzet richt zich vooral op de positie van vrouwen,mensenrechtenverdedigers, gelijke rechten voor lesbiennes, homo’s, biseksuelenen transgenders (LHBT), internetvrijheid, en vrijheid van godsdienst en levensovertuiging’

   

  ‘Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging

   

  Het geloof staat centraal in de discussies over het opstellen van nieuwe constituties of de hervorming van bestaande grondwetten. In Tunesië is de meest vooruitstrevende nieuwe grondwet van de regio aangenomen, die vrijheid van geloof waarborgt. In Egypte voldoet de nieuwe grondwet aan de belangrijkste wensen van de christelijke minderheid, maar is er weinig of geen ruimte voor Sjiieten en andere religieuze groepen om hun geloof te belijden. Het aantal sektarische geweldsincidenten is toegenomen en de mate van straffeloosheid baart zorgen. In Marokko, Libanon, Syrië en Irak is sprake van groeiende religieuze politisering, verminderde religieuze tolerantie en toenemende spanningen.’

 11. Rob Spier

  Mochten ze zich straks bedenken sturen wij wel nieuwe christenen, er is hier toch een overschot.

 12. Robert Lemm

  Het Midden Oosten wordt net zo christen vrij als Europa.

 13. cico

  Ach na middenoosten volgt eerst Israel vervolgens Turkije en daarna dienen de Europese “christenhonden” te kiezen. Bekeren of onthoofd worden. Bukken voor Allah wordt je enige wijze om te blijven leven als de dienaren van de vredelievende profeet het voor het zeggen krijgen.

   

  En ja Timmerfrans  ook jou rekenen ze tot de categorie “christenhonden” 

 14. GerritR

  We zullen Dropfrans in Den Haag eens een minuut of 5 volgen…7 kleuren stront schijt’ie.

 15. Wilhelmson

  Een grote rol spelen de christelijke televisiezenders, die Arabische programma’s brengen, zoals al-Hayat, Sat7 of Miracles en vele radiozenders, bijna altijd gefinancierd door Noord-Amerikaanse protestantse kerken. Al-Hayat zendt vanuit Cyprus, grotendeels met Egyptisch-Koptisch personeel.

 16. pietkremer

  Timmermans maakt onderscheid tussen systematische en onsystematische vervolging. Maar voor de vervolgden zelf maakt dat geen enkel verschil. Of ze nu door de hond of door de kat gebeten worden, zij zitten met de bijtwonden. De joden kunnen ervan meepraten, die werden eerst onsystematisch vervolgd en na de Wannsee conferentie systematisch. Volgens mij zit er wel degelijk systeem in de christenvervolging oor Isis. Maar Timmermans is daar blind voor.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.