PVV monddood gemaakt bij hoorzitting nieuwe eurocommissarissen

Delegatieleider Marcel de Graaff is woedend.

Zijn PVV heeft namelijk geen spreektijd gekregen bij een hoorzitting over de benoeming van de nieuwe eurocommissarissen. Dit terwijl de partij daar nadrukkelijk om had gevraagd:

De Europese fractie van de PVV is verbolgen over het feit dat de commissie Burgerlijke Vrijheden het spreekrecht onthoudt aan haar woordvoerder juist bij de hoorzitting over de nieuwe Euro-commissarissen. Tijdens de hoorzitting op maandagavond 14 juli, waarin de kandidaten voor de Europese Commissie aan de tand konden worden gevoeld, is door de grote fracties van het Europees Parlement het recht van spreken onthouden aan de niet-gebonden fracties.

Tsja, welkom in het ondemocratische en hautaine Brussel, meneer De Graaff. Geniet ervan, want dit soort dingen zullen nog veel vaker gebeuren.

De regels geven de leiders van de grote facties namelijk de bevoegdheid om niet-gelieerden het spreekrecht te ontnemen (bij dergelijke aangelegenheden). Het zal eurosceptici niet verbazen dat daar bijzonder dankbaar gebruik van wordt gemaakt; niemand in Brussel heeft behoefte aan het geklaag van euronihilisten die de EU zo snel mogelijk willen opdoeken en de commissarissen stuk voor stuk niet zien zitten.

De Graaff is zich daarvan bewust, maar was alsnog verrast door deze arrogante actie van de powers that be

“Klaarblijkelijk gelden de meest elementaire burgerrechten niet voor democratisch minderheden in het Europees Parlement, zelfs niet in de commissie Burgerlijke Vrijheden. Dit bewijst dat de Europese Unie steeds meer een dictatuur wordt. Op deze wijze worden de stemmen van miljoenen Europese kiezers willens en wetens tot zwijgen gebracht.” 

Een ‘dictatuur’ gaat wel erg ver (op het moment is er geen enkel serieus mens die dat woord in de mond neemt om de autocratische Brusselse bende te beschrijven), maar hij heeft zeker een punt wanneer hij zegt dat dit weer eens bewijst dat de EU alles behalve democratisch is. De hoge dames en heren daar willen ‘het volk’ geen stem geven, maar hun eigen macht uitbreiden. Daar – en nergens anders – gaat het ze om. Het is daarbij vanuit hun perspectief logisch dat ze geen spreektijd wensen te geven aan mensen die zich daartegen verzetten. In dit geval gaat het oude motto ‘negatieve aandacht is ook aandacht’ niet op.

Toch moet de PVV ook naar zichzelf kijken. Als die partij zich gematigder had opgesteld had ze zich misschien kunnen aansluiten bij een bestaande fractie óf een nieuwe fractie kunnen oprichten met partijen die het enigszins van belang vinden om bekend te staan als ‘fatsoenlijk.’ Door allerlei uitspraken van de Grote Man zelf – Geert Wilders dus – zat dat er niet in, en kwam de PVV uiteindelijk geïsoleerd te zitten, waardoor zij nu te pas en te onpas geschoffeerd kan worden zonder dat ze daar iets aan kan doen.

Het valt te hopen voor de vele PVV-kiezers in het land dat Wilders en de zijnen zich in de komende jaren iets anders – iets fatsoenlijker – opstellen en aansluiting proberen te zoeken bij normale Europese partijen die geen extreemrechts verleden hebben. Doen ze dat niet, dan worden de denkbeelden van hun kiezers maar heel zelden gehoord in het Europees Parlement – ja, ook bij speciale commissies.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

19 reacties

 1. Hilterman

  Politici die opkomen voor hun kiezers? Dat is erg optimistisch. Politici denken alleen aan zichzelf, dan komt er een tijd niets, dan komt het partijbelang in beeld. Aan kiezers en hun belangen wordt niet gedacht.

   

  Wilders had zijn doelen wat beter in de gaten moeten houden. Gewoon wat pragmatischer zijn, nu heeft hij niets in te brengen. Farage kan met zij Ukip meer bereiken, hij zocht op tijd samenwerking met anderen. Dat betaalt zich nu uit.

  De PVV heeft zeker bestaansrecht maar dan wel zonder extremiteiten.

 2. Joost1991

  Politiek is machtsuitoefening. Daarom ligt het voor de hand dat de meerderheid de geldende regels hanteert bij de toekenning van spreektijd. Burgers kunnen deze regels alleen veranderen door op de juiste partijen te stemmen. Daar is weinig hoop op, want bijvoorbeeld in Nederland ligt D66 op kop in de peilingen.

 3. reageerbuis

  Wat een slap verhaal. Kritiek op de PVV die zich probeerde aan te sluiten bij partijen met een rechts extremistisch verleden. Je legt er tegenwoordig meer eer in als je heult met de islam, die in heden en verleden extremistisch is en alle kenmerken van het nazisme vertoont. Natuurlijk gaat de EU richting dictatuur! En fatsoen is bij heel veel partijen ver te zoeken.

 4. KeesvanD

  Ik vraag mij af waarom je niet het hele artikel bij het onderwerp “monddood” kunt blijven.

  Altijd weer enige alinea’s bashen dan wel kunstmatig een lijntje leggen.

  Eigenlijk moet mijn vraag zijn: waarom die haat?

 5. KeesvanD

  Ik vraag mij af waarom je niet het hele artikel bij het onderwerp “monddood” kunt blijven.

  Altijd weer enige alinea’s bashen dan wel kunstmatig een lijntje leggen.

  Eigenlijk moet mijn vraag zijn: waarom die haat?

 6. rinus

  @reageerbuis. 14.42u Ach joh, laat lekker lullen.

 7. Els

  Dat we met de EU hard op weg zijn naar een dictatuur is buiten kijf. Zelf verbaas ik mij niet meer over het eigenbelang van dit ondemocratische boevennest in Brussel en Straatsburg. Verontwaardiging heeft geen enkele zin. 

 8. Weetbeter

  WC eend geval natuurlijk. Als de PVV maar een andere (lees zachte, vriendelijke en politiek correcte) toon heeft, ja dan wordt er wel speektijd gereserveerd. Dat is toch wel goed om te weten. Dus iedereen die dat niet doet die staat er voor spek en bonen. Farrage inclusief als ik ’t goed begrijp en die heeft toch heus een fraktie. Hadden we er wat anders van verwacht?  

 9. dirkse

  De EU is een kat in het nauw. Immense (jeugd)werkeloosheid in de zuidelijke lidstaten, industrie vertrekt, innovatie blijft achter, in de fuik gezwommen van Greenpeace en WNF fantasten met peperdure en  zinloze maatregelen tegen de (virtuele) opwarming van de aarde.  Idioot buitenlands beleid, zie Oekraïne, Palestijnse gebieden, ruzie met Rusland.

 10. Cornelius

  Als je het een naam zou willen geven, zou dan aristocratie of oligarchie niet beter zijn?

 11. E.J. Bron

   

   

  En hier de vertaling van het door philippine genoemde artikel over Schulz. De man houdt er pure nazipraktijken op na:

   

  http://ejbron.wordpress.com/2014/07/17/schulz-euro-sceptici-kunnen-geen-eurocommissaris-worden/

 12. Antivenin

  Als de PVV minder moeilijk deed over de islam, werd ze vast niet monddood gemaakt…

   

  Als Israel zich rustig de zee in liet drijven, was er geen Midden-Oosten-conflict…

   

  Als Nederland zich meteen had overgegeven hadden de Duitsers Rotterdam niet hoeven bombarderen./

   

  Toch?

   

  Het democratische gehalte van de EU ligt zo ongeveer op het niveau USSR. Dus vandaar ook: EUSSR!

 13. R. Hartman

  “Een ‘dictatuur’ gaat wel erg ver (op het moment is er geen enkel serieus
  mens die dat woord in de mond neemt om de autocratische Brusselse bende
  te beschrijven),”

  Tja, dat deed De Graaff dan ook niet; hij zei getuige uw eigen citaat dat “Dit bewijst dat de Europese Unie steeds meer een dictatuur wordt.” (nadruk van mij). En daar is geen onwaar woord bij.

  En wat dat ‘gematigder opgesteld’ betreft: lees deze link eens. Het heeft weinig zin om compromissen aan te gaan met mensen die zich absoluut niet van hun koers af willen laten brengen. De definitie van ‘fatsoenlijk’ wordt door deze laatste groep opnieuw geformuleerd en het is minimaal een zwaktebod dat bepaalde lieden daarvoor gecapituleerd zijn.

  Helaas is dat geen verrassing: onder druk van diezelfde zelfbenoemde ‘fatsoenlijken’ heeft Nigel Farage al eerder de blunder begaan om Godfrey Bloom uit UKIP te zetten: alles om maar liev gevonden te worden door de handlangers van de kleptocratische kaste. Alsof je daar je (principiële) kiezers vandaan haalt. Doodsbang voor de socialistische media in plaats van deze te trotseren, zoals Wilders heeft gedaan.

  Als je ergens voor staat en je medestanders aan je wilt binden heeft het weinig zin te buigen voor de oppositie.

 14. Charles de Gaulle

  U heeft het prachtig verwoord, in gedachten maak ik een diepe buiging.

 15. Jean Wanningen

  Misschien geen dictatuur, maar het komt er wel verdomde dichtbij. Men duldt eenvoudigweg geen kritiek. En heus niet alleen de partij van Wilders wordt ‘kalltgestellt’, het overkwam Farage ook. Bij diezelfde commissie. Lekker fris daar, maar niet heus.

 16. D. G. Neree

  De EU ‘regeert’ door middel van dictaten. Brussel dicteert de wetten, zonder aan iemand verantwoording af te leggen.

  De EU is dus een dictatuur. Misschien in de knop, maar iets anders is het niet.

 17. Johanna

   Politici hebben de plicht  te waarschuwen  voor gevaren  die haar bevolking aangaat.  De heer Wilders steekt deze niet onder de mat zoals alle andere partijen. De islam  en o.a.  Marokkaanse criminelen zijn een gevaar voor de maatschappij gebleken en vooral de islam.

 18. Johanna

   De EU is een onfrisse  beweging.

  Die uitspraken van “de grote man” waren wel de feiten. Feiten liegen niet.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.