Van der Laan ‘overweegt’ beroep tegen Zwarte Piet-uitspraak

Nou ja, er is een verschil tussen overwegen en ‘overwegen’, natuurlijk. Zeker in de politiek.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan overweegt in beroep te gaan tegen de Zwarte Piet-uitspraak van de bestuursrechter.

Zoals ik vanmorgen al uitlegde heeft die rechter besloten dat de klagers over Zwarte Piet een punt hebben. Piet zou namelijk een ‘negatieve stereotypering’ zijn voor onze zwarte medelanders. Nou houdt iedereen natuurlijk van Piet, maar blijkbaar is dat de rechter ontgaan – evenals de klagers, trouwens, die er vooral veel vreugde in lijken te scheppen om oude Nederlandse tradities om zeep te helpen.

De Telegraaf bericht nu dat de burgemeester zich beraad op de mogelijkheid om tegen de uitspraak van de bestuursrechter over de sinterklaasintocht in beroep te gaan bij de Raad van State. Voor u denkt: tijd voor een feestje! moet u deze paragraaf uit het artikel even goed doorlezen.

Dat zei de burgemeester donderdag. Het gaat om enkele „juridische en feitelijke aspecten in de uitspraak”, waar Van der Laan eventueel meer duidelijkheid over wil. Hij heeft 6 weken om beroep in te stellen. Een uitspraak van de Raad van State zou ook duidelijkheid kunnen geven bij andere gemeenten, zei hij. Tegelijkertijd gaat hij het vonnis van de rechtbank „vanzelfsprekend” uitvoeren.

Ja ja, hij gaat het vonnis ‘vanzelfsprekend’ uitvoeren. Wat dat inhoudt?

Van der Laan heeft in maart en mei nog overleg gevoerd met de tegenstanders en de stichting die de intocht organiseert. Hij heeft goede hoop op „een harmonieuze oplossing” over de intocht. „Zwart Piet moet minder zwart en minder knecht zijn.” Er wordt bijvoorbeeld over gesproken over een rol van Zwarte Piet als „general manager” bij het kinderfeest. „Hopelijk hebben we binnen een paar jaar een niet-racistische piet, die geen Zwarte Piet meer heet.”

Met andere woorden, Amsterdam zit opgescheept met een burgemeester die Piet ook racistisch tot op het bot vindt. 

Nederland, maak je borst maar nat. Van der Laan vindt Zwarte Piet racistisch en wil meer ‘duidelijkheid’ zodat andere gemeenten ook meteen duidelijke richtlijnen hebben over wat wel en niet mag. In dit geval betekent dat: einde oefening voor Zwarte Piet. 

Nu moeten we maar even wachten op het afschaffen van Sint Maarten, Kerst, Pinksteren en Pasen, want fundamentalistische moslims zullen die feesten ongetwijfeld ‘discriminerend’ vinden omdat a) het christelijke feesten zijn en b) christenen er een ander verhaal op nahouden over Jezus dan zij. En als die feesten nog wel even mogen doorgaan begint de aftakeling rond kerst ongetwijfeld met het illegaal verklaren van het kerststalletje en dan met name van de drie herders. Zij zijn immers ook vreselijke stereotypes (naïef, goedgelovig, rijk, allerlei zaken uitdelend aan een klein kind).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

32 reacties

 1. pierreofzo

   

  Zodra er in Amsterdam geen autochtoon meer woont zijn die immigranten onder elkaar.

  Kunnen ze elkaar hun broederschap betuigen.

   

   

 2. bo campman

  en vooral als ze dan op 6 dec. naar Syrië vertrekken..

 3. bo campman

  Alle Zwarte Pieten moslim maken. Dan komen ze daar in Amsterdam Gutmenschiaans helemaal in de knoop qua prioriteiten.

 4. rinus

  @Stale. Nee hoor, alles wat deze ”buitenlanders” willen krijgen ze voor elkaar. Ik noem ze zo want velen voelen zich toch geen Nederlander, sterker ze hebben een pestekel aan de blanke ”witte” autochtoon. Krijgen ze iets niet, dan gaat men net zo lang door met sarren en zuigen tot ze het tóch krijgen. 

   

  Het is werkelijk onvoorstelbaar. Veruit het overgrote deel komt uit landen waar men nog niet dood gevonden wil worden. Nederland is voor dit soort lui een paradijs. ALLES krijgen ze in Nederland. Gratis en voor niks. Huizen, inboedels, uitkeringen, moskeeen, overal ruimtes om te bidden. Zowel voor moslims (die andersgelovigen niet eens tolereren als zij een meerderheid zijn) als voor gekleurde ”medemensen” springen ”onze” volksvertegenwoordigers in de houding met als eerste de vraag ”is alles naar wens”?. Het is niet te verkroppen dat dit soort mensen ook nog durft om een grote muil op te zetten vanwege een zwarte piet wat nog één van de laatste tradities is die wij Nederlanders hebben. Gvd onze eigen cultuur wordt gewoon aangevallen en we zwichten nog ook!! Want we zouden wel eens iemand kunnen beledigen!! Er wordt nu ook al jaren geopperd dat wij feestdagen moeten inleveren vanwege feesten van moslims! Die mensen moeten zich toch uit hun jurk lachen om die geestelijk gestoorde Nederlanders? 

   

  Wat ik tegen dit ”verrijkende” volk zou willen zeggen zal ik niet plaatsen.  Maar van mij mogen ze allemaal opzouten. Liefst vandaag nog! De goeden niet te na gesproken uiteraard, want die zijn er gelukkig ook. Hele volksstammen aan autochtonen zijn iin enkele tientallen jaren verdomme weggevlucht uit de oude stadswijken. En dat alleen maar omdat de meeste allochtonen zich voor geen centimeter aanpassen aan ons land en onze cultuur en gewoontes.  

   

  Wanneer staat er eindelijk iemand op hier die met zijn vuist op tafel slaat en zegt ”tot hier en niet verder, dit is Nederland”. Aanpassen of wegwezen!

 5. stale

  Ik begin mij hoe langer hoe meer te ergeren aan onze gekleurde Nederlanders.

  Als zwarte piet niet meer kan, dan kunnen ook Burka,s, gesluierde vrouwen en mannen in vrouwengewaden NIET in Nederland.

  Verder wens ik geen geloofsuitingen in het openbaar te zien.

  Is dit misschien ook te regelen?

 6. Haarscherp

  In Zuid-Afrika spraken we zelden over Zwarte Piet maar over Boy en klinkt niet verkeerd dunkt mij, hoewel?

 7. D. G. Neree

  en verbied dan ook Carnaval, de satire en de liedjes, en…. o, wacht

 8. D. G. Neree

  Van der Laans Dhimmitude door het absurde (verbieden) afschaffen van de gouden oorringen was niet genoeg voor de hongerige overvallers. Alles wat Nederlands gebruik is zal worden zwart(!)gemaakt en verdacht. Met dank aan onze politici van linker en zogenaamd rechterzijde, die door hun idiote pijpdromen Nederland hebben uitgeleverd aan de chaos en de barbarij.

   

   

 9. toetssteen

  Ow…., alle boerenknechten protesteren!!! Zijn general managers!

   

  Minder zwart? Nee, juist niet vd Laan, Piet moet diepzwart! Want door hem lichter te maken, lijkt hij op een neger en dan krijgen we dat gezeur!

   

  Las dat de VN zich er ook weer mee bezighoudt. Hebben de mensen niks beters te doen dan te janken over een stel beroeps querulanten?

 10. D. G. Neree

  Zijne excellentie de Burgemeester van ’s Lands museum-Hoofdstad ‘overweegt’. Hoelang kunnen politici zich nog achter dit soort façades verschuilen?

 11. cmsuijkerbuijk

  Zoals ik al eerder aangaf: Niks van aantrekken en als de Sint zijn intrede doet, alle vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms en tantes verkleed als de zwartste Zwarte Piet die je je maar voor kunt stellen langs de route staan en dan vooral, in het geval van Amsterdam, voor de deur van Kwinsie Hoeheetieookwee, van beroep: mislukte rijmelaar!

 12. V.K.

  -Reken er maar op dat deze hele Pietenkwestie als een godsgeschenk uit de hemel is komen vallen voor de Gutmensch + elite, zij hoeven zich nu immers niet meer met de vraag bezighouden of het al dan niet meedragen van een ISSIS of wat voor criminele vlag dan ook tijdens demonstraties kwetsend is, of kwetsende gevoelens oproept.

 13. Springer

  gewoon door gaan met het feest vieren, het is bezopen om een vergunning te moeten hebben voor een kinderfeest.

   

  een kinderfeest wat gewoon op curaco en in surimane ook gevierd wordt

   

  wat willen ze doen?

   

  alle ouders met kleuters achter de trailies zetten?

   

   

   

 14. Johannes N

  …en verder: zullen we eens alles aan gaan klagen wat een kleurtje heeft in Nederland en ook maar een zweem van discriminatie zou kunnen bevatten? Laten we ook eens wat “gekleurde” festivals op de schop nemen…

 15. Johannes N

  Ik zeg: kopersstaking. Geen enkele verkoop meer voor Sinterklaas of Kerst. Als we het niet meer mogen vieren, dan hebben we tenslotte ook geen behoefte meer om veel geld uit te geven.

   

   

 16. harrybr

  Als voorzitter van de vereniging tegen de discriminatie van rijdieren wil ik een vlammend protest plaatsen tegen het al eeuwen voortrekken van het paard, en dan met name de schimmel. Waarom mag een andere kleur paard nooit fungeren als drager van de Goedheiligman, om maar te zwijgen van domedaris, ezel, kameel, olifant of struisvogel.

   

  Mijn collega van de vereniging tegend e diuscriminatie van transportmiddelen wil hier nog aan toevoegen, dat ook de bakfiets, de kruiwagen, de tandemfiets en de carnavalswagen ook een keer toegepast behoren te worden.

   

  Mijn confrere van de stichting ter uitsluiting van discriminatie op geloofsbasis wil erop wijzen,d at na zo veel jaren een mannelijke RK bisschop ook eens anderen toegelaten moeten worden. In geval van een voodoo priesteres zou Zwarte Piet vervangen kunnen worden door een Hoogblonde Germaan. Verdere afwisseling met een Iman met de Egyptische ISIS–priesteres, Rabbi met Boedhistische non en Druide met Vishnu priesteres.

   

  Dat kleine kinderen hiermee iedere verbintenis met het rassistische Sinterklaas & Zwarte Piet feest kwijt zulen raken is totaal ondergeschikt aan het belang reeds op jeugdige leeftijd te leren, dat discriminatie op welke grond dan ook totaal uit den boze is.

 17. LiQselotte Krüger

  Het zijn NIET de gewone  gekleurde mensen die met plezier én met hun kinderen….naar een intocht van Sinterklaas met zijn Pieten (en met snoep) gaan
  kijken ZIJ hebben niets tegen zwarte piet..Het zijn de gekleurde mensen
  van “Stand”…die op deze manier hun gram tegen Nederland willen binnen
  halen,bv Sprong Rayman Prem Radhakishun mensen die hun eigen land
  verlieten, zonder de onredelijkheden aan te kaarten …Juist zij komen
  ons op onze vingers tikken!

 18. Two Ravens Black Kettle

  Wat zal die corrupte D’66 rechter gisterenavond weer lol hebben gehad bij het dinér samen met zijn incestueuze PC-vrindjes. Weer effe een balletje opgegooid, effe kijken waar die land. Sociaal experiment nummero zoveel. Walgelijk volk. 

  Waarom houden wij ons in hemelsnaam aan dergelijke geperverteerde uitspraken? We lijken wel lammeren.

 19. Lieftinck fan

  Herstel, de Islamitische bloedbelasting heet devsirme, en behelsde dus de deportatie van kinderen die vrijwillig werden afgestaan door de onderworpen Christelijke landen. Met hulp van de man met de baard die de stoute kinderen meenam.

   

 20. Lieftinck fan

  @Francoice

  Er is inderdaad sprake geweest van kruisbestuiving.

   

  De oorbellen zijn bedacht door Schenkman, die met zijn boek de stoomboot en de slaven bedacht. De oorbellen duiden namelijk op vrije slaven.

   

  Echter, de stoute kinderen die naar Spanje moeten, is van oudere datum en dateert inderdaad uit de tijd dat blanke kinderen in door Ottomanen onderworpen Christelijke landen gedeporteerd moesten worden. Devcisme of bloedbelasting, wat mag volgens de Islam.

   

  De dhimmy staten (ook nu gaan we die kant op) mochten zelf weten welke kinderen gedeporteerd mochten worden. Dat waren veelal de kinderen met opvoedingsproblemen. De bisschop, ook een dhhimmy, hielp de Turken door in zijn parochies te vragen of er nog stoute kinderen zijn.

   

  De schoen bij de openhaard is de wortel van het echte sinterklaasfeest.

   

  In het feest zit dus verwerkt

  – De zwarte slavernij

  – De witte slavernij

  – De Germaanse mythologie.

   

 21. Lieftinck fan

  Als je terug gaat naar de wortels van het sinterklaasfeest, kom je terecht bij het offerfeest van de germanen. De God Wodan voer door de hemel mete zijn 6 potige ros, en had hulp van knechten en de Nochi, de God van de nacht. Zeg maar de hoofdpiet.

   

  Piet was van origine dus geen Afrikaanse slaaf.

   

  Overigens, de knechten luisterde naar de verhalen van de mensen via de schoorsteen en keurde de offers, vaak een wortel in een schoen.

   

   

 22. François

  Die zwarte pieten zijn eigenlijk moren (noord-afrikanen), die berucht waren om hun razzia’s (in de kuststreken van Europa vrouwen & kinderen roven om in de islamitische wereld door te verkopen, of voor eigen ‘gebruik’ aan te wenden). De moren waren daarnaast ook vele eeuwenlang actief in het roven en doorverkopen van tientallen miljoenen zwarte afrikanen. Die kenden geen scrupules, tot de witten een einde aan die aloude praktijk maakten. De Sint heeft die moren “bekeerd” en als hulpjes ingezet. Thats all folks.
  De volgende ronde van de cultuurbarbaren (of anti-wit racisten, aangemoedigd door de cultureel-fascisten) zal gericht zijn tegen Sinterklaas zelf (en bedenk: in 2002, “Sinterklaas was scrapped at all schools in Gouda in favour of the Muslim Eid ul Fitr”). Daarna volgt de Kerst en de overige Christelijke feestdagen. Allemaal omwille van de progressieve EUtopia, een collectivistische, fascistische hel op aarde.

  Zwarte Piet wordt nog eens een symbool van verzet. In de zak die subsidieslurpers, weg ermee!

 23. Knarsman

  In elk geval is nu ‘rechterlijk’ vastgelegd dat zwart zijn niet deugt, ook niet als je Piet heet. Zwart is zelfs een belediging. Nooit te oud om te leren.

 24. bo campman

  Ah…Nee, nee, je begrijpt de ijzeren hierarchie van de discriminisme pyramide nog niet helemaal hè?

  Een neger mag en neger afmaken en een moslim een moslim, helemaal geen probleem, cultuur enzo jeweetwel, maar een blanke witmens is fout bij geboorte en zijn cultuur is a priori racistisch/discriministisch. Zo zijn de regeltjes, Graag linksom meelopen voortaan, ja?

 25. V.K.

  -Overigens mooie foto van Van de Laan, naast hem staat die mevrouw (kut-minister)Ploumen welke laatst 150 miljoen Euro heeft overgemaakt naar het regime van Karthoum, welke zich vooral bezig houd met het afslachten van negers(zwarte pieten?) in Dafur.

   

   

   

   

 26. Hilterman

  Door wie worden de niet geringe kosten van deze procedures betaald?

  Ik kan me niet voorstellen dat een werkeloze acteur als Kwintie Huppeldepup de kosten uit eigen zak betaalt.

  MOcht het om gefinancierde rechtshulp gaan dan moet daar echt een eind aan gemaakt worden.

  Natuurlijk kan ook een of andere gesubsidieerde club de subsidie misbruiken voor dit soort onzin.

  Een goede reden die sub sidie onmiddelijk stop te zetten. Dit kan niet waar zijn.

 27. Linkse Internetcrimineel

  Ik neem aan dat zwarte piet in mijn dorp gewoon een zwarte piet blijft. Wat ze verder in het verloren gebied Amsterdam doen, ach.

 28. D. G. Neree

  vd Laan is een natte dweil, die precies doet wat het PvdA-kader hem influistert. En aangezien dat kader steeds meer uit nitwits bestaat, gaat hij glibberen als een aal nu hij en iedere nederlander met hart voor zijn eigen cultuur en traditie en familieverbanden zo rechtstreeks wordt geschoffeerd. En dat terwijl hij nog wel het (verfoeilijke) midden trachtte te houden!

   

  Blech! walgelijke figuren en Nederland gaat eraan tenonder

 29. Richard de II2

  Ben het toch altijd wel met de meerderheid van het DDS-publiek eens maar ik begrijp in deze kwestie niet dat jullie zo’n enorme plaat voor je kop hebben. Zwarte Piet is niets anders dan een eeuwenoud historisch figuur uit de tijd dat de mensen dachten dat het verstand in de nieren zetelde, de maan van kaas was gemaakt en je een geslachtsziekte kon genezen door paddenpis op je lul te smeren. We zijn nou wijzer en een zwarte is geen knecht van een witte baas en hij meent het niet goed ook al is hij zwart als roet. Afschaffen dat racistische sprookje, is een belediging voor wit en zwart. Net zoals het koningshuis dat bijvoorbeeld ook is. Maar dat is weer een ander verhaal. ***plop***

 30. D. G. Neree

  het past allemaal precies in de sfeer van de cartoonrellen. Balkenende sprak zijn afkeuring al uit over de ‘ongebreidelde satire. Gregorius Nekschot wed van zijn bed gelicht en wat er met de zweedse cartoons en de Charlie Hebdo gebeurde is geschiedenis. Nu wordt een caricatuur, een clown en een stripfiguur als zwarte piet verboden straks. Waar eindigt dat? Naar een algeheel verbod op culturele uitingen? Op satire? Op kritiek? Op andere meningen

   

  Arm Nederland, dat altijd een compromis wil zoeken en daarme zijn eigen recht van bestaan verkoopt.

   

   

 31. D. G. Neree

  verbied zwarte piet, maar verbied dan ook de Koran en de afgeleide ideologie, die expliciet racistisch, discriminatoir en haatzaaiend is tegen joden, christenen, hindoes, boeddhisten  en atheïsten.

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.