Wordt Syrië een vergeten oorlog?

Internationale gebeurtenissen houden de Syrische burgeroorlog uit het nieuws, net nu de strijd in een cruciale fase is beland.

Vlucht MH17, de Israëlische invasie van Gaza, sektarisch geweld in Irak, een voor een verdringen schokkende internationale gebeurtenissen de burgeroorlog in Syrië uit het nieuws. Ten onrechte, want de strijd tussen het regime van president Bashar al-Assad en de verschillende rebellenbewegingen (en de zware gevechten tussen die milities onderling) is de afgelopen weken en maanden niet bepaald in intensiteit afgenomen.

Wel is het karakter van de oorlog veranderd. Na het ineenstorten van wat de Amerikanen “moderate rebels” noemen (deze als “seculier” te omschrijven, zoals sommige Nederlandse media deden, is wishful thinking), hebben nu ook de ultraorthodoxe islamitische milities – verenigd in het Islamitische Front (IF) en zelfs de jihadisten van het Al Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra (JaN) het steeds moeilijker zich staande te houden.

Islamitische Staat

De oorlog lijkt zich steeds meer toe te spitsen op een strijd tussen aan de ene kant Assads regeringsleger (SAA), gesteund door Hezbollah, en aan de andere kant ISIS, de Islamitische Staat in Irak en Syrië (om verwarring met het IF te voorkomen, blijf ik de naam ISIS gebruiken al noemt de organisatie zich sinds kort alleen nog IS, de Islamitische Staat). IF, JaN en de restanten van het Vrije Syrische Leger (FSA) beheersen alleen nog gebieden in het uiterste zuiden (Deraa) en noorden (Idlib en Aleppo), terwijl ISIS inmiddels bijna heel oostelijk Syrië in handen heeft.

De afgelopen week verdreven de jihadi’s van de Islamitische Staat de laatste opstandelingen uit de olierijke provincie Deir Ez-Zor. De ISIS-strijders zijn inmiddels beter bewapend (bij de strijd in Deir-Ez Zor werden in Irak buitgemaakte voertuigen en artillerie ingezet), beter betaald en beter gemotiveerd dan de rebellen van IF, JaN en FSA. Deze laatsten zijn na jaren vruchteloos oorlog voeren tot op het bot gedemotiveerd, velen kozen er dan ook voor de wapens neer te leggen of zelfs zich bij ISIS aan te sluiten. Dit zien we steeds meer, 1000 strijders van de in Idlib opererende Dawud Brigade besloten vorige week hun spullen te pakken en vertrokken met een konvooi van 200 voertuigen naar het Oost-Syrische Raqqa, de “hoofdstad” van de Islamitische Staat. (Hier kunt u een uitgebreide analyse van mijn hand over opkomst en ontstaansgeschiedenis van ISIS lezen.)

Ook in de strijd tegen het regeringsleger, krijgen de rebellen slag na slag te verwerken. Na de recente nederlagen in de centraal gelegen stad Homs, aan de Turkse grens in het noordelijke Lattakia  en in het aan de Libanese grens gelegen Qalamoun-gebergte, spitst de strijd tussen Assad en IF/JaN/FSA zich nu toe op Aleppo, de grootste stad van het land. Ook hier hebben de opstandelingen het moeilijk. Nadat ze hun beleg van de strategisch belangrijke Centrale Gevangenis moesten opgeven en uit de industrievoorstad Sjeikh Najar zijn verdreven, dreigen de rebellen in Centraal-Aleppo nu afgesneden te worden van de buitenwereld. Hetzelfde zien we gebeuren in Oost-Ghouta, oostelijk van de hoofdstad Damascus. Het spreekt voor zich dat de constant oplaaiende gevechten met ISIS en zelfs binnen de coaltie van JaN, IF en FSA zelf, de opstandelingen enorm hebben verzwakt.

Meedogenloze strijd

In Aleppo lijken steeds meer rebellen het bijltje erbij neer te gooien. De meest radicaalislamitische onder hen sluiten zich aan bij ISIS. Zo verliest de opstand steeds meer terrein en lijkt alles erop dat de eindfase in de Syrische burgeroorlog een meedogenloze strijd tussen het regime-Assad en ISIS zal worden. Tot op heden hadden deze twee elkaar grotendeels met rust gelaten, maar sinds de opmars van ISIS in Irak en het uitroepen van de Islamitische Staat begin deze maand, komt het steeds vaker tot bloedige confrontaties tussen het regeringsleger en de mujahidin van ISIS.

Assads luchtmacht is begonnen met intensieve bombardementen op ISIS-stellingen in de provinvies Raqqa, Deir Ez-Zor Aleppo. De strijd tegen de jihadisten past uitstekend in de regeringspropaganda die claimt dat de oorlog in Syrië er een is tussen het “moderne” en “seculiere” bewind van de Assads en de “terroristen” die een islamitische staat, gedomineerd door de sharia, voorstaan. Dat Assad dit argument al gebruikte voordat ISIS een factor van belang was in de burgeroorlog, zijn velen inmiddels vergeten. De Syrische president beheerst het spel tot in zijn vingertoppen, hij heeft zolang gewacht en de meer gematigde rebellen bestreden, dat het gewicht van de islamisten onder de opstandelingen steeds zwaarder is gaan wegen. Nu de jihadi’s de opstand volledig domineren, is de houding in Damascus er een van: “zie je wel, told you so!”

Deze week sloeg ISIS terug en behaalde een belangrijke overwinning op het regeringsleger door met een verrassingsaanval het Sha’ar gasveld in het oosten van de provincie Homs te veroveren. Naar schatting 270 militairen, bewakers en medewerkers van het gaswinningsinstallaties kwamen hierbij om het leven, tegenover zo’n 40 gedode ISIS-strijders. Inmiddels komen er berichten binnen dat het regeringsleger Sha’ar heeft omsingeld voor een tegenaanval.

Als dit klopt, zouden we wel eens aan de vooravond van een van de belangrijkste veldslagen in de Syrische burgeroorlog kunnen staan. Tot nu toe heeft ISIS vooral gestreden tegen verdeelde en vaak ongeorganiseerde milities in Syrië en het tot op het bot gedemotiveerde regeringsleger in Irak. Het SAA is een heel ander verhaal. Het Syrische leger is gehard in de strijd en beschikt over tanks, artillerie en vooral een effectieve luchtmacht. Het zal ook voor de ISIS- leiding interessant zijn te zien hoe de mujahedin het doen tegen een echt leger, omdat er inmiddels een meer dan 300 kilometer lange frontlijn tussen de jihadi’s en de regeringssoldaten is: van Aleppo tot de Iraakse grens, ruwweg langs de hele loop van de Eufraat in Syrië.

Als Assad en ISIS beide aan hun kant van de rivier afgerekend hebben met de laatste opstandeling van IF, JaN en FSA, is het onvermijdelijk dat zij elkaar in de haren zullen vliegen over de gehele lengte van het front. Een eindstrijd in de Syrische burgeroorlog die het hele Midden-Oosten in zijn greep zal houden en waarvan de uitkomst voor een groot deel de toekomst van de regio zal bepalen.

Update: Tegenaanval van het SAA om het Sha’ar gasveld te heroveren is begonnen.

 

Volg Bart Schut op Twitter en Facebook.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. Dick Ahles

  Aan wiens kant staan zij. En hoe roert Turkeije in dit gifmengsel? Ik vond de analyse dus niet compleet. 

 2. toetssteen

  Huh?

 3. V.K.

  -‘T is maar hoe je bekijkt Bart..

  -Hoe je het ook wendt of keert, de Issis loopt tegen een atoombom van Iran aan, kijk, dan worden er weer andere coalities gesmeed.

 4. Lieftinck fan

  Het is voor de Christenen te hopen dat de seculiere Assad zal winnen.

   

  Het is wrang te moeten constateren dat de situatie van veel minderheden (waaronder met name de Christenen) onder Hoessein beter was, al maakte laatstgenoemde wel korte metten met sommige andere minderheden, inclusief met hulp van chemische wapens.

   

  Misschien heeft ook Irak een Al-Sisi nodig. Beter een niet al te slechte dictator dan de verschrikkingen van de Islam.

   

  Ik ben heel benieuwd of Obama nog steeds van mening is dat Assad weg moet. Wat vindt Obama van de minderheden die afgeslacht worden door de opstandelingen? Vindt hij de Islam nog steeds zo een geweldige religie?

  Zie ook zijn toespraak in Egypte, voor de Arabische lente, waarin hij de Islam de hemel in prees en vond dat Amerika en Islam gezamelijke principes deelde. Principes van recht en vooruitgang, tolerantie en zelfrespect voor alle mensen.

   

  Obama zei dat echt, en meende het ook.

  Bijvoorbeeld ook dit:

   

  That is why the US government has gone to court to protect the right of women and girls to wear the hijab, and to punish those who would deny it.”

   

  Obama vindt het dus prima, dat vrouwen de hijab moeten dragen.

   

  Vervolgens begon hij over de bijzondere moslims die hij kende, oh ja, hij zei ook nog dat hij eigenlijk een Christen was, zonder dat hij hier verder een woord aan vuil maakte. Hij noemde dat geloof ook niet toen hij over de renaissance begon, een uitvinding mede van de Islam.

   

  Hier de lofzang van Obama over de Islam, waarbij hij zich voor dit stuk ook min of meer verontschuldigde voor het beleid van zijn voorganger, die immers anti moslim was. Heb je een teiltje bij de hand?

   

  As a student of history, I also know civilization’s debt to Islam. It was Islam – at places like al-Azhar University – that carried the light of learning through so many centuries, paving the way for Europe’s Renaissance and Enlightenment. It was innovation in Muslim communities that developed the order of algebra; our magnetic compass and tools of navigation; our mastery of pens and printing; our understanding of how disease spreads and how it can be healed. Islamic culture has given us majestic arches and soaring spires; timeless poetry and cherished music; elegant calligraphy and places of peaceful contemplation. And throughout history, Islam has demonstrated through words and deeds the possibilities of religious tolerance and racial equality.

   

  I know, too, that Islam has always been a part of America’s story. The first nation to recognise my country was Morocco. In signing the Treaty of Tripoli in 1796, our second President John Adams wrote: “The United States has in itself no character of enmity against the laws, religion or tranquillity of Muslims.” And since our founding, American Muslims have enriched the United States. They have fought in our wars, served in government, stood for civil rights, started businesses, taught at our universities, excelled in our sports arenas, won Nobel prizes, built our tallest building, and lit the Olympic torch. And when the first Muslim-American was recently elected to Congress, he took the oath to defend our constitution using the same Holy Koran that one of our founding fathers – Thomas Jefferson – kept in his personal library.

   

  So I have known Islam on three continents before coming to the region where it was first revealed. That experience guides my conviction that partnership between America and Islam must be based on what Islam is, not what it isn’t. And I consider it part of my responsibility as president of the United States to fight against negative stereotypes of Islam wherever they appear.

   

  But that same principle must apply to Muslim perceptions of America. Just as Muslims do not fit a crude stereotype, America is not the crude stereotype of a self-interested empire. The United States has been one of the greatest sources of progress that the world has ever known. We were born out of revolution against an empire. We were founded upon the ideal that all are created equal, and we have shed blood and struggled for centuries to give meaning to those words – within our borders, and around the world. We are shaped by every culture, drawn from every end of the Earth, and dedicated to a simple concept: E pluribus unum – “Out of many, one.”

   

  Much has been made of the fact that an African-American with the name Barack Hussein Obama could be elected president. But my personal story is not so unique. The dream of opportunity for all people has not come true for everyone in America, but its promise exists for all who come to our shores – that includes nearly 7 million American Muslims in our country today who enjoy incomes and education that are higher than average.

   

  Moreover, freedom in America is indivisible from the freedom to practise one’s religion. That is why there is a mosque in every state of our union, and over 1,200 mosques within our borders. That is why the US government has gone to court to protect the right of women and girls to wear the hijab, and to punish those who would deny it.

   

  So let there be no doubt: Islam is a part of America. And I believe that America holds within her the truth that regardless of race, religion, or station in life, all of us share common aspirations – to live in peace and security; to get an education and to work with dignity; to love our families, our communities, and our God. These things we share. This is the hope of all humanity. 

 5. van dalen

  Henk dat is inderdaad waar, maar het ergste vind ik toch wel dat meer dan 70% van de nederlandse moslims de jihadstrijders helden vind, diegene die zonder meededogen kelen doorsnijden, ik kan het zelf bijna niet aanschouwen.

   

 6. Henk

  Als het een strijd tussen Assad en ISIS wordt, dan weet ik wel aan welke kant ik sta. Assad. Paar jaar geleden nog ondenkbaar dat ik er zo zou instaan.

 7. Two Ravens Black Kettle

  Hup, Assad hup.

  Ondanks de mikjarden steun die de terroristen van de terroristen uit de USA, Saoedi Arabië, NL, Engeland, Qatar, Marokko, Palestina, Brussel et cetera kregen heeft de dappere, seculiere Assad stand gehouden. Toegegeven de terrorist Obama stuurt -met steun van democraten en republikeinen wat dat betreft zit er bizar weinig verschil tussen dat tuig- nu weer bijna een miljard aan de aanhangers van de dodenscultus maar ik heb er vertrouwen in. Weet Assad te overleven dan is er iig. nog een plek in het M-Oosten over waar Christenen geen -grotendeels door ons gesubsidieerde- holocaust te wachten staat.

 8. Two Ravens Black Kettle

  Wat er gebeurt wanneer Top Dog loodje legt in het Elysium van Vrede, Verdraagzaamheid en bovenal heel veel Allahu Akhbar zie je in Libië.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3692855/2014/07/21/Bijna-50-doden-bij-slag-om-vliegveld-Tripoli.dhtml

  Met de complimenten van oorlogsmisdadigers David Cameron, Nicolas Sarkozy, Mark Rutte en Barak ‘yes we can’ Obama (hij is zwart dus zijn alle onafhankelijke -en o zo intens racistische- journo’s in NL pro. De meeste Vara-journo’s (99,9% van de journo species) zijn net zo racistisch als ‘gelukkig zijn er alleen maar witten dood-vliegrampje hoezé Quincy) . Maar grif toegegeven; Tony Blair, George Bush, andere atolls bombarderende kikkervreters en de zelfverklaarde naakte kip Wimpie Kok waren logisherwijs geen *uck beter. Hoe we ook bewegen we zijn klaarblijkelijk altijd de klos. Links, rechts, boven, onder, altijd de lul, joepie  !

 9. Hans_VS

  Ik ben ECHT niet een aanhanger van Obama maar dat vrouwen van hem de hijab moeten dragen is kolderkoek… Van Obama (zoals een ieder normaal mens hier in de VS) moet het mogen dat vrouwen die de hijab willen dragen dat kunnen…

   

  De vraag is of ze het echt willen of dat het hun opgezegd wordt door hun mannen volk is een vraag die ik niet kan beantwoorden… Ik vermoed dat beiden gebeuren…

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.