Armeense genocide-ontkenners minstens zo erg als ISIS-demonstranten

Niet toegeven aan diplomatieke druk uit Turkije om Armeense genocide te ontkennen.

Vrijdag 22 augustus werd het provinciale politieke jaar in Overijssel geopend in het Rijksmuseum Twente in Enschede. Er waren toespraken van de Commissaris van de Koning, mevrouw Ank Bijleveld, en de burgemeester van Enschede, de heer ?Peter den Oudsten.

Beide bestuurders spraken hun grote zorg uit over de huidige internationale problemen. Oekraïne, Syrië en Irak werden met name genoemd. Vooral de heer van Oudsten sprak duidelijke taal over de genocide die nu bezig is, maar ook over de genocide van 99 jaar geleden.

Er volgde een oproep om te strijden voor de vrijheid die wij in het westen hebben en om samen duidelijk stelling te nemen. De meerderheid in de Staten van Overijssel steunt deze oproep. Daarom ook werd er op 2 juli 2014 een PVV-motie aangenomen waarin een meerderheid van de Provinciale Staten afstand nam van de protestbijeenkomst van genocide-ontkenners in Almelo.

PVV, CDA, SGP, CU en de meerderheid van de VVD fractie gaven hiermee een signaal af dat de Armeense gemeenschap het recht heeft op een waardige gedenkplek voor hun doden. Ook erkennen deze partijen, gelijk aan de Tweede Kamer en nu dus ook de burgemeester van Enschede, de Armeense genocide.

Deze breed gedragen motie kreeg felle kritiek van de Turkse ambassadeur, en gek genoeg leek Commissaris van de Koning Ank Bijleveld zich daarbij aan te sluiten.

Onrust in politiek en journalistiek Overijssel?  Een motie in Provinciale Staten die felle reacties oproept en zelfs een brief van de ambassadeur van Turkije. De regionale pers draaide natuurlijk overuren om dit verhaal van alle kanten toe te lichten. Toch?

Niets van dit alles. De Tubantia en de Stentor hebben wel alle ruimte gegeven aan de reactie van de Commissaris van de Koning, de ambassadeur van Turkije en columnisten met een warm hart voor het huidige regime in Turkije. Maar de regionale pers weigert al weken om de argumentatie van de indieners van de motie weer te geven. Wederom blijkt dat de hippies wel ouder worden maar dat de linkse agit-prop blijft.

Vooral de kritiekloze weergave in de Tubantia van de brief van de ambassadeur mijnheer Arslan is opmerkelijk. De  ambassadeur laat namelijk weten dat het herdenkingsmonument  “haat zou aanwakkeren”. Ook maakt de ambassadeur melding van “allerlei racistische aanvallen op Turken en Turkse moskeeën”. Verder heeft hij het over “de fragiele positie van de Turken in Nederland”.

Natuurlijk kan je oordelen dat de ambassadeur onderdeel is van het huidige islamistische bewind in Turkije en dat je hem daarom niet al te serieus hoeft te nemen. Toch is een reactie noodzakelijk omdat de brief zo ongelooflijk onbeschoft is.

De feiten:

1. Er is geen sprake van haat (noch door de provinciale politiek, noch door het herdenkingsmonument van de Armeense christenen). De enige groep die bezig is met haatzaaien zijn de Turkse demonstranten die in Almelo probeerden om de Armeense dodenherdenking te verstoren en onmogelijk te maken.

2. Er hebben geen aanvallen plaatsgevonden op Turken. De ambassadeur heeft na tien dagen nadenken twee voorbeelden kunnen vinden (Googlen kan best lang duren indien je geen Nederlands spreekt zoals deze ambassadeur). Buiten het feit dat zelfs deze voorbeelden niet kloppen, want ze hebben niets met Almelo te maken, is het ook veelzeggend dat de ambassadeur slechts twee voorbeelden weet te geven. Als dat de enorme toename is, dan zit het met de acceptatie van Turken in Nederland wel snor. Ik zie in Deventer en Enschede dan ook geen groepjes Turkse moslims schichtig over straat gaan terwijl ze angstig proberen om niet op te vallen.

3. Turken in Nederland hebben geen fragiele positie. Daar hebben de subsidies en alle uitkeringen van de laatste dertig jaar wel voor gezorgd. Vergeleken met de positie van Koerden en Alevieten in Turkije gaat Nederland ongelofelijk veel beter om met zijn minderheden dan Turkije.

Dus: niet het herdenkingsmonument van de christenen in Almelo is het probleem. Het probleem zit hem in die bijeenkomst van 4000 Turkse fundamentalisten die opzettelijk een dodenherdenking wilden verstoren.  Alles onder leiding en betaald (!) door Diyanet, het Turkse staatsorgaan voor religieuze zaken.

In het NRC constateerden vorige maand  Froukje Santing en Lily Sprangers een toegenomen inmenging van de Turkse staat in de Nederlandse politiek door Diyanet. Dit Diyanet komen we in Overijssel ook tegen als gesprekspartner van de gemeente Enschede, met betrokking tot de bouw van de nieuwe moskee in Enschede.

Terug naar de bijeenkomst in het Rijksmuseum Twente in Enschede. Het lijkt er  nu op dat ook bestuurders stelling nemen tegen hatelijke genocide-ontkenners. Terecht, want de bijeenkomst in Almelo was natuurlijk minstens zo fout als de ISIS-demonstratie in Den Haag.

Mevrouw Bijleveld heeft schijnbaar de vakantie benut door goed na te denken. Nu afstand nemen van een foute demonstratie voorkomt straks een positie als die van de burgemeester van Den Haag.

Edgar Mulder is Statenlid en fractievoorzitter van de PVV Overijssel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Bij de Armeense Genocide ontkenner Alexander Pechtold zijn ze meer dan welkom. Laten we nimmer vergeten dat hij zijn clubje heeft weten te redden op de knekelbergen en massagraven van Armeniërs. De wegdraai-journalisten zullen er over zwijgen maar gelukkig hebben anderen wel een geheugen en de morele integriteit om Pechtold te herinneren aan zijn miezerige smeerpijperij. 

 2. reageerbuis

  Berouw en spijt horen niet tot de woordenschat van mohammedanen, beledigd en ontkennen des te meer. De geschiedenis wordt vervalst en op aantijgingen wordt verontwaardigd gereageerd. Dat is schering en inslag en wordt gesanctioneerd door de koran. Het is goed dat de Staten afstand hebben genomen van de Turkse protesten en dat de Turkse ambassadeur van repliek gediend wordt.

 3. Marcel Buurman

  Enige jaren geleden heb ik me flink verdiept in deze kwestie, nadat ik bij toeval een aangrijpend boek van een Amerikaanse schrijver van Armeense afkomst had gelezen.

  Voor mij kan er geen twijfel over bestaan dat de gebeurtenissen in 1915 voldoen aan alle kenmerken van een genocide zoals vastgelegd in het Genocideverdrag.

  Voor een staat die over een inktzwarte bladzijde in haar geschiedenis geen enkele verantwoordelijkheid wenst te nemen, mag geen plaats zijn in een democratisch Europa. Of er nou islamisten of seculieren aan de macht zijn in Ankara.

   

 4. Marcel Buurman

  Enige jaren geleden heb ik me flink verdiept in deze kwestie, nadat ik bij toeval een aangrijpend boek van een Amerikaanse schrijver van Armeense afkomst had gelezen.

  Voor mij kan er geen twijfel over bestaan dat de gebeurtenissen in 1915 voldoen aan alle kenmerken van een genocide zoals vastgelegd in het Genocideverdrag.

  Voor een staat die over een inktzwarte bladzijde in haar geschiedenis geen enkele verantwoordelijkheid wenst te nemen, mag geen plaats zijn in een democratisch Europa. Of er nou islamisten of seculieren aan de macht zijn in Ankara.

   

 5. Dirk-Jan van Baar

  Het zijn niet alleen de islamisten van Recep Tayyip Erdogan die moeite hebben met het erkennen van de Armeense genocide. Onder de vroegere kemalistische staatselite, die seculier en anti-islamitisch was, berustte hierop een nog groter taboe. Niet zo vreemd, want het waren juist de Jong-Turken, die in 1915 aan de macht waren en tot wie Moestafa Kemal behoorde, onder wie die genocide is begaan. Het is dus vooral de moderne Turkse Republiek (in 1923 door Atatürk gesticht) die dit stigma met zich meedraagt, meer dan de islamisten van vandaag. In hoeverre in het geval van de Armeniërs, christenen die tijdens de oorlog aan de kant van Rusland stonden, van een bewuste volkerenmoord sprake was, is onder historici lange tijd een punt van discussie geweest. Erik-Jan Zürcher meent van wel en heeft daarover een belangrijke studie geschreven. Maar Bernard Lewis, schrijver van het standaardwerk over het Ottomaanse Rijk en onder hedendaagse islamcritici een autoriteit, was geneigd de (Jong-)Turken tegen zulke aantijgingen te verdedigen.

   

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Armeense_genocide

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.