Belachelijk: VS proberen genocide te voorkomen

Geen categorieaug 13 2014, 19:00
Wij hebben andere prioriteiten.
Christopher Hitchens was een groot voorstander van de Amerikaanse inval in Irak. Hoewel weggehoond en uitgejouwd, werd hij niet moe zijn lezers en gehoor uit te leggen waarom: Saddam Hoessein heeft genocide gepleegd door de Koerden en masse te vergassen, hij heeft terroristen financieel gesponsord, hij heeft Koeweit trachten te usurperen en hij had wel degelijk de beschikking over massavernietigingswapens - zie eerdergenoemd gifgas. De onuitgesproken vraag was dat als dit geen rechtvaardiging voor militair ingrijpen, wat wel?
Tegenstanders van de oorlog leden in zijn ogen aan een mengvorm van decadentie, ennui en een zelfkritiek waarvan ze hoopten dat het hen van elke plicht tot moed zou ontslaan.

'Many of those advocating withdrawal have been "war-weary" ever since the midafternoon of Sept. 11, 2001.'

Alles om maar niets te hoeven doen. En eigenlijk is er sinds 2006, toen Hitchens deze woorden schreef, wat betreft de mentaliteit van de tegenstanders van militair ingrijpen in Irak, niets veranderd. Dat blijkt maar weer nu we de reacties kunnen peilen over de jongste interventie.
De F18 Superhornets waren nog niet opgestegen of de VS werden alweer voor halve (of hele) satan uitgemaakt. Steeds weer denken de critici zich te kunnen opwerpen als een alwetend koor, dat ironisch commentaar levert bij de acties van die oh zo sterfelijke Amerikanen. Critici - mind you - die Saddams Irak niet militair wilden aanpakken. Ik vraag me of de critici dan aan de goede kant van geschiedenis of moraal staan. Of de inval goed was, laat ik in het midden, maar ik zou die Maarten van Rossem-arrogantie niet durven opbrengen.
Maar goed, daar gaan we weer. De VS zouden de situatie in Irak zelf veroorzaakt hebben, zouden de IS-troepen indirect van wapens hebben voorzien door aan het Irakese leger te leveren en ik hoorde ook al complotdenkers die vermoeden dat er olie onder die berg met Yezidi's zat. Wederom wordt alles uit de kast gehaald om elke vorm van Amerikaans militair ingrijpen in diskrediet te brengen.
Zelfs al zouden alle aantijgingen waar zijn (wat niet zo is), dan is dat momenteel volstrekt irrelevant. De Verenigde Staten van Amerika proberen genocide te voorkomen. Zelfs al zou dit indirect hun schuld zijn en al zouden hun motieven twijfelachtig zijn, dan nog zijn Amerikanen bezig duizenden mensenlevens te redden. Er is iets fundamenteel verrot in de prioriteiten die het zogenaamd oorlogsmoeie kamp stelt, want kritiek op Amerika lijkt belangrijker dan mensenlevens redden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten