Big Brother Belastingdienst

Parkeergegevens

 

Het gerechtshof in Den Bosch heeft vandaag bepaald dat de belastingdienst toch gegevens van klanten van het parkeerbedrijf SMS Parking mag opvragen en ontvangen. De kwestie is gevoelig, omdat het om privacy gevoelige informatie gaat.

De Belastingdienst wil de klantgegevens hebben om fraude door onder andere leaserijders te kunnen ontdekken, maar SMS Parking wilde die gegevens niet afstaan. De rechter heeft nu bepaald dat dit wel moet gebeuren om reden dat de gegevens niet direct naar individuele personen valt te herleiden. Bovendien vindt het hof dat de Belastingdienst de privacy voldoende waarborgt door de gegevens meteen te vernietigen als er geen sprake lijkt van fraude.

Maar hoe weten die mensen dat zeker ? De invloed van de staat op het leven van de gewone burgers wordt steeds groter. Je moet je als overheid eens een keer gaan afvragen of het allemaal wel zo zinvol is om veel geld en tijd aan dit soort opsporingsactiviteiten te besteden. Persoonlijk denk ik dat het meer kost dan het oplevert.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. Henk

  De Belastingdienst verzamelt al sinds jaar en dag persoonlijke gegevens bij derden en is daartoe ook bevoegd op grond van de Algemene Wet Rijksbelastingen. Hoe denkt u anders dat ze over gegevens over ons inkomen, onze hypotheek en ons spaargeld komen? Bij 80% van de belastingplichtigen is de aangifte tegenwoordig helemaal vooringevuld. Je hoeft alleen nog maar op de verzendknop te drukken. Dus als ze wel mijn inkomen mogen opvragen, waarom dan niet mijn parkeergegevens? Ik zie het probleem niet, mits deze gegevens niet voor andere doeleinden dan belastingheffing worden gebruikt.

  Nou ja, het probleem is dat  de belastingwetgeving zo ingewikkeld en gedetailleerd is geworden, dat blijkbaar ook zoiets als parkeergegevens een rol kan spelen.

  Het probleem is overigens simpel op te lossen. Elke leaserijder krijgt een bijtelling, ongeacht het aantal verreden kilometers.Dan hoef je ook niet meer te frauderen met de kilometerregistratie en doen die parkeergegevens er ook niet meer toe. Maar dan staat heel Nederland ook weer meteen in rep en roer.   

 2. Hilterman

  U heeft op zich wel gelijk alleen heeft de rechter het registreren van auto kentekens niet heeft aangemerkt als het opslaan van persoonlijke data. Dat kun je een tijdje volhouden omdat het in veel gevallen om auto’s gaat waarvan de leasemaatschappij de houder van het kenteken is. Op het moment dat de gebruiker van de auto echter aangesproken wordt op de plaats en ook het tijdstip waarop die auto is aangetroffen is er wel sprake van persoonlijke gegevens.

   

  Wat ik aan de motivering van de uitspraak veel bedenkelijker vind is de afweging dat er weliswaar sprake kan zijn van schending van privacy maar dat het doel dat de belastingdienst voor ogen staat belangrijker is.

  Daarmee zet je de deur naar allerlei oneigenlijk gebruik van persoonlijke gegevens wagenwijd open. 

   

  Ik vermoed dat de parkeerbeheerders gaan voor de praktische oplossing van het slechts kort bewaren van de data.

  Van een commercieel bedrijf kun je niet verlangen dat het een vermogen uitgeeft aan het doorprocederen om een principieele uitspraak te krijgen.

 3. Johan T

  Interessante uitspraak want de wet verbiedt het gebruik van persoonsgegevens voor een ander doel dan waarvoor die gegevens verzameld zijn. Dat ligt ook Europees vast.

  Als iemand er zin in heeft om jaren te procederen, zie ik deze uitspraak teruggedraaid worden.

 4. Hilterman

  Een overheidsdienst die de privacy van burgers garandeert? Je vraagt je af of rechters ooit kranten lezen of het nieuws volgen.De overheid is nauwelijks in staat een fatsoenlijk IT beleid te voeren, het ene na het andere IT project mislukt en of overschrijdt het budget met honderden miljoenen. Die overheid zou moeten in staan voor het veilige beheer van mijn persoonlijke gegevens? 

   

  Tot nu toe is er geen wet die voorschrijft hoelang deze gegevens bewaard moeten worden. Het zal ook een hele klus zijn een dergelijke wet te maken. De beheerders van parkeerfaciliteiten doen er goed aan die gegevens iedere week te wissen.

   Dat zal de animo van de belastingdienst flink laten afnemen. Bovendien is het helemaal niet nodig deze inbreuk op de privacy toe te staan. Nederland hangt vol met cameras. Haal duizend werkelozen uit de kaartenbakken en laat ze vrolijk vanaf monitor beelden kentekens noteren. Daar is geen gerechtelijke uitspraak voor nodig, dat mag al.

   

  Het is niet zo moeilijk om te bedenken wie zich vervolgens bij de parkeerbedrijven gaat melden. Dat is de politie.

  Die heeft ook graag een overzicht van de plaats waar volkomen willekeurige onschuldige burgers zich ophouden. 

  Met deze uitspraak is de politiestaat weer een stapje dichterbij gekomen. Niemand die dat inziet niemand die protesteert.

 5. Jean Wanningen

  “Ik zie deze dienst nog wel verdwijnen door deze uitspraak.” – Mijn gedachte.

 6. drnomad

  Dit is precies de reden waarom ik tegen de verzorgingsstaat ben, dit zijn mafiose uitwassen om aan geld te komen. Feitelijk zegt deze uitspraak van de rechter dat iedereen altijd gegevens ad belastingdienst moet verstrekken, het is een precedent. Ik zie deze dienst nog wel verdwijnen door deze uitspraak.

 7. Henk

  @ Hilterman

   

  Die oplossing die u voorstelt, is niet mogelijk. Bedrijven (dus ook parkeerbeheerders) hebben een wettelijke bewaarplicht van hun administratie en mogen dus niet zomaar een deel van de administratie vernietigen.

 8. Louis in de Pels

  Waarom verzamelt de uitbater van een parkeergarage kentekengegevens?

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.