Duitsland roert zich

Foto:

Weg met taboes.

Duitsland begint een steeds prominentere rol te spelen op het wereldtoneel. En ja, daar mogen we best blij mee zijn:

Gaucks toespraak leidde tot heftige debatten in Duitsland. Maar het inzicht groeit dat het land zich niet kan blijven opstellen als een economische grootmacht, maar een politieke dwerg. Zeker nu er niet meer op gerekend kan worden dat de VS overal alle wereldbranden gaan blussen, moet ook Duitsland zijn verantwoordelijkheid nemen – hoe weinig populair dat soms ook is bij de eigen bevolking. Want, beseft men steeds meer, ook als Duitsland zich niet met buitenlandse conflicten mengt, komen die conflicten wel naar Duitsland. Zo kwam het onlangs in het stadje Herford tot schermutselingen tussen jezidi’s, van wie er veertig- tot zestigduizend in Duitsland wonen, en radicale moslims, onder wie aanhangers van IS.

De VS trekt zich steeds verder terug uit de rest van de wereld. Het Midden-Oosten staat in brand, maar ondanks een paar bombardementen kunnen we niet écht op de Amerikanen rekenen. Het gevolg? Totale chaos. 

Als een ander land het moet doen, laat het dan maar Duitsland zijn. Na de ervaringen van de Tweede Wereldoorlog is Duitsland veel volwassener en verantwoordelijker geworden. Er is geen enkele reden om Merkel en de haren niet te vertrouwen. 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!