Duitsland roert zich

Weg met taboes.

Duitsland begint een steeds prominentere rol te spelen op het wereldtoneel. En ja, daar mogen we best blij mee zijn:

Gaucks toespraak leidde tot heftige debatten in Duitsland. Maar het inzicht groeit dat het land zich niet kan blijven opstellen als een economische grootmacht, maar een politieke dwerg. Zeker nu er niet meer op gerekend kan worden dat de VS overal alle wereldbranden gaan blussen, moet ook Duitsland zijn verantwoordelijkheid nemen – hoe weinig populair dat soms ook is bij de eigen bevolking. Want, beseft men steeds meer, ook als Duitsland zich niet met buitenlandse conflicten mengt, komen die conflicten wel naar Duitsland. Zo kwam het onlangs in het stadje Herford tot schermutselingen tussen jezidi’s, van wie er veertig- tot zestigduizend in Duitsland wonen, en radicale moslims, onder wie aanhangers van IS.

De VS trekt zich steeds verder terug uit de rest van de wereld. Het Midden-Oosten staat in brand, maar ondanks een paar bombardementen kunnen we niet écht op de Amerikanen rekenen. Het gevolg? Totale chaos. 

Als een ander land het moet doen, laat het dan maar Duitsland zijn. Na de ervaringen van de Tweede Wereldoorlog is Duitsland veel volwassener en verantwoordelijker geworden. Er is geen enkele reden om Merkel en de haren niet te vertrouwen. 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. Henk

  “Er is geen enkele reden om Merkel en de haren niet te vertrouwen.”

  Aangaande de EU en € vertrouw ik haar voor geen sikkepit.

 2. Johanna

   VS ” wereldbranden blussen”? Lees ook eens wat van hoogleraar Karel Wolferen over de Amerikaanse politiek.  Over de vele Amerikaanse “misdragingen” in de wereld.  Misschien dat Angela dan tot een goed inzicht komt.   Wie kan er nou vóór  oorlogvoering zijn, waardoor  duizenden onschuldige burgers  worden gedood, gewond en of gehandicapt  geraken?  Wie kan  er nou vóór   oorlogvoering zij  waardoor   hele steden en dorpen worden  vernietigd ? Wie is voor vernietiging van mensen, dorpen en steden door oorlogvoering? Na alles wat we al hebben meegemaakt en gezien vanuit de VS? VS heeft veel bloed aan de handen. Laat Merkel wijzer zijn dan Obama en al de vorige Amerikaanse presidenten.

 3. Antivenin

  Onze kinderen mogen straks in het buitenland sterven voor de machtsspelletjes van de politici, terwijl intussen de buitenlanders onze eigen landen verpesten. Goed idee, zeg!

   

  Laat die rode loper nog maar even liggen, we kunnen nog wel wat verrijking gebruiken, toch?

 4. zeeman

  Wie heeft die brandhaarden aangestoken?

  Wie heeft al die jezidi’s binnengelaten?

  Dat zijn de vragen die beantwoord moeten worden voordat men weer met “oplossingen” komt.

 5. Janbert

  Door het zich terugtrekken van de VS  ontstaat er een vacuum waar helaas vaak de “boeven” inspringen.   Zo gaat dat .  Obama’s buitenlands beleid kemerkt zich dor een gebrek aan visie en besluiteloosheid.

   

  Met de komst van een nieuwe President in 2016 zal dat vermoedelijk weer veranderen en zullen de VS weer hun verantwoording nemen op het wereldtoneel

 6. Linkse Internetcrimineel

  Trok de VS zich nog maar wat verder terug. Overal waar de VS zich mee bemoeit, wordt het een grote puinhoop met heel veel doden.

 7. reageerbuis

  Ik ben helemaal niet blij. Ze voert een wanbeleid, dat indruist tegen de belangen van de burgers.

 8. Johanna

   Het Oekraïense leger vecht niet tegen de separatisten.

    Dat smerige  Rechte Sector en Svoboda leger  bombardeert   alleen maar hele dorpen en steden volkomen plat  en  de hele pro Russische bevolking.  De afhankelijke van de  Amerikanen en de  Obama liefhebbers laten zich voor het karretje van de Amerikanen spannen. Die Amerikanen die oorlogstuig leveren en manschappen  om  mee te helpen heel het Oosten van Oekraïne  plat te bombarderen met duizende doden als gevolg. We zien er niets van terug in het NOS journaal. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat media en columnisten hier achter kunnen staan.

  VS trekt zich helemaal niet terug.  De Amerikanen  vechten mee  met Svoboda en Rechte Sektor.

 9. fredvdB

  De knokpartijen werden vanuit de moskeen van beide kampen georganiseerd daar in Herford.

  Wel een belangrijk gegeven: vanuit de moskeen.

  Herinnert u zich nog Egypte, ook vanuit de moskeen.

  Isis heeft niets met de Islam te maken volgens Islamieten, maar als Isis zich vanuit de moskee als knokploeg aandient, dan heeft de moskee dus ook niets met Islam te maken.

  Raadselachtig eigenlijk.

   

   

   

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.