Frankrijk heeft een enorm terrorismeprobleem

Foto:

15 procent van de Fransen steunt ISIS?

Volgens Russia Today steunt 15 procent van de Fransen – let wel, niet van de moslims in Frankrijk, maar van alle Fransen, blijkbaar – ISIS. Onder 18 tot 24-jarigen is dat percentage zelfs nog hoger. Deze steun is niet alleen passief; er zijn minimaal 700 Fransen die meevechten met ISIS, en zich dus schuldig maken aan de vreselijkste misdaden tegen de menselijkheid, waaronder genocide.

De jonge Fransen worden op drie wijzes geradicaliseerd:

1. Ze ontmoeten een extremist online – dus op een internetforum, waar ze vervolgens met elkaar in gesprek gaan. Blijkbaar zijn er nogal wat Franse moslims die gevoelig zijn voor de radicale islam, want ze laten zich er (snel) door beïnvloeden.

2. Ze ontmoeten een extremist in het echte leven, offline dus. Dit kan gebeuren via vrienden, maar ook via moskeeën. Daarnaast zijn veel extremisten bewust bezig met het winnen van zieltjes. Zij zoeken dus bewust jonge mannen op die gemakkelijk zijn te beïnvloeden.

Bovenstaande verrast niemand, natuurlijk, want zo gaat het ook in Nederland. Je zou bijna zeggen: het is iedere keer weer hetzelfde verhaal. Een gewone moslim komt in contact met een extremist, en even later reist hij af naar Syrië of Irak om daar onschuldige niet-soennieten af te maken. 

Toch is er een derde wijze… en dat is één die je bijna typisch Frans kunt noemen:

3. Via gevangenissen. Er zitten relatief veel moslims vast in Franse gevangenissen. Je hebt het dan niet alleen over ‘gematigde’ (maar criminele) moslims, maar ook over radicalen. Zoals je ook vaak ziet in Amerika met betrekking tot neo-nazi’s aan de ene kant en zwarte radicalen aan de andere, hebben de radicalen een systeem opgezet waarbij ze elkaar beschermen. Voeg je je bij hen dan hoef je je weinig zorgen te maken over je veiligheid.

Daar komt bij dat veel jongemannen die vastzitten sowieso vatbaar zijn voor een hatelijke ideologie die ze boven anderen doet en graag gebruik wil maken van hun agressieve impulsen, en opeens zie je dat Franse gevangenissen tegenwoordig broeinesten zijn van moslimextremisme.

Het gevolg: van de 2.000 Europese ISIS-terroristen komen er 700 uit Frankrijk. En dan heb ik het niet alleen over geboren moslims, maar ook over bekeerde jongens, die hun kennis van de (radicale) islam vaak hebben opgedaan in de gevangenis. 

Het is fantastisch dat de regering Hollande ISIS wil aanpakken in Syrië en Irak, maar ze zullen zich ook bezig moeten houden met zaken die in hun eigen land gebeuren. Hoe kunnen moslimextremisten bijvoorbeeld de vrijheid krijgen om medegevangenen te indoctrineren? Waarom worden zij niet apart gehouden van de rest? En is de Franse inlichtingendienst zo incompetent dat het die 700 radicale moslims niet eens heeft opgemerkt?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!