GeenStijl wordt niet vervolgd

Vrije woord.

Uiteraard is het bespottelijk dat het al zover heeft moeten komen, maar nu we er dan toch zijn: het openbaar ministerie zet de censuurzaak tegen GeenStijl niet voort. In een e-mail aan de hoofdredactie van het roze blog schrijft de magistratuur:

In de concrete context gaat het om een journalist die woensdag de foto heeft geplaatst bij een tekst ten behoeve van een discussie over censuur. Het OM is van mening dat uit niets blijkt dat de journalist de opzet heeft gehad op bedreiging van een bestuurder met geweld. Daar wordt in de tekst ook niet naar verwezen. Hoewel het OM van mening is dat de foto van woensdagavond en de later op donderdag geplaatste foto wel bedreigend kunnen overkomen, is er gelet op de specifieke omstandigheden van het geval echter geen sprake van een strafbare bedreiging in deze casus.

En daar heeft het Openbaar Ministerie gewoon gelijk in. De foto was vreemd en misschien niet leuk om te zien voor Van Aartsen, maar het was gewoon een flauw geintje en geen oproep tot geweld tegen de burgemeester van Den Haag.

Mooi dat uiteindelijk de vrijheid van meningsuiting zegeviert. En dat het OM zich nu maar weer mag bezighouden met belangrijke en minder kansloze zaken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. Antivenin

  En nu maar afwachten wanneer de aanklacht tegen Wilders (voor “minder, minder”) onderuit de stapel aanklachten van het OM wordt gevist en in behandeling wordt genomen. Ik schat vlak voor de volgende verkiezingen.

   

  Maar over machtsmisbruik praten we maar even niet…

 2. Epimenides

  schrijft de magistratuur

   

  OM behoort tot de staande Magistratuur

   

  Rechters tot de zittende Magistratuur

   

  Tim, gaat in hemelsnaam je huiswerk doen.

 3. Richard de II2

  iedere kleuter zag dat al direct aankomen. Jammer dat het OM vindt dat ze het aangeklaagde GeenStijl een week moet laten wachten totdat dat ook duidelijk wordt voor het OM.

   

  De zaak Nekschot is trouwens een voortwoekerend schandaalverhaal. Dáárin heeft justitie en het OM juist walgelijk gedrag vertoond. Die kwestie is nog lang niet afgehandeld.

 4. Frits B

  Er is geen sprake van machtsmisbruik. Dat was er wel in het geval van Gregorius Nekschot, maar bij GeenStijl was alleen gezegd dat ze eens gingen kijken of er iets strafbaars gebeurd was. Wat wel aan de kwestie stinkt is dat GeenStijl kennelijk de laatste was die van het onderzoek mocht weten, terwijl er wel naar de media “gelekt” werd. En dan is daar nog de kleine kwestie van de kosten van de advocat van GeenStijl die door zijn mandant geraadpleegd werd en uiteraard voor het advies een rekening schreef. GS kan het wel missen, maar als het mij overkwam zou ik het toch een minne rancuneuze streek van het OM vinden. Alsof ze niets beters te doen hebben.

 5. corjova

  Ook niet met het vermelden dat ze van mening zijn dat de geplaatste foto bedreigend over kan komen. Die foto komt namelijk niet bedreigend over, dus is het een valse mening. Ik ruik de vieze walm van machtmisbruik.

   

 6. Ludovic

  Wat een ophef was dat weer over de uitgelukte vakantiekiekjes van onze Jozias bij zijn vrienden.

 7. Realist

  Blijft de vraag bestaan, hoe kan het dat het AD om 11pm al een bericht over het OM onderzoek op haar site heeft, terwijl Geenstijl de bewerkte foto pas om 9pm plaatste? Heeft het OM zelfstandig een onderzoek ingesteld en meteen het AD ingelicht? Vreemde gang van zaken, omdat het OM zelf al tot de conclusie komt dat er geen vervolging nodig is. Heeft iemand het OM en het AD getipt om er een zaak van te maken? En zo ja, was dat dan een paladijn van v. Aartsen, of de burgemeester zelf? Vragen die schreeuwen om een antwoord. 

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.