Leuk zeg. Den Haag ‘vegastad’ van Nederland

Als het gezondheidstechnisch zou kunnen, zou ik vandaag nog carnivoor worden.

Het is dat fruit zo lekker is en je een beetje gevarieerd moet eten als je een beetje oud wil worden, maar anders had ik het wel geweten. Dan had ik drie keer per dag een stuk vlees gegeten en niets anders. Maar de mens is nu eenmaal geen carnivoor, maar een omnivoor. Zowel een vlees- als een planteneter. Dat zijn we altijd geweest. Het is het beste dieet dat er bestaat: groenten, fruit, vezels, zuivel en vlees.

Helaas zijn er mensen die de realiteit liever ontkennen en geen vlees eten. Op zich heb ik daar geen problemen mee. Het is alleen zo jammer dat vegetariërs een lekker stukje vlees niet weten te waarderen. Of nouja, ergens in hun achterhoofd vinden ze vlees erg lekker, maar ze hebben principes waar ze zich aan willen houden. Stelletje idealisten. Precies om die reden heb ik vaak ellenlange discussies met vegetariërs over hun ongezonde dieet.

Niet omdat ik de discussie met vegetariërs opzoek. Nee, het zijn altijd de vegetariërs die beginnen over hun speciale dieet als ik ergens met ze in een restaurant zit. Maar ook elders kunnen ze hun mond niet houden als ze mij zien genieten van een stukje vlees. “Wist je dat er een vegetarische slager is in jouw stad? Is heel lekker hoor.” Het zijn net evangelisten, die vegetariërs.

Vegetariërs hebben één missie in hun leven en dat is ieder mens op aarde vegetariër maken. Zouden ze ook naar de kerk gaan? De linkse kerk welteverstaan. Vandaag heeft de Nederlandse vegetariërbond (oh hemel, ze organiseren zich dus écht) aangekondigd dat mijn stad, Den Haag, ‘de vegastad’ van Nederland is:

Nergens anders is er zoveel keus voor mensen die geen vlees willen eten. De Nederlandse vegetariërsbond heeft de titel gegeven na een inventarisatie van alle eethuisjes en winkels.

Diepe, diepe zucht. Den Haag krijgt de titel omdat de stad zoveel vegetarische tentjes heeft en zelfs een slagerij waar geen vlees wordt gekocht. Ja, een slagerij waar geen vlees wordt verkocht. Dat is dus geen slagerij. Simpel. Weet je wat. Ik roep Den Haag uit tot de steak- en bbq pork-stad van Nederland. Echt overal in Den Haag kun je heerlijk eten in restaurants die het allerlekkerste vlees van Nederland serveren. Gefeliciteerd, Den Haag. En: smakelijk!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
   

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. LantR.fant

  is vlees noch vis. Dus die uitspraak van de vegabond, of hoe dat gepeupel mag heten, verbaast me niets.

 2. Moria de Quéribus

  Dat ‘de mens’ al duizenden jaren vlees eet is aangetoond. Maar zowel het idee dat de mens ‘nu eenmaal’ omnivoor is als het idee dat ‘we’ ‘van oorsprong’ carnivoor zijn is volslagen uit de lucht gegrepen.

  Het hangt er deels van af hoe ver je terug in de tijd wilt gaan. Ooit aten onze voorouders uitsluitend ‘van de vruchten van het veld’. 

   

  Persoonlijk bepaalde dingen wel of niet doen vanuit bepaalde denkbeelden, is legitiem, ook als men daarmee denkt bepaalde idealen te kunnen bereiken. Het gaat mis als men de eigen leefprincipes aan anderen wil opleggen en het een collectivistisch idealisme wordt. Het uitroepen van een stad tot ‘vegastad’ is daar een eerste stap toe. 

   

 3. Frank Verhoef

  @ nog_1 Dank voor je overpeinzingen. Heel interessant!

 4. Breinbrouwsels

  LOL. Als Jozias-Ich bin ein Würstchen-van Aartsen nu als Wiedergutmachung een paar duizend varkens door de stad laat jagen is het gelijk afgelopen met die demonstraties…

 5. Henk

  In sommige delen van Den Haag zijn ze al tevreden als je geen varkensvlees eet.

 6. Dierengekkies: vleeseters zijn wrede moordenaars – De Dagelijkse Standaard

  […] aan het adres van vleeseters (en dat zijn we allemaal, omdat de mens nu eenmaal een omnivoor is, géén herbivoor) ronduit walgelijk. Lees verder op pagina […]

 7. nog_1

  Frank beweert hier het één en ander waar wel degelijk twijfel over bestaat; ‘Als het gezondheidstechnisch zou kunnen, zou ik vandaag nog carnivoor worden.’

   

  Eskimo’s zijn al meer dan een millenium volledig carnivoor, en hun gezondheidssituatie is een stuk beter dan van de indianenvolkeren die te weinig vlees eten. Sterker nog, het gebrek aan vlees is 1 van de verklaringen voor de vatbaarheid voor Europese ziekten in de periode direct volgend op de komst van Columbus. (zie het werk van bv Slicher van Bath).

   

  Gezondheidtechnisch kun je dus wel carnivoor worden, zolang het vlees vers is en je óók orgaanvlees (meer bled, dus meer vitaminen) eet. Dat kunnen we van geen enkel vegetarisch dieet beweren.

   

  ‘Maar de mens is nu eenmaal geen carnivoor, maar een omnivoor. Zowel een vlees- als een planteneter. Dat zijn we altijd geweest.’

   

  Op deze bewering moeten we ook een nuancering maken. Het feit dat we omnivoor zijn, wil niet zeggen dat der mens bvlees en groente in dezelfde hoeveelheden nodig heeft; de ‘wilde’ mens at het hele jaar door vlees verkregen door de jacht, maar slechts een zeer beperkte periode van het jaar aangevuld met groente/fruit wat men door verxzamelen bemachtigde. De reden is praktisch; de periode dat een vrucht/groente eetbaar is (rijp) is zeer beperkt. Dat is in de landbouw al zo, maar voor de nog niet gecultiveerde soorten gold dat nog veel erger.

   

  De mens is dus van oorsprong een carnivoor die zo nu en dan het menu aanvulde met groente/fruit/zaden. Net als bv honden dat doen. En honden noemen we ook niet omnivoor.

 8. De man uut Limburg

  Dat is wat je krijgt als je meer en meer vlees eet. Het huidige vlees is helemaal niet gezond. De boeren en bedrijven moeten meer en meer produceren tegen steeds lagere prijzen. En om meer en meer te produceren en daarbij je hoofd boven water weten te houden betekent meer hormonen (snellere groei) en meer geneesmiddelen (antibiotica).

  Je lekkere stukje vlees is helemaal niet zo lekker als je denkt en lijdt uiteindelijk tot vette mensen die er super ongezond bij lopen. Ontkennen is onmogelijk, de westerse wereld bestaat uit een groeiend aantal dikkerds, die kwaal na kwaal krijgen.

  Je kunt beter matigen met het eten van vlees, zelfs vis is al niet meer gezond sinds ze aan het kweken zijn (productie, verhogen, meer winst, dus rotzooi erin om je doel te bereiken).

  Eet smakelijk !

 9. De man uut Limburg

  Te snel getypt en niet nagelezen.

  Lijdt moet natuurlijk leidt zijn.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.