Misschien kunnen we het eens worden

Ik begrijp het niet.

Telkens als ik op De Dagelijkse Standaard argumenteer voor de juistheid van Amerikaanse acties, word ik bedolven onder anti-Amerikanisme. Maar als ik kritisch schrijf over de islam, vallen lezers mij eensgezind bij. Omdat ik denk in beide gevallen gelijk te hebben – anders zou ik het niet opschrijven – wil ik nogmaals proberen de gewaardeerde lezers te overtuigen van de propositie waartegen de meeste oppositie bestaat.

Laten we argumenteren vanuit gemeenschappelijke grond en beginnen met de erkenning dat de islam en de manier waarop (voor mijn part een minderheid binnen) die religie zich manifesteert in het Westen. Wie denkt dat de islam, of een specifieke instantiatie daarvan (hallo, Schilderswijk), een bedreiging is voor Joden en de vrije pers, heeft gelijk. Misschien heeft zo iemand ook wel zorgen ten aanzien van de religie van de vrede die verder reiken dan Nederland alleen. Vermoedelijk wel, of ze moeten de rebrandboys van IS(IS) te gekkie vinden.

Daar zijn we het dan over eens, maar hoe verhoudt deze gedeelde erkenning van problemen met de islam zich tot anti-Amerikanisme? De twee zijn theoretisch niet incompatibel, toegegeven. Maar in praktische en politieke zin is het heel lastig vol te houden dat Amerika het werk van satan verricht, als het voortdurend en de facto als enig westers land (laat dat even op u inwerken) weerstand biedt tegen radicale moslims die onze beschaving liever vandaag dan morgen decapiteren.

De Verenigde Staten zijn het belangrijkste bolwerk tegen een intolerante ideologie. Ja, de VS sluiten soms ongelukkige gelegenheidscoalities met onbetrouwbare haatbaarden en ja dat loopt soms helemaal verkeerd, maar het einddoel is altijd het verdedigen van Amerikaanse belangen. En ik kan niet bedenken waarom het Amerikaanse belang om niet te buigen voor een intolerante ideologie, in ons nadeel zou zijn. Zij knappen het vuile werk op, terwijl Nederlandse leiders en progressieven excuusjes verzinnen voor moslimsgeweld en er nog wat subsidie tegenaan gooien. Daarmee gaan we de oorlog die ons is verklaard niet winnen. Dat hebben we aan de Amerikanen overgelaten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

24 reacties

 1. Leo KarelJan

  Inderdaad: ook bij “rechts” Amerika ziet men de islam vaak nog veel te positief. Men ziet islam vaak nog als een religie als alle andere religies. Daar zit het probleem.

 2. IsDatZo

  Amerikanen zullen best wel te vertouwen zijn; de misdadige kliek die er de afgelopen jaren aan het bewind geweest is, is echter absoluut niet te vertrouwen. Helaas…

 3. arno

  vertrouwen ( de overheid dan). Die hebben ons al meerdere oorlogen in gelogen die nu nog steeds naweëen geven. Zodra de amerikaanse burgers hun tirannen verdreven hebben uit de senaat, congres en het witte huis en zelf weer baas zijn en niet de oligargie aldaar. Dan verdienen ze weer vertrouwen.

 4. louis-portugal

  Willem Jan je maakt een paar fouten.

  1 We zijn niet tegen DE amerikanen maar vooral tegen Obama.

  2 Obama met wat spul dat hem duwt denkt dat hij de hele wereld moet DEMOCRATISEREN.

     Dat hoeft niet!!!!!!!!!!

  3 Hij sleept de EU met veel europeanen mee in een conflict, met Rusland, waar GEEN ENKELE normale europeaan op zit     te  wachten.

  4 Hij heeft vele dingen beloofd  waaronder de sluiting van Guantanamo, die veelal gelogen zijn.

  5 Hij maakt van Amerika een land van armoedzaaiers, b.v. van 24 naar 47 miljoen mensen die leven van FOODSTAMPS.

  6 M.A.W. hij helpt de hele am. economie naar zijn mallemoer. enz. enz.

 5. Johanna

  Einddoel is altijd  “het verdedigen van de Amerikaanse belangen”?  U bedoelt natuurlijk hun begin en einddoel is altijd het verdedigen van de Amerikaanse belangen.  VS  heeft maar een oplossing voor problemen, de hele boel platbombarderen. Amerikanen zijn goed in vernietigen en in chaos achterlaten.  Hun  miljarden en  soldaten  richten  zich nu weer  op Oekraïne . Hun  NAVO vlag moest  op de Krim komen. Dat is gelukkig mislukt door het  uitstekende handelen  door Poetin. Het Oekraïense leger ( Svoboda en Rechte Sektor)  wordt bijgestaan door Amerikaanse miljarden en soldaten met de bedoeling om heel Oost-Oekraïne  te vernietigen omdat ze hun  einddoel  annexatie van  De Krim niet hebben kunnen verwezenlijken. Het gevolg is dat  praktisch al de  vluchtelingen  uit  landen waar de VS oorlog voert en voerde  allemaal richting Europa  komen en niet naar  het land van Obama. Hij  boog niet voor niets zo diep voor de grootste islamitische mensenrechtenschender van de wereld, de koning van Saoedi-Arabië.  Ze  (VS) hebben  in 2011 voor 66,3 miljard dollar  aan wapens verkocht  en vooral aan Saoedië Arabië, VA-Emiraten  en Oman. Obama boog voor de islam om zijn wapenindustrie aan de praat te houden en op te krikken. Daarom moeten ze steeds oorlog voeren.

  Amerikanen zullen met hun economische oorlogen ( ja, het zijn alleen maar economische  oorlogen)  heel Europa naar de afgrond brengen. Hun  kolen en schaliegas  dumpen in Europa  omdat ze het in eigen land niet kwijt kunnen vanwege de kritiek van  milieuorganisaties.  Nu  is Rusland weer aan de beurt  en de  Russen  worden kapot gemaakt omdat zij energie leveren aan Europa.  Dat kan natuurlijk niet. Wij vriendschappelijk handel drijven met de Russen? Daar zullen die Amerikaanse politici eens een flinke stok voor steken.  EU moet de vuile troep  (kolen en schaliegas) van de Amerikanen af gaan nemen. Typisch dat  toch geen domme mensen  zo  achter  politici  blijven staan die alleen maar  problemen oplossen  door alles  te vernietigen, met  gevolg  honderd duizenden  doden, gewonden en gehandicapten.  Daar kunnen Europese landen helemaal niks maar dan ook niks en helemaal  NIKS  van opsteken.   Laat  Europa met de Russen op een vriendschappelijk wijze handel drijven en samen  optreden tegen de politiek islam, de jihad.  De Russen hebben daarmee al meer dan genoeg te stellen gehad.  Maar,  VS nam het in Afghanistan op voor de  Taliban en Al Qaida en was van mening dat de Russen deze  barbaren maar slecht behandelden.  Ze voorzagen de politieke islamieten  van wapens en financiën. De Russen haden ze nog zo gewaarschuwd. Wij  moeten niks leren van de Amerikanen.Wij moeten het zelf doen en onder het juk van de Amerikanen uit.

 6. Karina

  Je was mij net voor.  Dankzij Obama is Amerika niet alleen straatarm geworden, maar heeft het ook een slechte naam gekregen. Het hart van deze man is net zo zwart als zijn huidskleur. Amerikaamse burgers zijn voor mij fantastische mensen. Hun politici veracht ik. Hetzelfde geldt trouwens voor onze EU leiders.

 7. nog_1

  De VS is juist de trouwste bondgenoot van de financieers van groeperingen als ISIS. Zolang de VS de regimes op het Arabisch schiereiland steunt met oa wapenleveranties, blijft het dweilen met de kraan open. 

   

  En in een aantal gevallen was ze nog veel nauwer betrokken bij de extremisten, zoals de ontstaansgeschiedenis van Al Qaida duidelijk maakt. De Amerikaanse belangen zijn te vaak dezelfde als die van de extremisten.

   

  De VS doet ook niets aan de onderliggende oorzaken, en heeft te vaak niet-terroristen als terroristen bestempeld (en omgekeerd) vanwege korte termijn eigenbelang.

   

 8. zeeman

  Quote: “maar het einddoel is altijd het verdedigen van Amerikaanse belangen”

  Klinkt goed, maar daar gaat het dus fout.

  De Amerikaanse belangen die momenteel verdedigd worden zijn de belangen van slechts 1% van de Amerikaanse bevolking.

  Brandhaarden en haatbaarden zijn een mede gevolg van kortzichtige en agressieve Amerikaanse buitenlandse politiek.

  Daarom heeft de schrijver zoveel kritiek op zijn “Amerikaanse acties argumenten”.

  Gewoon je wat inlezen en wakker worden. Dat helpt.

 9. tipo

  Er is nog altijd de VS die opkomt voor tolerantie en vanuit die gedachte Israel steunt en de radicale islam bestrijdt. Dat is de goede VS.

   

  Er is ook een smoezelige VS. Dat is de president van de VS die buigt (letterlijk) voor de koning van Saudi Arabie. Dat is de VS die de jihadstrijders tegen Assad bewapent. Dat is de VS die Ghadaffi verjaagt, terwijl het wist dat het ISIS in Libie er voor terug krijgt. De VS van Obama leidt een de kwaal dat het op rijke vrienden en foute vrienden valt, zoals sommige tienermeisjes dat ook wel hebben. De VS laat zich op die momenten gebruiken en zich voor het karretje spannen.

   

  Dit geldt bijvoorbeeld ook als het vriendinnetje van Obama (Nuland) valt op nationaal-socialisten uit Kiev. 

   

  Willem Jan zegt dat de VS altijd het belang van de VS voorop stelt, maar dat belang lijkt soms verdacht veel op het belang van enkele corrupte corporatistische clans in het esthablishment van de VS. (De zoon van Joe Biden in Oekraine, bedrijven als Bechtel Corp in Irak en Qatar

   

  Waar de VS ooit stond voor de vrije markt en kapitalisme, staat het nu steeds vaker voor corporatisme. En dat is een levensgevaarlijke wijziging in het beleid van de VS. Door het corporatisme van de VS komen de belangen van de VS ook steeds minder overeen met die van de Nederlandse burgers die gewoon geld willen verdienen in de hele wereld, thuis van hun vrijheid willen genieten en verder geen oorlog willen. Het Amerikaanse corporatisme dat het Nederlandse kapitalisme bedreigt, zorgt voor een nieuwe houding ten opzichte van de Verenigde Staten van Amerika, omdat de VS het kapitalisme heeft vervangen in corporatime.

 10. Jones

  Nee, de amerikanen hebben ons geen oorlog in gelogen, dat zijn die nietsnutten in den haag, kijk maar naar die rutte, iedere keer dat die zijn bek opentrekt, kost het mij weer geld. De amerikanen stellen hun economische belangen veilig, dat is normaal dat een land dit doet, die idioten in den haag doen dat niet, alles voor hun baantje en extreem linkse ‘groene’ idiologie.

 11. Mar

  @Leo KarelJan

   

  Zijn voorganger Bush jr. had op islam eenzelfde kijk. Tenslotte ging die ook 3 dagen nadat hij op de puinhopen stond op Ground Zero naar een moskee in Washington, om  moslims die belaagd werden door boze Amerikanen  te ondersteunen. Zoek maar eens wat speeches op van Bush en Obama bij o.a. het jaarlijkse Iftar-diner in het Witte Huis.

   

  Bush jr. had en heeft warme vriendschapsbanden met het koningshuis van Saoedi Arabië. Bush jr. wilde ook dat Turkije zich kon aansluiten bij de EU. Bush jr. zag islam als een religie en islamitische terroristen als misbruikers van de religie.

   

  Mensen praten heel makkelijk over het Westen maar er is wel degelijk verschil tussen het Amerikaanse en het Europese Westen. The Bill of Rights zijn bepalend voor het verschil in denken over vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Geen Amerikaanse politicus zal het in zijn/haar hoofd halen om daar aan te gaan sleutelen.

   

   

   

   

   

   

   

   

 12. Leo KarelJan

  Net zoals de andere Westerse leiders, weigert ook Obama in te zien waarvoor de islam werkelijk staat.

  Toegegeven: hij bestrijdt terroristen. Positief. Maar hoe kun je zulke vriendschappelijke betrekkingen met landen als Turkije, Qatar en S. Arabië aanhouden die deze terroristen, zeker ideologisch gezien, juist steunen?

  Hoe kun je Assad , in eerste instantie, als groter kwaad beschouwen dan ISIS? Dat je dan nu ( een beetje ) optreedt tegen ISIS: positief. Maar wel laat en zonder erkenning dat ISIS voort komt uit een foute ideologie.

  Obama en het Westen moeten stoppen om maar politiek correct te blijven spreken over de islam. Op te veel plaatsen en met te veel mensen laat de islam zien, dat de islam zelf het probleem is. En dat het geen kleine groepen zijn, die de “islam misbruiken”.

   

 13. Mar

  @tipo

   

  En wat geeft u terug aan de gewone Amerikanen voor uw welzijn?

   

  Als u jaarlijks donaties overmaakt aan Amerikaanse stichtingen en fondsen die zich bekommeren om de veteranen, de gewonde en gehandicapt geraakte veteranen,  de families van gesneuvelde Amerikanen, de vele reddingswerkers die door  hun inzet op 9/11 nu kanker hebben, de daklozen, de zieken, de kinderen, het Memorial & Museum in New York  enz., dan geeft u in ieder geval iets terug.

   

  Vind u het zelf niet een beetje egoïstisch om aan Amerikanen te vragen of zij hun leven willen geven zodat u er beter bij zit zonder zich om hen te bekommeren?

   

   

 14. Two Ravens Black Kettle

  Ik wil ze een ding nageven; Libië is op conto te schrijven van de oorlogsmisdadigers David Cameron en Nicholas Sarkozy..

 15. fredvdB

  Voorlopig schaar ik mij achter u. Kritiek is altijd op zo een beetje alles mogelijk, maar een keuze maken, een positie innemen, doen zeverende pelgrims natuurlijk niet om moverende redenen.

   

  De Turkse patriarch spreekt zich hier uit over ISIS:

  http://www.hurriyetdailynews.com/isils-actions-have-no-place-in-islam-turkeys-top-cleric-mehmet-gormez-says.aspx?pageID=238&nID=70647&NewsCatID=393

   

  Ergens anders las ik dat de hoogste Saudische patriarch zich inmiddels ook heeft uitgeproken tegen ISIS.

   

  Bemoedigend, maar de ontkenningsfase is nog immer duidelijk, alhoewel Emile Roemer zal zeggen dat hij toch echt geen enkel probleem ziet.

   

  Die ontkenningsfase lijkt duidelijk a.d.h. van wat de Turkse patriarch zegt: “What Islam outlined is sustaining their lives like everybody and as equal citizens, their freedom to live their faith and that they do have the same rights and responsibilities like any citizen. Understandings and views other than this are alien for religion and Islam…”

   

  Maar hoe verklaar je dan het modelland, het bronland, waar de hoogste zetel van het geloof Islam zich bevindt, namelijk Saudi Arabie: is dat land gevuld van gelijkheid en heerst daar vrijheid om ieders levensovertuiging te volgen?

   


 16. Matthijs

  Amerikanen en islam zijn hetzelfde.
  Beiden overtuigd van hun eigen systeem en bereid u daarvoor te willen vermoorden.

 17. Pimsch

  Tot nu toe is de USA als enige in staat om de ISIS tot de laatste man uit te roeien. China doet het niet, Rusland doet het niet, Europa doet het niet, Australie doet het niet, Iran doet het niet. Duitsland mag het niet, Japan mag het niet. Egypte kan het niet, Syrie kan het niet, Israel kan het niet en Turkije wil het niet.

  De USA is een vreemd mengsel van christendom en hebzucht. Armoede is de straf van God. En Dzjiezus is blank. En de Joden zijn ziljonairs. Het immigratieland is niet multicultureel, want alle etnische groepen leven in aparte stadswijken.

  Maar we zullen het ermee moeten doen. Zoals in WO1 en WO2. Of heeft iemand een andere kandidaat.

   

 18. tipo

  Dat is het probleem.

   

  Zolang Obama niet in wil zien dat de islam alles waar het Westen voor staat ondermijnt, kan hij de Westerse belangen nooit dienen.

   

  Lees dit artikel: http://adinakutnicki.com/2014/08/19/obamas-brotherhood-mafia-partnersrampaging-inside-americapanthersnation-of-islamhamas-run-wild-commentary-by-adina-kutnicki/

   

  Al is het alleen omdat Frank Verhoef op de Dagelijkse Standaard geciteerd wordt in die tirade.

 19. tipo

  Dat is het probleem.

   

  Zolang Obama niet in wil zien dat de islam alles waar het Westen voor staat ondermijnt, kan hij de Westerse belangen nooit dienen.

   

  Lees dit artikel: http://adinakutnicki.com/2014/08/19/obamas-brotherhood-mafia-partnersrampaging-inside-americapanthersnation-of-islamhamas-run-wild-commentary-by-adina-kutnicki/

   

  Al is het alleen omdat Frank Verhoef op de Dagelijkse Standaard geciteerd wordt in die tirade.

 20. Kraftavilqa

  Ze zouden die obama z’n Nobelprijs moeten afpakken. Was nogal een blunder van het Nobelcomité om zo’n onbewezen vent die nog nix gepresteerd had zo te loven en ze konden natuurlijk moeilijk zeggen dat ze de grote nul de prijs vanwege z’n huidskleur toekenden. Zo zie je maar hoe je door policoriteit en feelgood gutmenschisme in de knoop kunt raken.

 21. D. G. Neree

  Ik denk dat het voor een groot gedeelte komt door de Obamakoers die de USA voert, namelijk het toejuichen en actief steunen van de (radicale) Islam. Daar komt bij de manier waarop Israël in de steek wordt gelaten door Obama en Kerry.

   

  Obama heeft enorme schade toegebracht aan de geloofwaardigheid van Amerika. Er is niets meer over van the land of the free and the home of the brave.

  Dat is wat rechts Amerika verwijt. Het buigen voor de Islam.

 22. Jones

  Nee, fout, we moeten juist onder het juk van de eussr en rutte uit, de amerikanen zijn 1000x beter dan die landverraders in dat kasteeltje, en die griezels in brussel. De russen zijn ook niet te vertrouwen, geef liever de amerikanen maar. Ze hebben ons al eens geholpen, laat ze dat nog maar eens doen.

 23. arno

  verdedigen en rusland niet?  Denk jij niet dat rusland en china niet ook het recht hebben voor hun belangen op te komen, zeker als de usa zeer dichtbij dreigt te komen?

  Dat is de reden, samen met het feit dat de cia (al qaida en ISIS) de hele boel veroorzaken in het midden oosten.

  Ik heb niets met islam, voor mij is het hetzelfde zoniet erger dan het nazisme en communisme. Maar dat wij in europa nu ook met deze getrainde terroristen worden opgescheept door hun stokerij, dat kan ik niet goedheten.

  Putin is zeker geen lieverdje, maar maakt tot op heden minder problemen voor europa dan de usa en in hun kielzog de eussr doen.

 24. Janbert

  Obama neemt niet zijn verantwoording op het wereldtoneel.  Juist door het ontbreken van Amerikaanse leiderschap is er een vacuum ontstaat waar allerlei “boeven” inspringen. Zoals b.v ISIS in Syrie en Irak.

   

  Door b.v de steun van Obama aan het Moslim Broederschap  en het legitimeren van deze fundamentalistische organisatie  en de mislukte (naieve) reset met Rusland heeft Obama bijgedragen aan de niet-stabiele wereld situatie van dit moment.   Obama heeft geen visie en gebrek aan leiderschap.

   

  Gelukkig zal er na Obama weer een president komen die weer verantwoordelijkheid neemt op het wereldtoneel.

   

  Natuurlijk kan men ook op Amerika kritiek hebben en heeft Amerika zeker ook fouten gemaakt  maar ik heb toch liever een sterk Amerika met veel internationale invloed dan b .v China of Rusland  of moslim fundamentalisten die het voor het zeggen hebben.

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.