Schaamtecultuur? Waar is dan de schaamte?

De Schilderswijk is tegen ISIS. Schijnt.

Toen het misbruikschandaal in de katholieke kerk aan het licht kwam, werd daarover in katholieke kring gesproken. Nou ja, gesproken; elke keer als ik het er met katholieke vrienden over had, trokken ze witter weg. Ze schaamden zich kapot. Ze wisten niet waar ze het zoeken moesten. Ze hadden hun ziel en zaligheid gegeven aan een religieus instituut dat decennialang verschrikkelijke fouten had gemaakt, bovendien hing de muffe geur van doofpot rondom het schandaal. Ze begrepen bovendien dat een aartsreactionair als aartsbisschop Eijk de zaak niet goed aanpakte en op zijn minst de schijn wekte ofwel niet met media te kunnen omgaan ofwel zaken te willen versluieren. Ze namen niemand behalve henzelf en hun medegelovigen iets kwalijk, hun woorden doortrokken van een mea culpa dat ze bij wijze van medeplichtigheid uitspraken.

Niet één keer, in al die tientallen gesprekken met – ik geef het toe – een relatief klein aantal katholieken, zei er één tegen mij: oh, maar dit heeft helemaal niets met de katholieke kerk te maken. Ook zei niemand: dit is een minderheid, dit is geen probleem van de hele katholieke kerk. Wat ik ook niet hoorde was: dit is een complot van antikatholieke krachten om de kerk in diskrediet te brengen.

Ze wisten dat er iets goed fout zat in hun kerk en daarom stelden ze zich schuldbewust en bescheiden op. (Dat dit geldt voor alle katholieken, claim ik niet. Ik vertel hier over mijn eigen ervaringen.)

Daar moest ik aan denken toen ik vanochtend las dat een woordvoerder (?) van de Haagse As-Soennah-moskee het een slecht idee vond om Wilders’ vrijheidsmars doorgang te laten vinden in de Schilderswijk. Hij probeert de gemeente tot een verbod te chanteren, want hij voorspelt geweld. Hij noemt de demonstratie, die voor 20 september gepland staat, een anti-ISIS-demonstratie (wat het niet is, want Wilders wil de wijkbewoners laten weten dat we in Nederland geen sharia accepteren etc.). En daar is hij tegen, omdat er in zijn moskee al voldoende tegenwicht aan ISIS wordt geboden, zegt hij. Dus de man is tegen een demonstratie waarvan hij denkt dat die tegen ISIS bedoeld is? Dat is al hoogst curieus.

Vertrouwder wordt het als de man ons vertelt dat slechts een kleine minderheid van de duizenden moslims in de Schilderswijk achter ISIS staat. Dit horen we natuurlijk al tijden, zowel van moslims als niet-islamitische fatsoensmensen. Gewelddadige moslims, waar ook ter wereld, hebben niets met de islam te maken. Het is altijd een minderheid die het voor de meerderheid verpest. En met dank aan Yasmina Haifi weten we inmiddels ook dat het een (zei iemand ‘zionistisch’?) complot is, bedoeld om de islam is een kwaad daglicht te stellen.

Stel dat de woordvoerder de waarheid spreekt en stel dat moslims zich in meerderheid afzetten tegen ISIS (hij liegt evident, want wat was er ook weer met die 73% van de nedermoslims die ISIS top vinden?), waar zijn dan de uitingen van het schuldgevoel, het berouw, het idee medeplichtig te zijn, de bescheidenheid? En heel misschien, gezien hun specifieke enthousiasme ervoor, waar zijn die eindeloze moslimdemonstraties tegen ISIS?

Wat nou schaamtecultuur? Er is helemaal geen schaamte.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. wim vaart

  Als je overtuigdbent van je eigen rechtschapenheid waarom moet je je dan schamen? De islam is in de ogen van haar aanhangers rechtschapen dus waarom schaamte? Ieder moslim leest en gelooft de koran en streeft ernaar te leven, dat is volgens hen rechtschapen dus waarom je schamen, als je alleen maar uitvoert wat er in dat ouderwetse, achterhaalde sprookjesboek staat.

 2. Hans Iscariot

  Je kunt veel van ze zeggen maar goed luisteren naar onze regenten en de media kunnen ze wel. Of moet ik zeggen ‘imiteren’? Een exacte replica wat ons al jaren wordt aangepraat, die ‘minderheid’ die het verpest voor de ‘overgrote meerdeheid’. Jammer voor deze leugenachtige hypocrieten dat we inmiddels door dit soort semantiek heenkijken. Maar dat hebben ze nog niet door.

 3. L. van der Schoot

  In het laatste NOS Journaal lijkt het of de Schilderswijk een oase van rust is, een ideale plek om te wonen. Zelfs de Joden kunnen daar ongestoord vele jaren wonen.

  Wat een vileine, verdomd linkse omroep is dat toch. Nog veel erger dan de Telegraaf. om over andere kranten maar niet te spreken. Het gaat niet goed!

 4. sastro

  De  winkeliers in de Schilderswijk balen verschrikkelijk van die ISIS incidenten, al die ‘Hollanders’ mijden met hun dikke portemonnee hun nering . Maar actie ondernemen tegen die islam gekkies, dat dan weer niet.

 5. Hans Iscariot

  Bij RTL werden ook de gebruikelijke ‘slachtoffertjes’ weer vol in the picture gezet: de kinderen in de wijk die zo bang waren geworden van al die ‘boze mannen’ van de anti-ISIS demonstratie. Het leek wel een repo over de palestijnen en de huilende en dode kindertjes in Gaza. Ik heb echter niks gehoord over bange kindertjes tijdens de mars der retards c.q. de pro-ISIS demo. Vreemd… Hoe laag kan je zinken als PO?   

 6. V.K.

  -@Hans Iscariot,

  -Vreemd, of toch ook niet, is dat Rabbea wist te melden dat z’n nichtje ’s avonds geen slaap kan vatten vanwege de uitspraken van Wilders.

 7. louis-portugal

  Willem-Jan ik denk dat je voor schaamte-gevoel enige opvoeding nodig hebt.

  Ik heb het ook maar ik heb er nooit over nagedacht waar dat vandaan komt.

 8. Charles de Gaulle

  Het is zondermeer wrang als een woordvoerder van de As-Soennah moskee met droge ogen durft te beweren dat er in hun moskee tegenwicht wordt geboden, voor de hand liggender zou zijn te beweren dat juist uit hun achterban de fundamentalisten komen, juist uit hun moskee zie je elke dag en vrijdags in het bijzonder vele extreem geklede mohammedanen komen zowel mannen als vrouwen.

 9. Hans_VS

  Hier word ik echt niet vrolik van…

   

  http://www.steynonline.com/6520/young-turks

   

  Sorry… Heb geprobeert een live link te plaatsen… Dan maar copy & paste van de URL want het is well de moeite waard…

 10. nick

  Hans, als de link niet werkt even het linkinvulschakeltje intoetsen. Dus eerst “voorbeeld weergave” met je link en dan kan je via het icoon ( schakel)  je link plaatsen. 

 11. Jessica

  dat de Islam een schaamteloze cultuur is.

 12. pietkremer

  Een schaamtecultuur houdt niet in dat leden van de groep zich schamen tegenover buitenstaanders. Ze schamen zich alleen tegenover groepsleden. Moslims schamen zich niet tegenover christenen of joden. Het gaat dus om selectieve schaamte. Je bent dan gevoelig voor afkeuring van je gedrag door de eigen groep. En niet gevoelig voor afkeuring door van je gedrag door buitenstaanders.

 13. oudgediende

  Wij leven in een vrij land waar de agressieve minderheid vrij spel heeft en de zwijgende meerderheid zwijgende gehouden wordt door verbod, dictatoriale propaganda.

  Ik heb het al meer gezegd: het is de taak van onze overheid de autochtone Nederlanders in toom te houden.

   

 14. janzwitser

  Nou, dan kan die demo op 20 sept.  gewoon doorgaan en doen alle Schilderwijkers mee. Niemand hoeft bang te zijn voor ongeregeldheden want zij zijn het eens met pro patria: tegen ISIS, tegen sharia in NL en de Schilderswijk is van NL.

 15. Advocatus Diaboli

  Die tekening is om witheet van te worden.

  Welke imbeciel heeft dit bedacht?

  Denk eens na: Nazi’s worden Joden worden nazi’s…..

  Met dit soort voorstellingen ben ik helemaal klaar!

 16. Garagedeur

  Als ze toch zo tegen ISIS zijn, dan kunnen ze toch fijn meelopen in de demonstratie tegen ISIS?

 17. dirkse

  Totaal gezwam allemaal. Die Isis aanhangers in NL zijn tegen de westerse maatschappij. Jongetjes zijn er tegen dat hun zusjes het op school beter doen. Van enig politiek besef lijkt mij geen sprake. Of het zijn sadisten en psychopaten, , die hun kans ruiken. De kern van het Islamitische probleem is conservatisme, vooral vrouwenemancipatie. Omdat die in het westen het verst gevorderd is, richt zich daar de agressie op maar bij gebrek aan westerlingen blazen de Islamieten elkaar op.

 18. Hans Iscariot

  Tsja, Mohammed Rabbae… Wellicht worden de slapeloze nachten van z’n nichtje veroorzaakt door de horrorverhalen die Mo haar verteld over de vreselijke wreedheid van de Nederlanders die dagelijks moslims afslachten in de steden en hun hoofden op staken tentoostellen zodat iedere moslim in Nederland ze kan zien.  

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.