Sinjar: het gebergte des doods

Overal doden, overal lijden.

Jonathan Krohn van de Daily Telegraph is de eerste Westerse journalist die mee mocht vliegen naar het Sinjar gebergte om te zie hoe het de Yezidi’s vergaat. Zoals u weet zitten daar tienduizenden Yezidische Koerden vast. Amerikanen en Irakezen droppen er voedsel en drinken, maar dat blijkt allemaal veel te laat te komen.

“Honden eten de lichamen van de doden,” aldus Haji Khedev Haydev, die met Krohn sprak. Hij is één van de relatief weinige Yezidi’s die erin slaagde om dwars door de linies van ISIS naar veiligheid te rennen.

Vreselijk genoeg is dit de werkelijkheid op het gebergte van Sinjar:

I was on board an Iraqi Army helicopter, and watched as hundreds of refugees ran towards it to receive one of the few deliveries of aid to make it to the mountain. The helicopter dropped water and food from its open gun bays to them as they waited below. General Ahmed Ithwany, who led the mission, told me: “It is death valley. Up to 70 per cent of them are dead.”

De Amerikanen droppen weliswaar duizenden liters water en weet-ik-hoeveel kilo’s eten op de berg(en), maar de Yezidi’s hebben daar niets aan. “De hulp is nutteloos omdat het van 15,000 foot hoog uit een vliegtuig wordt gegooid, zonder parachutes.” Het gevolg: de pakketen exploderen op het moment dat ze de grond raken.

Volgens Krohn zijn vele honderden – zo niet veel meer – al gestorven. Het gaat daarbij ook om heel veel kinderen. Een Peshmerga-strijder legt uit: “Om eerlijk te zijn is er gewoon niet genoeg voor iedereen. Vijf mensen moeten één fles delen.” En dat terwijl ze in de hitte rondlopen, op de vlucht voor ISIS. Een ontsnapte Yezidi legt uit dat hij bij een groep zat van 200 individuen, waarvan er op dit moment al 20 zijn overleden. “We kunnen het nog maximaal twee dagen uithouden, daarna is het afgelopen,” aldus de 28-jarige Saydo Haji tegen de Telegraph-correspondent. Een andere vluchteling, Emad Edo, legt uit dat hij zijn nichtje aan haar lot heeft overgelaten. Ze had de kracht niet eens meer om haar ogen open te houden. “Ze ging dood, dus we lieten haar achter en ze stierf.” En nee, zijn nichtje is niet bepaald de enige Yezidi die overleden is: “Zelfs de grotten stinken verschrikkelijk.”

In één bepaalde grot zouden er minimaal 50 lijken liggen, stuk voor stuk van Yezidi’s die gestorven zijn van de honger en dorst.

De Yezidi’s zeggen geheel terecht dat ze zich in de steek gelaten voelen. “Niemand heeft ons geholpen,” de Iraakse overheid niet, Amerika niet, en eigenlijk ook de Peshermga niet. De Koerdische strijders hebben het wel geprobeerd, maar zijn er gewoon niet in geslaagd om ISIS weg te houden bij de Yezidi’s… en nu er eenmaal tienduizenden Yezidi’s verstopt zitten op het Sinjar gebergte is de Peshmerga gewoon niet in staat om ze er weg te halen of ze goed te bevoorraden. Amerika kan ze wél in één klap bevrijden, maar president Obama is daar blijkbaar totaal niet in geïnteresseerd.

Als dit eenmaal over en voorbij is vraag ik me af hoeveel Yezidi’s overleden zijn. Iedere dag word ik een beetje banger dat we over een paar weken of zelfs een paar dagen alleen nog maar lijken vinden op Sinjar. En dat terwijl het Westen best had kunnen ingrijpen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. harrybr

  Wat zegt U straks / in de toekomst tegen uw kinderen en kleinkinderen ?

  Net als 69 jaar geleden: wir haben es nicht gewusst ?

   

  Sorry, doch dat zullen ze met al die TV enz beelden niet acdepteren.

   

  Ze zullen zeggen: Pa, Opa, Ma, Oma: ik beschuldig je van medeplichtigheid aan MASSAMOORD !

 2. Leo KarelJan

  De gore slapjanussen en heulers met de islam, want dat zijn de Westerse “leiders”, moeten hun politiek correcte ogen uit hun pro islamitische koppen schamen!

  Het hele ISIS gebied kan zonder enig risico plat gebombardeerd worden ( veelal open en vlak terrein! ) maar er gebeurt niets. Ook worden die “bondgenoten” als Turkije, S. Arabië en Qatar met hun vuile dubbele agenda’s, niet aangepakt.

  En nu niet praten over foute Westerse inmenging: het aanpakken van ISIS is gewoon pure zelfverdediging want ze bedreigen het hele Westen. ( zie de schilderswijk )

 3. cruzio

  De alom bewierookte Saint Obama valt hier van zn voetstuk. Het interesseert hm totaal niets wat er met de vluchtelingen gebeurt, nee Poetin bijna dagelijks terecht wijzen en dreigen . Dat is kennelijk belangrijker.

  En zn moslimvriendjes niet voor het hoofd stoten natuurlijk.

  Over de rol van de EU zwijg ik met diepe,diepe schaamte. Overal een mening over ,maar als bhet op daden aankomt,slappe nietszeggende verklaringen , nietwaar Minister Timmermans……………………………………………………………………………………………………

 4. Linkse Internetcrimineel

  “Arabische landen hebben toch mede de universele rechetn van de mens ondertekent,”

  Nee hoor.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Voor de mensen met een sterke maag.

   

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3716736/2014/08/11/Centrale-Raad-yezidi-s-meldt-nieuwe-gruweldaden.dhtml

   

  En onze regering doet niks behalve hand en spandiensten te verlenen aan Isis en co. en natuurlijk Hamas en de Moslims broeders bewapenen

 6. drnomad

  Dat artikel in Trouw kan er ook wel bij. Bij mij stijgt nog steeds de verbazing over de beestachtigheid van ISIS. Kun je nagaan dat er mensen met Westerse opvoeding naar dat gebied willen gaan om de gruweldaden mee te plegen. Die lui zijn compleet gestoord, nee, monsterlijk.

 7. fredvdB

  De grens met Turkije, dat een leger heeft van 660.000 man, en die berg is 60 kilometer van elkaar verwijderd.

  Belangrijke golfstaten, die inmiddels tezamen 100 biljoen per jaar investeren in legers, deden ook niets?

  Dan zit je met het probleem dat Turkije ISIS faciliteert, evenals Saudi Arabie, maar officeel niet:

  http://www.dw.de/saudi-stance-toward-isis-is-divided/a-17757347

  http://www.nytimes.com/2014/06/25/world/europe/after-opening-way-to-rebels-turkey-is-paying-heavy-price.html

   

  Aardsvijanden shia en sunni moslims, de rest aan volkeren weggezuiverd hebbende, gaan elkaar te lijf?

   

 8. fredvdB

  Ondertussen staat er weer een prachtig stuk over democratie en mensenrechten in die regio in de Trouw:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3708497/2014/08/01/Syrie-zonder-Assad-is-geen-illusie.dhtml

   

  Pieteit, even stilstaan bij wat er met die tienduizenden Yezidi’s gebeurd is, en hoe dat komt, is er niet meer.

  Sterker nog, ik krijg sterk de indruk dat er snel overheen gekletst wordt, hup onder het tapijtje. 

  En dat steeds maar weer gebruikte argument van de “internationale gemeenschap”, met democratie, en mensenrechten. Absoluut, je wordt gek van die lui in die Mekkaanse regio, hoe ze je daarmee doodgooien, eh, ik bedoelde, eh…

   

   

 9. fredvdB

  In Duisland wonen naar blijkt meer Yezidi’s, want ik zie inmiddels nog een artikel: 

  http://www.dw.de/iraqi-refugees-face-catastrophic-conditions/a-17843817

   

  Overigens wordt daar gesproken van 200.000 Yezidi’s!!

   

  Daarin staat:

  “I speak with my relatives every hour on the phone,” said the young man, clearly upset. “They are waiting to be admitted to Turkey. But since they don’t have any ID with them, they’re not allowed to cross the border. They have almost nothing to eat. These people are at the mercy of fate.”

   

  Die Turken laten ze dus zonder ID verrekken aan de grens?

   

  “Christians and Yazidis have been forced to hide in nearby churches,” he told DW. “They have nothing to eat or drink. Hygienic conditions are slowly taking on catastrophic proportions.”

  When IS militants took control of the area, they gave the Yazidis an ultimatum: either leave their villages within two hours or convert to Islam.

   

  Het door Turkeij en Saudi Arabie geholpen ISIS is minderheden dus op hopen aan het vegen: daarbij is het motto: “In 2 uur bekeren of weg…”

   


   

 10. DWK

   

   

  “Gisteren een heel
  belangrijke film gezien: Schindlers List. Nou ze hebben het wel altijd over de
  Joden maar die Duitsers waren ook geen lieverdjes hoor.” Dat was de mop.

   

  Nu de oude koeien:

   

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/875976/2007/05/10/Jihad-in-Koerdistan-na-steniging-van-meisje.dhtml

   

  Sterke maag? De beelden
  van de steniging zijn te vinden op liveleak.

   

  De Yezidische gemeenschap
  in Duitsland schijnt per jaar goed te zijn voor tien stuks dood door eerwraak.

   

  En nee …. daarmee wil ik
  niet zeggen wat u mij voor de voeten wenst te gooien.

 11. fredvdB

  @DWK

   

  Wrang mopje overigens. En Yezidi’s zijn eigenlijk maar foute moslims.

   

   

 12. rekaba

  Arabische landen hebben toch mede de universele rechetn van de mens ondertekent, mogen we dan verwachten dat ze hun buren gaan helpen. Ze zijn zo stinkend rijk.

   

  Wij westerlingen en niet Islamitische landen kunnen beter hen aanspreken op hun verantwoordelijkheid dan elkaar en onszelf de schuld te geven.

   

  Bovendien ontneem je ze dan de kans om weer te gaan piepen over teruggekeerde kruisvaarders.

 13. zeeman

  Vreselijk wat daar in het midden oosten gebeurt.

  Maar hetzelfde is aan de gang in de Donbas.

  Die moordpartijen daar worden door jou ondersteund, Mchael. 

  Duizenden civiele doden.

  He;le steden worden platgebombardeerd.

  740.000 vluchtelingen.

  En MvdG keurt dit goed.

  Schande.

 14. rinus

  Deze gestoorde monsters krijgen volgens mij toch echt geen westerse opvoeding maar en extremistische Islamitische opvoeding van hun ouders, oudere broers en andere familieleden. Ze hebben ondanks dat ze zelf hier zijn gekomen niets met het (rijke) westen maar misbruiken alleen onze voorzieningen. En daar zitten dus echt ”vluchtelingen” tussen die blijkbaar een goed (gelogen) verhaal hadden. Eenmaal hier gaan ze hun ideologie uitdragen waar ze juist voor zeggen gevlucht te zijn. En het gaat gewoon door en als de tikkende tijdbom.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.