Waarom stofzuigers verbieden fascisme is

Groot in het nieuws: de EU gaat stofzuigers verbieden die meer dan 1600 (na 2017: 900) watt verbruiken. 
Iedereen lijkt hier wel boos over te zijn, de grootste angst is dat we straks de hondenharen niet meer kunnen opzuigen. Gelukkig zal die angst niet helemaal terecht blijken te zijn. Maar…dit soort maatregelen geeft precies weer wat er mis is aan de EU.

Eerst even de techniek achter het wattage. Dat zegt namelijk weinig over de zuigkracht, maar alles over hoeveel stroom zo’n stofzuiger uit het stopcontact zuigt. Technisch gezien kun je best een stofzuiger hebben van 900 watt die harder zuigt dan een ding met het dubbele wattage. Zoals er auto’s zijn met een 1.0 turbomotor die harder rijden dan auto’s met een 2 liter motor. Wat dat betreft zal het allemaal wel meevallen met die zuigkracht, hondenharen verdwijnen echt wel.
Waarom is dit dan toch zulke idiote regelgeving? Sim-pel. Er zijn een aantal Europese stofzuigermerken zoals Bosch/Siemens, Dyson en Miele die nieuwe technologie hebben waardoor ze met minder vermogen evenveel zuigkracht ontwikkelen. Prima, helemaal mooi. Maar….de consument informeert zich niet, en kijkt nog steeds uitsluitend naar het wattage (wat feitelijk dus weinig zegt).

De normale optie is dan dat die fabrikanten een reclamecampagne gaan maken om hun technologie te verkopen (‘Met een Miele zuigt mijn vrouw harder en kost minder’, om maar een slogan te verzinnen).

Maar reclame maken kost veel geld. Zeker als je 450 miljoen Europese consumenten wilt bereiken, die bijna allemaal het wattage gebruiken als ijkpunt om te bepalen hoe hard een stofzuiger zuigt. Ook al is die maat niet bepalend, je krijgt dit soort mythes niet zomaar uit de mensen.

En dus gebruiken die fabrikanten een alternatief. En dat is om een lobby te starten en een paar ton in Brussel uit te geven, en zo gewoon de producten van de concurrent (uit China) te verbieden. Dat is voor die fabrikanten véél voordeliger en effectiever. Niets zo mooi als de macht van de staat gebruiken om je concurrent een kopje kleiner te maken.

Brussel wordt dus door het bedrijfsleven misbruikt om de concurrentie uit te schakelen. Dat noemen ze ook wel corporatisme, een systeem dat nauw verwant is aan het fascisme, aldus wijlen Benito Mussolini, en die kon het weten.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. Marcel4x4

   

   

  Ik zie het meer als fascistisch en communistisch om de vrije keuze weg te nemen om zelf te kiezen welke producten je als consument aan wilt schaffen en waarom. Welke energieleverancier, welke lamp, welke stofzuiger, welke WC enz..

   

  In die zin heeft de EU fascistische en communistische trekjes.

   

  Hoewel je zelfs onder het fascistme volgens mij wel zelf mocht kiezen welke stofzuigers of lapen je wilde kopen.

 2. Marcel4x4

   

  Het fascisme was tanders, dat ging net als het nationaalsocialisme uit van een planeconomie. Daarom zijn deze ideologiën eigenlijk links.

   

  De EU komt als een kip zonder kop met plannen. De gloeilamp moest weg, we moesten allemaal aan de giftige kwik bevattende spaarlampen. Ik denk dat met de spaarlamp (die massaal de vuilnisbak in gaat en niet de chemobak) het milieu (en onze gezondheid) slechter af is dan met de gloeilamp.

   

  Wat is er gebeurd met de vrije keuze? Wij kunnen zelf toch wel bepalen welke stofzuiger of lamp we willen gebruiken? Waar bemoeien ze zich mee? Er schijnt zelfs een plan te zijn van de EU om te bepalen hoeveel water de WC door mag spoelen. Absurder kan het toch niet? Straks 3x doorspoelen voor je bolus weg is.

  Lekker voor mensen met darmziekten die daardoor veel WC papier gebruiken.

  De burger is dom en de EU bepaald wat goed voor hem is. Doet toch erg denken aan een USSR-light.

   

  Wat de EU doet is typisch linkse betutteling. Als Nederland moeten we dergelijke EU regeltjes gewoon negeren.

   

  Overigens denk ik dat het stofzuigerplan er juist voor gaat zorgen dat mensen massaal via internet stofzuigers buiten de EU gaan kopen.

   

   

 3. dirkse

  Het ondemocratische gehalte van de EU toont zch weer eens. Lobbygroepen maken de dienst uit. Ook is het een teken van machteloosheid: regeltjes verzinnen die slechts marginaal effect hebben. Zie de spaarlamp : een wanproduct, erdoor gelobbied door Philips en Greenpeace.

 4. dirkse

  Mi is een kenmerk van het fascisme dat er privaat ondernemerschap is, maar de staat de productie bepaalt. Via de staat de eigen producten beschermen is protectionisme. Wat de stroomproducenten overkomt is wel als fascisme aan te duiden. Ze worden gedwongen hun centrales, ook bij verlies, standby te houden. Ze moeten de netspanning stabiel houden, terwijl windmolens en zonnepanelen hun energie lukraak op hun net dumpen. 

 5. V.K.

  -Pompen of…… , dat was de titel van een schoolboek wat over pompen en rendement ging.

  -900watt is inderdaad maar een loze kreet.

 6. Louis in de Pels

  Ja waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

 7. Bob Fleumer

  Er is geen tekort aan energie er is een groot tekort aan inzicht hoe energie op te wekken, kern energie geeft ons ruimschoots de gelegenheid voor honderden jaren energie op te wekken zonder duizenden doden zoals voorkomen in de kolenmijnen. Er is ook geen tekort aan water en verdwijnt geen druppel water van de aarde en er komt ook geen druppel bij we moeten het alleen goed verdelen en gebruik maken van de kringloop van de waterhuishouding van de aarde. Wind en zonne energie kunnen hoogstens marginaal bijdragen aan de energie opwekking het is waanzin om daar al die miljarden in te pompen en geen rendement te halen.

  Al die schaarste wordt ons aangepraat omdat er groepen zijn die veel geld verdienen aan ons schuldgevoel over hoe wij leven. Vroeger was het de dominee en de pastoor die ons dom hielden en nu zijn het Samsom en consorten die hetzelfde geintje uithalen. Dat soort lui presteert zelf niks maar wil macht uitoefenen over ons om dat te verbergen. 

 8. Krolll

  Corporatisme verklaart een hele hoop dingen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.