AIVD schond privacyregels op internet

Tsja.

Het is belangrijk dat er iets gebeurt, maar dat moet natuurlijk wel binnen de wet gebeuren… en ook op een manier die de privacy van niet-verdachten respecteert.

Inlichtingendienst AIVD heeft bij het onderzoek naar sociale media de privacyregels overtreden. Daarnaast heeft de dienst bij het hacken van een aantal grote algemene webfora ten onrechte alle informatie over bezoekers van deze fora verzameld. Dat concludeert het CTIVD, de toezichthouder op de veiligheidsdiensten, in het rapport dat vanmiddag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Maroc.nl is mogelijk één van de websites die gehackt is. Aangezien er daar nogal wat radicalen rondlopen/surfen kun je je daar iets bij voorstellen. Toch is het illegaal voor de staat om zoiets te doen – dat zou het moeten zijn, in ieder geval. Als er een bepaalde gebruiker is die tegen het radicalisme aanleunt kan zijn of haar account worden gehackt, wat mij betreft. Maar al die andere gebruikers moeten met rust worden gelaten.

Ja, we moeten de radicale islam bestrijden en potentiële jihadisten in de gaten houden, maar dat betekent niet dat we alle rechten en wetten die we hebben met voeten moeten treden. Als we dat doen schaffen we onszelf af als democratische rechtsstaat; en dat zou pas echt zonde zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.