Amsterdam officiële speelstad EK 2020

Foto:

Het is zover: Nederland mag weer – mede – een EK organiseren.

Goed nieuws voor de KNVB: Amsterdam wordt inderdaad één van de speelsteden van het EK 2020. De UEFA (Europese voetbalbond) organiseert dan een bijzonder Europees Kampioenschap. Maar liefst dertien steden hebben dezelfde eer. Daarbij moet wel worden aangetekend dat ze allemaal een andere functie toebedeeld krijgen. In sommige steden worden groepswedstrijden gespeeld, andere steden komen aan bod bij de knockoutfase, wat voor het publiek waarschijnlijk het leukst is, natuurlijk.

Volgens de NOS geldt het volgende voor Amsterdam:

De hoofdstad was ook al speelstad tijdens het EK 2000, toen drie groepswedstrijden, een kwartfinale en een halve finale in de Arena werden gespeeld.

Dit keer wordt Amsterdam ingezet in de groepswedfase en de achtste finales (als ik het goed begrijp). De publieke omroep heeft alle andere speelsteden en hun rollen op een rijtje gezet. Daarbij is het opvallend dat Londen de halve finales organiseert én de finale; de Britten zullen in financieel opzicht dus ongetwijfeld het meeste geld opstrijken. 

Opmerkelijk maar niet vreemd. Engeland is immers het moederland van deze prachtige sport. Het voetbal is daar ontstaan en ook nu is de Premier League één van de mooiste divisies ter wereld. Zie bijvoorbeeld hoe grote Engelse clubs als Chelsea, Manchester United, Manchester City, Arsenal en Liverpool tijdens de afgelopen zomer weer grote namen aan zich hebben verbonden als Angel di Maria, Diego Costa, Fabregas en nog vele anderen.

Het enige slechte nieuws voor de Engelsen is dat ze hun eigen team vrijwel zeker niet in actie gaan zien. Nou ja, of er moet de komende tijd het één en andere gebeuren in hun land. Zoals het er nu voorstaat is Engeland helaas niet in staat om op dit soort toernooien hoge ogen te gooien. Daarvoor is de Premier League te afhankelijk van buitenlandse sterren. Natuurlijk kan dat de komende jaren veranderen. Het zou mij niet verbazen als de FA – de Britse voetbalbond – alles in het werk gaat stellen om dat voor elkaar te krijgen. Je wilt immers in eigen land kampioen worden; een mooier scenario is nauwelijks denkbaar.

Wat Amsterdam betreft is het allerminst verrassend dat onze hoofdstad ook mee mag doen. De voorzieningen zijn daar gewoon erg goed, het stadion De Arena is gemakkelijk te bereiken, en de infrastructuur is van dusdanige kwaliteit dat er geen problemen hoeven te komen (hoewel dat nog wel voor verbetering vatbaar is, trouwens!). Het mooiste van dit verhaal? Oranje mag de groepswedstrijden in eigen land spelen; thuisvoordeel FTW! 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!