DDS: vernieuwd en toch dezelfde

DDS 2.0 komt eraan!

In 2009 begonnen Joshua Livestro, Hans Labohm, Dirk Jan van Baar , Michael van der Galien en enkele anderen aan een nieuw avontuur: zij wilden een mooi, rechts blog opzetten in Nederland. Natuurlijk was GeenStijl er al (en hoe!), maar het was nu de opzet om op een wat serieuzere manier in te gaan op het nieuws van alledag; minder grappig, en meer uitgesproken rechts.

Door de jaren heen is DDS een succes gebleken. We begonnen met enkele honderden lezers per dag, nu hebben we er tienduizenden: sinds de oprichting is het publiek ieder jaar verdubbeld (ook dit jaar liggen we op koers om dat kunstje te herhalen).

Maar een blog zonder het vermogen tot veranderen is een blog zonder het vermogen tot behoud. We hebben daarom besloten een paar veranderingen door te voeren die ons in staat stellen nog korter op het nieuws te zitten en die tegelijkertijd uw leesplezier vergroten. Om te beginnen komen we morgen met een nieuw design. Na het vorige redesign hebben we veel feedback gekregen van lezers; daar hebben we iets mee gedaan. DDS 2.0 is makkelijker leesbaar (ook op tablets en smartphones) en prettiger voor gebruikers. Komende nacht wordt het nieuwe design online gezet. We hopen u morgenochtend dan ook terug te zien op een nieuwe, verbeterde DDS.

Tegelijk met het nieuwe design verandert de aanpak ook. Natuurlijk blijft DDS net zo scherp als altijd, maar we hopen nog korter op het nieuws te zetten en u nog beter van opinies en analyses te voorzien (en mogelijkheden om met elkaar in debat te gaan). Daartoe vinden er enkele redactionele veranderingen plaats:

1. Michael van der Galien is vanaf morgenochtend officieel hoofdredacteur. Hij nam de taken van deze functie al enige tijd waar voor Joshua Livestro, maar nu wordt het officieel. 

2. Frank Verhoef wordt de nieuwe adjunct-hoofdredacteur. Hij neemt deze rol over van Michael. 

3. Tim Engelbart blijft redacteur. Daarnaast gaat hij (voor zover hij dat nu niet al doet) veel designwerk voor DDS doen; het leveren van afbeeldingen bij stukken, en hij helpt de technische crew bij het onderhouden van de website. 

Vanaf morgen zullen de aspecten van de huidige categorieën nieuws/video/opinie in ieder stuk terugkomen: soms wat langer, andere keren wat korter; soms met video, andere keren zonder. Daarbij wordt er continu gereageerd op de laatste ontwikkelingen.

En dat is niet alles. Ook zijn wij bijzonder trots om te melden dat we vijf mooie columnisten hebben aangetrokken die regelmatig een stuk voor ons zullen schrijven:

1. Hans Labohm. Hans blijft doen wat u van hem gewend bent: iedere dag (behalve zondag in de meeste gevallen) komt hij met een mooi, interessant verhaal over energie of klimaat. 

2. Gert Jan Mulder. U kent Gert Jan al als vaste columnist bij de Finance-pagina. Die pagina komt weliswaar te vervallen, maar dat betekent natuurlijk niet dat we geen interesse meer hebben in columns over economische zaken en de Europese Unie. Het tegengestelde is zelfs waar. Gert Jan gaat daar dus voor zorgen. Hij zal dat (om te beginnen) op wekelijkse basis doen.

3. Jan Gajentaan. Jan (u ook bekend van Finance én van de opiniepagina) gaat twee keer in de week een column schrijven voor DDS: één over een aan Finance-gerelateerd onderwerp, één over de politiek in het algemeen. Zoals u van hem gewend bent zal hij dat met zijn gebruikelijke scherpzinnigheid doen.

4. Esther Boom. Esther krijgt een wekelijkse column op het nieuwe DDS. Haar kent u natuurlijk ook al langere tijd. Ze gaat ook voor Jalta.nl schrijven, maar blijft tegelijkertijd actief voor DDS. We zijn daar buitengewoon blij mee!

5. Ewoud Jansen. Ook Ewoud krijgt een wekelijkse column op DDS. Net als de heren Mulder en Gajentaan kent u hem vooral vanwege zijn financieel-economische columns, maar vanaf nu zal hij af en toe ook iets schrijven over andere onderwerpen.

We zijn erg blij dat we deze columnisten aan ons hebben verbonden en net als u kijken wij uit naar hun bijdragen!

Helaas nemen we ook afscheid van twee collega-redacteurs. De eerste is Jean Wanningen, onze chef economie. Jean gaat morgen beginnen aan een nieuw avontuur bij Follow The Money, een buitengewoon goede website over economische en financiële zaken, die niet alleen het laatste nieuws op die gebieden becommentarieert, maar zelf ook nieuws maakt. Wij kunnen Jean alleen maar feliciteren met deze mooie promotie en hem hartelijk bedanken voor zijn inzet bij DDS; hij bouwde bij ons in weinig tot geen tijd een zeer goede reputatie op als EU- en Finance-watcher en staat achter de schermen bekend als een keiharde werker die altijd bereid is een stap meer te doen om zijn collega’s te helpen. Jean, bedankt!

Ook Bart Schut, onze columnist (twee keer in de week) en Het Goede Leven-redacteur, stort zich in een nieuwe uitdaging. Vaste lezers weten het al langer, maar hij gaat vanaf 1 november aan de slag bij Jalta, de nieuwe website van DDS-eigenaar Joshua Livestro. Bart wordt daar chef verslaggeving, wat inhoudt dat hij ervoor moet zorgen dat er mooie scoops worden geproduceerd. Ook zal hij functioneren als reizende correspondent die overal ter wereld live verslag uitbrengt van belangrijke gebeurtenissen in den vreemde. Bart, jij ook bedankt voor je geweldige inzet en je goede werk met de cultuur-pagina.

Goed, dat is dus de opstelling van DDS 2.0. We hopen dat u onze inzet en manier van aanpak kunt waarderen, ons trouw blijft (of gaat) lezen, en onze artikelen veelvuldig deelt met uw vrienden. Daarnaast wensen we u natuurlijk bijzonder veel lees- en reageerplezier toe!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Galien, Frank Verhoef, Tim Engelbart, en eigenaar Joshua Livestro.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

33 reacties

 1. V.K.

  -De oude media zitten bijna allemaal bijelkaar in een een of ander Amsterdams pand aan de leiband v/d staat, hoezo versnippering.

   

  -Anyway, heb FTM bij m’n favorieten gezet.

   

   

   

 2. Henk

  Wat is nu het gevolg van de komst van Jalta?

  Eigenlijk alleen maar meer versnippering op Internet.

  Nanninga, Schut en De Winter achter de betaalmuur.

  Jean Wanningen naar Follow the Money.

  Sorry, ik vind het geen goede ontwikkeling

   

 3. Karina

  Dus dit is het antwoord op mijn vraag een paar dagen geleden waarom jij niet voor Jalta gaat schrijven.

  Hartelijk dank voor dealtijd o zo heldere verslaglegging van stand van zaken EU. Elke keer genoot en leerde ik ervan.

  Ik ga met je mee naar Follow the Money em kijk uit naar wat je te vertellen heb op 17.45.

   

  DDS veel succes met versie 2.0

   

 4. Janbert

  Ik wens DDS veel succes met versie 2.0!

 5. Henk

  Ik lees niets over Oudgediende. Gaat die ook elders schrijven?

 6. Jean Wanningen

  Dank heren! Ik zal op de 17:45 iets meer vertellen over de vernieuwing en mijn eigen stap.

 7. Haagse Harrie

  Jean,

   

  alle succes gewenst. Erg jammer dat we je bijdragen, die niet direct over financiën/economie gaan, moeten missen.

   

  j.c.th.kohler@online.nl

 8. nick

  Ik blijf, hoe dan ook. Veel succes allemaal. 

 9. Frank Verhoef

  Dank voor de reacties, beste reaguurders. We gaan er iets heel moois van maken!

 10. Hans Kramer

  Ik reken op meer rechts conservatisme en minder PVV bashen (Eu nazisme)

 11. Martin Tank

  Beste redactie,

   

  Wat een geweldig idee om versie 2.0 van de DDS te starten.

  Het lezen was soms wat moeilijk door het flauwe schrift.

  De artikelen waren meestal wel sprankelend en ik hoop dat dat zo blijft.

  Een vriendelijke groet vanuit Dénia – Spanje.

   

  Martin Tank

 12. Springer

  @Henk

  Ik kan FTM wel waarderen. Ik denk dat Jean daar een breder publiek kan bereiken.

 13. Leo KarelJan

  De geloofwaardigheid van DDS staat zeer onder druk: hoe kun je echt afwijkend zijn als je de PVV blijft demoniseren. Je zit dan toch in het kamp van de gevestigde orde. Het hoeft geen pro PVV site te worden, maar als je je zo afzet dan ben je niet geloofwaardig als anti gevestigde orde site.

 14. rinus

  Beste Jean. Jij ook al weg? Jammer, jammer, jammer. Ik ga je missen. Sorry, de site waar je naartoe verhuisd daar ben ik niet zo in thuis, om het zachtjes te zeggen. Toch wens ik je alle succes! Het ga je goed. Overigens, ook jammer dat Bart hier stopt. Ook jij Bart, veel succes. Ook Nanninga weg bij Geenstijl….. Betaalmuren…..Jeetje, jeetje, jeetje……

   

  Het kleine beetje EU en Islam kritici wat er al was en waar ik (maar ook vele anderen) van genoten is helemaal weg uit het vrije internet. O, dit is een hele slechte ontwikkeling…….

 15. Vinque

  Ik heb er het volste vertrouwen in. Nu van Wanningen weggaat, doe de heer Smit de groeten, lijkt wel het tegengas tegen de anti Rusland stemming weg. Of vergis ik mij hier ook weer? 

 16. Jean Wanningen

  “De oude media zien elkaar als concurrenten, de nieuwe media begrijpen dat we het feitelijk allemaal samen doen.” – Zo is dat.

 17. Michael van der Galien

  Vinque: natuurlijk zullen wij regelmatig naar FtM linken en straks ook naar Jalta. Geen nood; je hoeft niets te missen. 

   

  Re. versnippering: meer websites is goed voor iedereen. Je spreekt op verschillende sites deels altijd verschillende mensen aan, die je vervolgens door te linken naar de andere sites kan brengen. Zo is de Amerikaanse blogosfeer groot geworden – en zo gaan we het in Nederland ook doen. De oude media zien elkaar als concurrenten, de nieuwe media begrijpen dat we het feitelijk allemaal samen doen.

 18. Vinque

  Wel jammer dat we versplinteren. Nu moet ik wel heel veel websites gaan bijhouden. Ik vraag mij af of versplintering, wel echt Hollands, de goede zaak dient. Verder mis ik wel eens wat geopolitieke duiding. Zo zou ik graag wat meer over Latijns Amerika willen lezen. Of over Indonesië. Is het trouwens een idee om een soort ‘uitgelicht’ van andere realistische sites te maken? Anders wordt bijblijven een soort dagtaak. Sterkte verder!

 19. BPS

  De verleden artikelen en inhoud van DDS 1.0 blijven toch wel op internet beschikbaar ?

  Ik heb alle links met commentaren bewaard voor archief om er nog eens op na te slaan . Het was toch niet voor niets, hè? Al die tijd en moeite van DDS 1.0.

 20. Jean Wanningen

  Dank Ik ben ook niet van de aardbol verdwenen hè? Wel zal de hoge productie plaatsmaken voor meer diepgang. Nóg meer diepgang 😉

 21. cmsuijkerbuijk

  Beste Jean, heel hartelijk dank voor ál je columns die, zéker buiten het financiële vlak dikwijls toch wel tegen de DDS-draad in gingen. Jij was en bent de échte rechtse scribent op deze site, die politici niét afbrandde omdat ze blond waren of een uitgesproken mening hadden. Mijn dank daarvoor en ik wens je ontzéttend veel succes, maar ook plezier bij je volgende project, schrijven voor TtM!

  Nogmaals: Hartelijk dank en ik dénk zo maar, dat ik ook jouw nieuwe site wel ga bezoeken, want jouw meningen deden er áltijd toe!

 22. Jessica

  node missen. Veel van die man geleerd. Mijn dank is groot.

 23. Jessica

  demoniseren zal, tegen beter weten in, blijven. Zonder dat geen bestaanszekerheid.

 24. BPS

  Ik heb wat gemengde gevoelens bij het zien van de afbeelding van vuurwerk en het vertrek van oudgediende en Jean Wanningen.

  Ik betwijfel of het succes van DDS gelegen is aan de kwalificatie “een rechts blog”.          De meeste lezers hebben behoefte aan realisme, ongeacht of dat van links of rechts is.

  Lezers gebruiken de reactieruimte soms om hun ongenoegen en hun gal af te reageren. Ikzelf heb daar begrip voor. Afreageren is ook gezond. Dan raak je kwijt wat je dwars zit. In de Achterhoek heet dat “höken” of “brekken en angaon”; te keer gaan. Het is normaal.

  Maar in de reacties zit ook vaak interessante, komische en waardevolle informatie en stof. En het geeft een indruk van wat er leeft in het land. Wel mooi dat dat behouden blijft.

 25. Johanna

  Jean Wanningen  bedankt voor uw geweldige leerzame  stukken.  Veel goeds en moois toegewenst. Anna.

 26. E.J. Bron

   

   

  Voor de échte anti-islam en anti-EU artikelen kan de geachte lezer altijd bij mij terecht!!

   

  http://www.ejbron.wordpress.com

   

   

 27. Lia@DDS

  MvdG gaat ons nog verrassen straks en gaat de 2e K in voor de PVV!

 28. rinus

  Ondanks alles, wens ik Frank, Tim en Michael e.a. natuurlijk veel succes. Maak er aub wat moois van.

 29. My Homepage

  … [Trackback]

  […] There you will find 99145 more Infos: dagelijksestandaard.nl/2014/09/dds-begint-aan-een-nieuwe-toekomst/ […]

 30. Lia@DDS

  Loyaliteit van de lezer is niet altijd een garantie gebleken voor fairness. 

  In elk geval succes gewenst voor allen. 

  Mvg.

  (Jammer dat de plussen en minnen niet terug komen)

 31. dr.Kwast

  Waarm moet de PVV gebashend worden ? De eenige die het voor de Nederlanders op neemt. Of is het een joke ?  Verder aan de redactie vooruit met de geit en veel geluk voor veel nieuwe lezers, reageerders.

 32. tipo

  Ik ga je missen hier, maar gelukkig weet ik nu waar je morgen schrijft. 

   

  De rest van de DDS wens ik alle goeds in de nieuwe opstelling en dan natuurlijk vooral mijn menig. 😉

 33. tipo

  Ik ga je missen hier, maar gelukkig weet ik nu waar je morgen schrijft. 

   

  De rest van de DDS wens ik alle goeds in de nieuwe opstelling en dan natuurlijk vooral mijn menig. 😉

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.