De 28 eurocraten van Commissie-Juncker I

Het definitieve totaalplaatje van Junckers Europese Commissie is gisterend bekendgemaakt. 

Vorige week gaf ik al een overzicht van de beoogde plaatsnemers in Commissie-Juncker I. Vandaag werd de officiële portefeuilleverdeling bekendgemaakt van dit Kommissariat zonder democratische legitimiteit, onder de naam ‘A strong and experienced team standing for change‘. Een kort overzicht van opvallende veranderingen en continuïteiten. 

Poppetjes
Eerst wat oud nieuws over de poppetjes op de banencarrousel. Juncker is al lang en breed in het nieuws geweest, onder andere door zijn fameuze uitspraak “If it’s a Yes, we will say ‘on we go’, and if it’s a No we will say ‘we continue’.” over het Franse referendum van 2005. Dat zijn woorden van een ware antidemocraat, en dus is hij uiterst geschikt voor het voorzitterschap van de ongekozen Commissie. Over antidemocratie gesproken. Zijn linkerhand, Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini, is een ex-communist en zal zich nog prima thuis voelen tussen die oude Kameraden in de krochten van de Leopoldruimte. Junckers rechterhand, onze eigen Frans Huilemans Timmermans, heeft er weer een ego bij nadat hem de titel ‘First-Vice President’ (van de zeven vicepresidenten) officieel werd toegekend. Voor hem is de nonportefeuille Minder Regeltjes in het leven geroepen. Pools technocrate en Donald Tusk-dienares El?bieta Bie?kowska mag haar achterwerk vijf jaar in het pluche drukken met de portefeuille Interne Markt, Industrie en Ondernemerschap. Ook de Griek Avramopoulos hoeft zich niet druk te maken. Zijn vriendschap met Erdogan zal hem zeker van pas komen met de portefeuille Migratie en Binnenlandse Zaken. Dat zit wel snor. De Fransman Moscovici, die onder Hollande een rotzooi maakte van de Franse financiën, wordt Eurocommissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane. Het kan allemaal bij de EU. 

Portefeuilles
Ook de portefeuilles op de baantjescarrousel zijn vernieuwd. Sommige zijn nieuw, zoals de idiote portefeuilles ‘Energie-unie’  en ‘Klimaatactie en Energie’ (let op: dit zijn twee aparte portefeuilles). Of de post ‘De Euro en de Sociale dialoog’, die Lets ex-premier Dombrovskis wist binnen te harken. Andere portefeuilles zijn verdwenen, van naam gewijzigd of gefuseerd. Een opvallende post die overeind bleef staan is de portefeuille Anschluss Nabuurschapsbeleid en Uitbreiding(sonderhandelingen) voor Oostenrijker Johannes Hahn. Voorzichtigheid voor de titel van die portefeuille was wel raadzaam in deze tijden van (geo)politieke crises, maar nee. 

Last but not least
Tot slot wil ik u nog wijzen op een artikel in het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU). In artikel 17, lid 5 wordt gesteld dat de nieuwe Europese Commissie moet bestaan uit het aantal leden dat overeenstemt met twee derde van het aantal lidstaten. Dat zijn er dus maximaal 19. Toch zitten we naar alle waarschijnlijkheid – de applausmachine het Europees Parlement moet de Commissie immers nog goedkeuren – weer vijf jaar opgescheept met 28 ongekozen eurocraten. En zoals gewoonlijk, is er niets dat wij kunnen doen om ze er weg te krijgen. De Europese Raad zal er namelijk geen probleem van maken. Niemand gezien.

Tijd dus om ons laatste beetje koopkracht te gebruiken voor een vers gesmede hooivork, een fakkel op oliebasis en een retourticket Brussel. Denk ik.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. nog_1

  moet bestaan uit het aantal leden dat overeenstemt met twee derde van het aantal lidstaten’

   

  Dit citaat is maar de helft van het artikel. In de andere helft staat dat de ER dit aantal mag wijzigen.

 2. Leo KarelJan

  Met deze groteske waanzin worden wij nog meer in de ellende gestort. 28 lieden die natuurlijk allemaal weer iets moeten laten zien en hun keutel moeten leggen. Vreselijk. En dan die baan van Timmermans “Regeltjes”. Wie gelooft er nou in dat juist deze regent iets gaat doen aan “minder regels”. Hij is 100% EUSSR supporter en zal echt die andere regenten niet in de weg gaan lopen. Hol, leeg, nutteloos: de burgers zullen voelen dat ze weer veel te veel op de eurofiele regentenpartijen hebben gestemd. Eigen schuld, dat dan weer wel.

 3. witwas

  Hoe groter de rotzooi is die dit stelletje lapzwansen er van maakt en hoe meer geld ze verbrassen hoe groter de kans dat we ooit van die EU afkomen en weer een soeverein land kunnen worden.

 4. maxime

  Vraag die nog niemand heeft gesteld.

  Timmerfranz is de mentale en fysieke vervanger van Juncker, bij diens afwezigheid.( citaat Juncker )

  Als dat zo is wat blijft er dan nog te doen voor Juncker ? Meer tijd om een borreltje te drinken soms ?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.