Dreigingsniveau niet verhoogd na oproep aanslagen jihadist

De alarmbellen rinkelen, maar het dreigingsniveau wordt niet opgevoerd.

De NOS bericht dat de alarmbellen bij de inlichtingendiensten flink rinkelen nadat een Nederlandse Syriëganger een oproep op Facebook plaatste waarin hij medemoslims vertelt dat ze gewapend geweld moeten gebruiken tegen de Nederlandse overheid, maar dat het dreigingsniveau niet verhoogd is. 

In principe zou je denken dat dit buitengewoon merkwaardig is: er wordt opgeroepen om aanslagen te plegen in ons mooie land, maar het dreigingsniveau gaat niet omhoog? Wat is dat voor gekkigheid?

Het antwoord is simpel: we hebben al enige tijd het op één na hoogste dreigingsniveau ingesteld. Dit betekent dat er ernstig rekening gehouden moet worden met mogelijk acties van extremisten, en dat we allemaal bijzonder goed moeten opletten. Het hoogste niveau wordt alleen gebruikt als de autoriteiten op de hoogte zijn van een duidelijk uitgewerkt plan tot het plegen van een aanslag op een bepaald moment. Met andere woorden; de uitvoering is dan erg dichtbij.

Daarom is het volstrekt logisch dat Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, geen reden ziet om het dreigingsniveau nu al te verhogen. Er zijn immers geen aanwijzingen dat er op korte termijn een aanslag zal worden gepleegd. Het enige wat de autoriteiten kunnen doen is, aldus Schoof, “kijken of onze weerbaarheid voldoende is” en Nederlandse extremisten nauwlettend in de gaten houden.

Het is moeilijk zo niet onmogelijk om daar kritiek op te leveren. Meer kun je op dit moment inderdaad niet doen. 

Veel opmerkelijker dan een mogelijk debat over het opschroeven van het dreigingsniveau is de reactie van Nederlandse Syriëgangers op de bombardementen van Amerika (en haar bondgenoten). “We werden wakker geschud door bombardementen,” vertellen ze. Zo lagen ze lekker te slapen, en zo werden ze opeens bruut aangevallen door die merkwaardige Amerikanen, die alleen een probleem zouden hebben met ISIS.

Eén van de Nederlandse jihadisten (Muhajiri Shaam) beweerde in de video die hij gisteren online zette dat Amerika had gezegd dat ze alleen de aanval zou openen op ISIS – andere groepen zouden met rust worden gelaten. Nou weet ik niet hoe wereldvreemd Al-Nusra extremisten zijn, maar zij zijn net zulke grote terroristen als ISIS. Het enige verschil tussen ISIS en Al-Nusra betreft de te volgen strategie; qua opvattingen zijn ze precies hetzelfde en, jawel, beide clubs gebruiken terreur om hun barbaarse versie van de islam op te leggen aan hele bevolkingen. 

Dat de media en regeringen zich de laatste tijd vooral bezig hebben gehouden met ISIS betekent niet dat we vergeten zijn dat Al-Nusra ook een radicale organisatie is die uit de weg moet worden geruimd. Het is bijna lachwekkend dat terroristen van die organisatie dat blijkbaar niet hadden verwacht. 

Ja, heren extremistische massamoordenaars; ISIS en Al Nusra moeten er allebei aan geloven. Jullie zijn allemaal extremisten, terroristen, en vormen stuk voor stuk een gevaar voor het Westen en zijn bondgenoten. 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. joga

  l-p

  Ben het volledig met u eens. Ons hele linkse(VVD is ook links) dient continu wakker st schrikken, want ze denken nog steed, dat dit de beste vrienden van Rutte zijn, waarbij Geert Wilders nog niet in de schaduw kan staan. We moeten ze inderdaad elke dag bij de les houden, anders slapen ze zo weer in.

 2. louis-portugal

  Maxime niet mee eens.

  Juist veel laten zien om zo te proberen de slapende meerderheid  incl. politiek en kerk een beetje wakker te schudden.

 3. Jonas

  Inderdaad waarom veel aandacht aan deze islamfascisten? We moeten wel weten wat er speelt, maar dan maar een paar seconden. Wat ze zeggen komt uit angst voort. Ze zijn bang. Laten het niet weten maar komen met deze haat. Daarbij willen ze angst aan jagen. Alleen naïvelingen schrikken hiervan. Neemt niet weg. Dat je ze keihard moet aanpakken. Geen plaats voor koppensnellers en ander geweld. Dus doorgaan met vele bommen op isis.Tevens islamfascisten hier en heel de Westerse wereld aanpakken. Geen ruimte voor islamfundamentalisme. Aanpassen en meedoen anders opzouten. Dus uiteindelijk uitzetten. Maar hypocriet zoals ze zijn. Blijven ze op ons schelden en geweld jegens de ander gebruiken. Maar geld(uitkering) en de blonde vrouw willen ze wel van ons.Ze sussen hun geweten door hen slet of hoer te noemen. Raar dat wij er niet tegen in opstand komen. Heeft met de politieke correctheid en dictateur van de linkse kerk lui te maken. Een dam opwerpen tegen het islamfascismeAls de vrijheden en democratie je lief is. U laatste opmerking in uw betoog spreekt mij aan.

 4. Terroristen knuffelende D66-rechter spreekt Syriëgangers vrij – De Dagelijkse Standaard

  […] zegt u? Is één van de verdachten Mohamed el A., het jongere broertje van de Nederlandse Syriëganger die vorig jaar nog met terroristische aanvallen in Nederland […]

 5. OM wil vrijgesproken Arnhemse polderjihadi’s alsnog achter tralies – De Dagelijkse Standaard

  […] niet vergeten dat de broer van Mohamed el A. al in Syrië zit en in september heeft opgeroepen om aanslagen te plegen in Nederland. Dat is ook een van de redenen waarom de politie-inzet is verhoogd bij verschillende gebouwen, […]

 6. maxime

  Wordt het niet eens tijd dat we deze engerds geen podium geven.

  Gisteren heb ik deze imbeciel de hele dag gezien eerst in de krant en later op de televisie.

  Het leek verdorie wel een testbeeld. We geven deze griezels precies wat ze willen. Haal a.ub deze foto weg.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.