Eurozone claimt eigen zetel in het IMF

Natuurlijk

Je.verwacht.het.niet. De belangrijkste econoom van de Europese Centrale Bank (ECB), de hippe Belg Peter Praet, wil dat de eurozone een aparte zetel krijgt in het IMF. Het Europa van meerdere snelheden kan niet treffender onderstreept worden. Het wachten is op een apart eurozoneparlement, al zal daar wel een verdragswijziging voor noodzakelijk zijn.

Laten we hopen dat dit dubieuze voorstel het niet haalt, want het is niets meer en niets minder dan een knieval voor het failliete deel van de EU: de zuidelijke eurozone, de oostelijke eurozone en -vooral- Frankrijk. Maar volgens Praet zouden de eurozone landen dan sterker staan in de onderhandelingen met het IMF. Mag ik nog even in herinnering roepen wat het IMF riep over de afhandeling van de Griekse crisis?

Diverse officiële IMF-functionarissen repten over een politiek proces, dat niets meer met monetaire economie te maken had. Daarbij stak het IMF aanvankelijk de hand in eigen boezem, maar al die berichtgeving is gewist op de site van het IMF, dat meer dan ooit in handen lijkt van de in nood verkerende Latijns-Europese landen.

Niet voor niets dat de BRICS-landen het IMF recent de rug toekeerden en een ‘eigen’ IMF oprichtten: de New Development Bank. België gaat zonder Brussel (EU) totaal failliet, dus die hebben ook alle belang bij de praatjes van Praet. In welke klucht zijn we toch terechtgekomen?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.