Even luisteren naar ISIS

John Cantlie (journalist, Brits) vraagt namens ISIS uw aandacht. Het valt allemaal wel mee met ISIS zegt de gijzelaar.

ISIS heeft een opmerkelijke mediatactiek gekozen. Met video’s probeert men de opinie in de wereld te beïnvloeden. De grootste tegenstand die men op dat gebied ondervindt, komt uit de hoek van Youtube. Alle video’s worden zo snel mogelijk verwijderd door dit product van Google. Ook met de video van gisteren was dat het geval (een transcript van de video vindt u hier).

De video van gisteren is opmerkelijk. Er zijn veel overeenkomsten met vorige video’s. Zo speelt in deze video ook een buitenlandse journalist een rol, in dit geval een Brit. Hij draagt net als de eerder onthoofde journalisten een oranje overall. Ook John Cantlie ‘neemt het op’ voor ISIS. Het grote verschil met de andere video’s is echter dat John Cantlie in deze video niet wordt onthoofd.

Boemerang
Dat is opmerkelijk. Blijkbaar beseft ISIS dat al die onthoofdingen niet erg sterk overkomen. Je kunt Obama en Cameron aan alle kanten de schuld geven, maar als je dan vervolgens bij een journalist de hals doorsnijdt, vervliegt die boodschap. Sterker nog, dan ontstaat er een boemerang effect. Iets dat ISIS niet meer recht gaat zetten, hoe hard ze ook hun best doen.

Ook in deze video, onder de titel ‘Lend me your ears’, ‘Mag ik even uw aandacht’, krijgen Cameron en Obama het er van langs. Volgens ISIS sleuren beide heren Engeland en de Verenigde Staten in een nieuwe oorlog. Een kansloze oorlog. Ook verwijt de Islamitische Staat Cameron en Obama niet te onderhandelen met de Islamitische Staat over Britse en Amerikaanse gijzelaars. Andere landen krijgen volgens de terroristen hun landgenoten wel terug.

Waarheid
Volgens Cantlie (lees: ISIS) vertellen Westerse media maar de halve waarheid. Hij gaat ons echter een handje helpen. In de aflevering van gisteren vertelt hij geen nieuwe informatie. In volgende video’s, zo belooft hij, zal hij de waarheid achter de Islamitische Staat laten zien.

Lijkt me een kansloze missie. ISIS heeft haar ware gezicht laten zien. En hoewel ik inderdaad denk dat de strijd tegen ISIS en andere moslimextremisten een kansloze missie is, geloof ik niet dat deze koppensnellers een groepje vermomde medewerkers van het Rode Kruis zijn. Vraag is natuurlijk wel waarom Cantlie zich laat gebruiken voor een dergelijke video. Meent hij dit? Heeft hij misschien last van het Stockholm syndroom? Zou kunnen!

Aanslagen
Ik denk eerlijk gezegd dat dit meer te maken heeft met druk. Een pistool op je hoofd. De strijders van ISIS kunnen dergelijke video’s zo vaak opnemen als ze willen, totdat er een enigszins overtuigend eindresultaat kan worden overlegd. En zo maakt ISIS gebruik van een bijzondere tactiek. Aan de ene kant dreigt men met aanslagen in het Westen en hakt men lustig de hoofden van Westerse journalisten eraf. Aan de andere kant probeert het u en mij te overtuigen van haar goede bedoelingen.

Geen koren op onze molen. Waarschijnlijk wel op de molen van jihadisten. De meesten hebben immers een klap van een molenwiek gehad.

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. Johannes N

  Joh, een beetje media-offsensiefje en iedereen is het weer vergeten. Net als de palestijnen: jarenlange ongekend harde terreur, maar ze zijn inmiddels de favoriete knuffelbabies van de wereld geworden.

   

  Het enige wat nodig is is dat de Westerse media een beetje meewerken, wat dingetjes met de mantel der liefde bedekken, een snoeiharde haatcampagne tegen iedereen die de waarheid probeert te vertellen afkondigen, en binnen de kortste keren kunnen zielige, vervolgde ISIS-terroristen hier in Nederland hun huurwoning en uitkering komen ophale en halen we ze op Schiphol met bloemen binnen.

   

  En wie daar wat van zegt is dan een racist.

   

   

 2. fredvdB

  Voor de volledigheid is de raadsvergadering in Den Haag hier te zien:

  http://player.companywebcast.com/denhaagp/20140918_1/nl/player

   

  Ongeveer vanaf de 50ste minuut duurt de discussie rond Khoulani. Eerst trekt hij het boetekleed uitgebreid aan. Dan komen andere partijen aan het woord. Over en weer volgen beschuldigingen van partijen na elkaar. Indien de PVV aan het woord komt wordt stevig doorgevraagd (te verwachten). Dan komt intrigant Khoulani (hij zorgt voor een ongekende polarisatie binnen de raad) weer aan het woord, en eindigt met ISIS op een lijn te stellen met de “Zionisten” (bij 1 uur 51 ongeveer). Van Aartsen interrumpeert en helpt hem, door te stellen dat hij de verkeerde kant op gaat?

  Dat gaat hij niet en ik had hem als burgemeester toch echt laten uitspreken, om duidelijk te laten zijn dat zijn excuses net zoveel waard zijn als die van elke radicale racist waar je het er nooit meer uitkrijgt.

   

  Hoe zoiets zit? Misschien is het “portret van een antisemiet” van Jean Paul Sartre een aanrader voor sommige raadsleden in Den Haag, in combinatie met een lichte studie van de Koran en een bestseller uit Turkije, die de titel Mein Kampf draagt.

   

  Onschuldig is het allang niet meer natuurlijk, hoewel hansworst, ik bedoel Worsdorfer van de VVD vindt dat het een meningsuiting betreft en het OM daarover moet beslissen. Verder vindt hij dat degene die de zaak op de rol zet (de SP) het alleen te doen is voor media aandacht. Nee, hansworst, pardon Worsdorfer, je bent de wetgevende macht (gemeenteraad) die middels wetgeving hier handelend kan optreden. Daarnaast is het zwaartepunt niet media aandacht zoeken, maar een raadslid met virulente jodenhaat, die zijn steun uitroept voor genocideplegers, nadat die door de VN op de lijst met terreurorganisaties was gezet. Veel erger kan het niet dus Worsdorfer, maar de VVD bestuurt, dat is haar doel zoals maar weer eens blijkt, en het geeft niet wat of samen met wie dus?

   

  Jullie hebben gelijk hier bij de standaard: vele bedreigingen komen van binnenuit hier in Nederland.

   

   

 3. fredvdB

  Dat zegt hij niet alleen, maar ook bijvoorbeeld Khoualini van de PvdE, want gisteren zei hij in de raadvergadering te Den Haag dat ze qua terreur niet onderdoen voor Israel bijvoorbeeld (strekking van zijn woorden). En Rutte zei dat Wilders een voorbeeld aan ze kan nemen, want die radicalen betreffen een enkeling, en daarmee beledig je dus onterecht goede mensen als Khoulani. En onze Koning heeft al gezegd dat het probleem niet op onze straten terecht mag komen, dus we hebben hier voorlopig geen enkel probleem. En Van Aarsten ziet ook geen probleem, en wat ze in Juli in het arabisch riepen, was niet te verstaan.

  Het is dus echt de schuld van Obama, Caneron, Wilders, die k****rJoden, en alle anderen; althans ook volgens ons topbestuur voor zover ik het begrijp.

   

   

 4. chris2

  “Aan de ene kant dreigt men met aanslagen in het westen en hakt men lustig de hoofden van westerse journalisten eraf. Aan de andere kant probeert het u en mij te overtuigen van haar goede bedoelingen.”

  Herman noemt dit ‘een bijzondere tactiek’.

  Maar Herman moet toch weten dat dit in de mohammedaanse wereld helemaal niet zo bijzonder is. Nee, het juist regel om zo te opereren. Twee gezichten, weet u wel? Verborgen agenda. Ze hebben er zelfs dat moeilijke  woord voor.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.