Even luisteren naar ISIS

Foto:

John Cantlie (journalist, Brits) vraagt namens ISIS uw aandacht. Het valt allemaal wel mee met ISIS zegt de gijzelaar.

ISIS heeft een opmerkelijke mediatactiek gekozen. Met video’s probeert men de opinie in de wereld te beïnvloeden. De grootste tegenstand die men op dat gebied ondervindt, komt uit de hoek van Youtube. Alle video’s worden zo snel mogelijk verwijderd door dit product van Google. Ook met de video van gisteren was dat het geval (een transcript van de video vindt u hier).

De video van gisteren is opmerkelijk. Er zijn veel overeenkomsten met vorige video’s. Zo speelt in deze video ook een buitenlandse journalist een rol, in dit geval een Brit. Hij draagt net als de eerder onthoofde journalisten een oranje overall. Ook John Cantlie ‘neemt het op’ voor ISIS. Het grote verschil met de andere video’s is echter dat John Cantlie in deze video niet wordt onthoofd.

Boemerang
Dat is opmerkelijk. Blijkbaar beseft ISIS dat al die onthoofdingen niet erg sterk overkomen. Je kunt Obama en Cameron aan alle kanten de schuld geven, maar als je dan vervolgens bij een journalist de hals doorsnijdt, vervliegt die boodschap. Sterker nog, dan ontstaat er een boemerang effect. Iets dat ISIS niet meer recht gaat zetten, hoe hard ze ook hun best doen.

Ook in deze video, onder de titel ‘Lend me your ears’, ‘Mag ik even uw aandacht’, krijgen Cameron en Obama het er van langs. Volgens ISIS sleuren beide heren Engeland en de Verenigde Staten in een nieuwe oorlog. Een kansloze oorlog. Ook verwijt de Islamitische Staat Cameron en Obama niet te onderhandelen met de Islamitische Staat over Britse en Amerikaanse gijzelaars. Andere landen krijgen volgens de terroristen hun landgenoten wel terug.

Waarheid
Volgens Cantlie (lees: ISIS) vertellen Westerse media maar de halve waarheid. Hij gaat ons echter een handje helpen. In de aflevering van gisteren vertelt hij geen nieuwe informatie. In volgende video’s, zo belooft hij, zal hij de waarheid achter de Islamitische Staat laten zien.

Lijkt me een kansloze missie. ISIS heeft haar ware gezicht laten zien. En hoewel ik inderdaad denk dat de strijd tegen ISIS en andere moslimextremisten een kansloze missie is, geloof ik niet dat deze koppensnellers een groepje vermomde medewerkers van het Rode Kruis zijn. Vraag is natuurlijk wel waarom Cantlie zich laat gebruiken voor een dergelijke video. Meent hij dit? Heeft hij misschien last van het Stockholm syndroom? Zou kunnen!

Aanslagen
Ik denk eerlijk gezegd dat dit meer te maken heeft met druk. Een pistool op je hoofd. De strijders van ISIS kunnen dergelijke video’s zo vaak opnemen als ze willen, totdat er een enigszins overtuigend eindresultaat kan worden overlegd. En zo maakt ISIS gebruik van een bijzondere tactiek. Aan de ene kant dreigt men met aanslagen in het Westen en hakt men lustig de hoofden van Westerse journalisten eraf. Aan de andere kant probeert het u en mij te overtuigen van haar goede bedoelingen.

Geen koren op onze molen. Waarschijnlijk wel op de molen van jihadisten. De meesten hebben immers een klap van een molenwiek gehad.

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!