Geen treinen Schiphol door zoveelste koperdiefstal

Geen categoriesep 05 2014, 9:00
Koperdiefstal moet harder worden aangepakt.
Je zou vandaag maar met de trein naar Schiphol of omgeving moeten, bijvoorbeeld omdat je een vakantie hebt geboekt. Dat wordt knap lastig, want het treinverkeer rond de luchthaven ligt de hele dag stil als gevolg van koperdiefstal. Het is de zoveelste keer dat dieven koper jatten en dat de treinen niet kunnen rijden. Reizigers zijn er weer de dupe van. Citaat:

De koperdiefstal treft niet alleen de trajecten tussen Amsterdam en Schiphol. Ook op andere routes rijden minder treinen. Dat is bijvoorbeeld het geval tussen Leiden en Schiphol en tussen Hilversum en Amsterdam Zuid. 

Tijdens de koperdiefstal zouden stroomkabels zijn geraakt en in brand gevlogen. Daardoor is over tientallen meters grote schade aangericht. Volgens de spoorbeheerder is het herstelwerk al in volle gang, maar duren reparaties vermoedelijk de hele dag.

Koper is de laatste jaren steeds meer waard geworden, dus dieven laten het koper op het spoor natuurlijk niet links liggen. Zeker niet als ze er iedere keer weer mee weg kunnen komen. Want dat is wat er nu aan de hand is: de diefstal van koper is kennelijk supermakkelijk en je hoeft niet eens bang te zijn dat je wordt opgepakt en in de cel wordt gegooid. Daar moet dus zo snel mogelijk iets aan veranderen.
Maar wat? De overheid heeft de samenwerking tussen de branches, het ministerie, de politie en het Openbaar Ministerie "verbeterd", maar dat is duidelijk niet genoeg. Ook de legitimatieplicht voor iedereen die koper wil verkopen aan een handelaar levert blijkbaar niets op. Misschien spelen sommige koperhandelaren wel onder één hoedje met de koperdieven. Wie weet. Het zou me in ieder geval niet verbazen als dat het geval is.
Het is net als met elke wetsovertreding: de pakkans moet in ieder geval omhoog en de straf ook. Het loont nu om een koperdief te zijn, omdat het risico gepakt te worden en vervolgens in de cel te belanden voor een langere periode erg klein is. Dat lijkt me niet de bedoeling. Of de overheid, NS en ProRail moeten het wel stiekem wel prima vinden dat de reiziger er iedere keer de dupe van is. Dat kan ook natuurlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten