Geen treinen Schiphol door zoveelste koperdiefstal

Koperdiefstal moet harder worden aangepakt.

Je zou vandaag maar met de trein naar Schiphol of omgeving moeten, bijvoorbeeld omdat je een vakantie hebt geboekt. Dat wordt knap lastig, want het treinverkeer rond de luchthaven ligt de hele dag stil als gevolg van koperdiefstal. Het is de zoveelste keer dat dieven koper jatten en dat de treinen niet kunnen rijden. Reizigers zijn er weer de dupe van. Citaat:

De koperdiefstal treft niet alleen de trajecten tussen Amsterdam en Schiphol. Ook op andere routes rijden minder treinen. Dat is bijvoorbeeld het geval tussen Leiden en Schiphol en tussen Hilversum en Amsterdam Zuid. 

Tijdens de koperdiefstal zouden stroomkabels zijn geraakt en in brand gevlogen. Daardoor is over tientallen meters grote schade aangericht. Volgens de spoorbeheerder is het herstelwerk al in volle gang, maar duren reparaties vermoedelijk de hele dag.

Koper is de laatste jaren steeds meer waard geworden, dus dieven laten het koper op het spoor natuurlijk niet links liggen. Zeker niet als ze er iedere keer weer mee weg kunnen komen. Want dat is wat er nu aan de hand is: de diefstal van koper is kennelijk supermakkelijk en je hoeft niet eens bang te zijn dat je wordt opgepakt en in de cel wordt gegooid. Daar moet dus zo snel mogelijk iets aan veranderen.

Maar wat? De overheid heeft de samenwerking tussen de branches, het ministerie, de politie en het Openbaar Ministerie “verbeterd”, maar dat is duidelijk niet genoeg. Ook de legitimatieplicht voor iedereen die koper wil verkopen aan een handelaar levert blijkbaar niets op. Misschien spelen sommige koperhandelaren wel onder één hoedje met de koperdieven. Wie weet. Het zou me in ieder geval niet verbazen als dat het geval is. 

Het is net als met elke wetsovertreding: de pakkans moet in ieder geval omhoog en de straf ook. Het loont nu om een koperdief te zijn, omdat het risico gepakt te worden en vervolgens in de cel te belanden voor een langere periode erg klein is. Dat lijkt me niet de bedoeling. Of de overheid, NS en ProRail moeten het wel stiekem wel prima vinden dat de reiziger er iedere keer de dupe van is. Dat kan ook natuurlijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. Johannes N

  @joost

   

  Ze vangen ze nu ook niet, dus tegen de muur zetten zou toch niets uithalen.

   

  Maar de maatschappij-ontregelende factor zou best mogen meespelen in  de strafmaat, mocht er ooit eentje gevangen worden, dat is zeker waar.

 2. dirkse

  OK: 10 jaar dwangarbeid werkt misschien ook.

 3. nog_1

  @ Dirkse

   

  Voer de doodstraf in voor zware misdrijven.’

   

  zware misdrijven? Dan hebben we het zeker over het soortelijk gewicht van koper. 

   

  @ Frits B

   

  Koperdiefstal een terroristische activiteit? Kan het beluisteren van Jan Smit daar ook onder vallen. Dan kunnen ze eindelijk wat aan mijn buurman doen.

 4. Frits B

  strafrechtelijk niet mer dan eenvoudige diefstal, maar kan deze koperdiefstal niet beter onder terroristische activiteiten gerangschikt worden, gezien de gevolgen voor de infrastructuur en de openbare orde? 

   

 5. dirkse

  Voer de doodstraf in voor zware misdrijven. Oa voor koperdiefstal en andere opzettelijke levensbedreigende beschadiging van infrastructuur. Overdreven? Dacht het niet.

 6. Joost1991

  Overal camera’s, toch koperdiefstallen die onmogelijk onopvallend kunnen worden uitgevoerd. Tijd om de integriteit van de verantwoordelijke functionarissen eens tegen het licht te houden.

 7. Pieter V

  Koperdiefstal kwam pak weg 40 jaar geleden toen ik in een west-afrikaans land werkte en woonde ook regelmatig voor.Je gooit een (gestolen) ketting of staalkabel over de hoogspanningslijnen en nadat het vuurwerk voorbij is knip je gewoon 3 keer (3 fasen) een flink stuk hoogspanningslijn weg.

  Af en toe ging het ook mis, dan vond je een verkoold lichaam op de plaats delict.

  Wat wel grappig is dat als ik in de jaren 70 zulks hier in Nederland vertelde, ik werd uitgemaakt voor racist, leugenaar, en nog zo wat van die vriendelijke toevoegingen want dat kon niet waar zijn volgens de veelal linkse wereldvreemde sukkels die helaas nog steeds niets hebben bijgeleerd.

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.