'ISIS moet worden vernietigd'

Geen categoriesep 03 2014, 11:29
Louis Bontes (VNL) heeft gisteren in de Kamer deze tekst uitgesproken, onder andere over de Europese Unie, de benoeming van Frans Timmermans en de dreiging van ISIS.
Voorzitter, uit de resultaten van het baantjes-gepoker van afgelopen weekend blijkt eens te meer hoe de EU werkelijk in elkaar zit: het westen en noorden betalen, het oosten en zuiden bepalen.
De Poolse premier Tusk wordt voorzitter van de Europese Raad. Dat hij geen woord Engels spreekt maakt blijkbaar niet uit. Als hij maar voldoet aan de functieomschrijving: Gevraagd: Oost-Europeaan.
Een Italiaanse oud-communist wordt Buitenlandcoördinator: Is ze geschikt? Niemand die het weet, maar het is een vrouw en ze komt ook nog eens uit het zuiden. Twee keer bingo.
En een Spanjaard gaat waarschijnlijk de Eurogroep leiden. Alsof een junkie een methadonbus gaat besturen.
Gek he dat de EU-critici in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Denemarken gigantische successen behaalden bij de laatste Europese verkiezingen?
Voorzitter, lange tijd was onze minister van Financiën in de race voor een plek in de Europese Commissie. Maar de naar zeggen verstokte roker en drinker Juncker zag dat niet zitten. Nu gaat hoogstwaarschijnlijk de minister van Buitenlandse Zaken naar Brussel. En ja, dat is die meneer die een paar maanden geleden nog zei: “Nee, ik ambieer geen mooie post na de Europese verkiezingen, daar mag je me later nog op aanspreken”. De PvdA-baantjescarrousel draait op volle toeren.
Voorzitter, 28 Eurocommissarissen is veel en veel te veel. Het aantal leden van de Europese Commissie kan wat ons betreft terug naar een aantal dat op één hand te tellen is. De EU zou zich vrijwel alleen moeten bezig houden met economische samenwerking.
Dan, voorzitter, de situatie in Oekraïne. Er kan geen twijfel over bestaan: Poetin is de kwade genius achter de oorlog in het oosten van Oekraïne. Volgens mijn fractie moet het Europese antwoord op de Russische expansiepolitiek veel harder zijn. Het belangrijkste is dat we fors investeren in onze defensie en minder afhankelijk worden van Russisch gas. Wat is de visie van het kabinet?
Voorzitter, tenslotte de situatie in Syrië en Irak. IS moet met wortel en tak worden uitgeroeid. Wij roepen het kabinet nogmaals op in internationaal verband te pleiten voor militaire actie, met een bijdrage van Nederland. De Koerden proberen af te schepen met vesten en helmen is schandalig.
Voorzitter, IS moet worden vernietigd. Het is precies zoals de Amerikaanse senator John McCain eerder zei: “het beste antwoord op IS is om dit tuig aan gort te bombarderen en hen terug te sturen naar de hel waar zij thuis horen”.
Dank u wel.
Louis Bontes is Kamerlid namens Groep Bontes/Van Klaveren. Ook is hij mede-oprichter van de nieuwe politieke partij VoorNederland (VNL).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten