Lege schappen in Bonaire door exportban Venezuela

Nederland heeft door een boycot van Rusland overproductie fruit en groente. Intussen lijden Nederlanders in Bonaire onder een fruit-groenteblokkade van Venezuela. 

Elke dag staan de Nederlandse media vol met klaagverhalen over de door de EU ingestelde fruit- en groenteboycot van Rusland. Hierdoor zitten de Nederlandse groente- en fruitkwekers met een overschot – inderdaad een vervelend probleem. Wat je echter nergens leest, is dat er ook een Nederlandse gemeente is waar een acuut gebrek aan groenten en fruit heerst. De bewoners van de Nederlandse gemeente Bonaire hebben momenteel namelijk zwaar te lijden onder een boycotmaatregel van Venezuela.

Afgelopen zomer was er een diplomatiek incident tussen Venezuela en Nederland over een militair-diplomaat El Pollo, die op dat moment op Aruba verbleef. Hij werd op verzoek van de VS gevangen genomen, waarop de president van Venezuela Maduro dreigde met een totale commerciële, energiegerelateerde, economische en diplomatieke boycot van de Nederlandse eilanden. Minister Timmermans liet El Pollo alsnog vrij, maar kon niet voorkomen dat Maduro toch een mini-boycot instelde: fruit, groente en vis mochten voortaan niet meer geëxporteerd worden naar de Antillen. Maduro verkocht het besluit als een “algemene maatregel” bedoeld om het lot van de eigen bevolking te bevorderen: “Venezuela subsidieert voedsel voor haar eigen bevolking en niet om er exportwinsten ermee te maken.” Het effect was echter wel degelijk dat van een exportverbod naar de Nederlandse eilanden.

Direct gevolg is dat de fruit- en groenteschappen bij supermarktwinkels op Bonaire en Curacao vanaf begin september zo goed als leeg zijn. Op het hele eiland zijn geen tomaten meer te vinden. Vandaag maakte ik een eilandtoer langs de lokale ‘bariosupers’ (wijksupermarkten) waar traditioneel de armste mensen tot dan aan toe fruit en groente konden kopen. Op de foto’s ziet u het effect van de Venezolaanse exportban:

De enige winkel die nog wel groente en fruit verkoopt is de voor de doorsnee Bonaireaan onbetaalbare Albert Heyn-Van der Tweel. Terwijl deze winkel zonder twijfel ook profiteert van de lage groente-fruitprijzen in Nederland, schroeft men hier toch door het acute gebrek de prijzen omhoog: 20$ voor een kilo kersen bijvoorbeeld. Zulke prijzen zijn onbetaalbaar voor mensen die volgens het CBS gemiddeld 1100 euro per maand verdienen. Bijkomend probleem is dat hierdoor een beeld van apartheid ontstaat. De blanke goedverdienende Nederlanders kunnen zich fruit en groente veroorloven terwijl de niet-blanke Nederlanders dat veelal niet meer kunnen. Een toch al (letterlijk) ongezonde situatie wordt hierdoor ronduit explosief. Voedselrellen zijn in zo’n situatie niet uit te sluiten.

Waarom is het niet mogelijk dat de Nederlandse overheid het huidige fruit-en groente overschot in Nederland overvliegt naar Bonaire? Waarom moeten in Nederland partijen fruit en groente worden doorgedraaid terwijl hier veel kinderen geen fruit meer zien? En waarom neemt Nederlands grootste grootgrutter niet een prijsverlagende maatregel, nu hij zelf profiteert van de lagere inkoopprijzen in Nederland in plaats van hier tegen woekerprijzen fruit en groente aan te bieden, waarbij zelfs rot fruit verkocht wordt (hieronder een foto van de prijslijst bij supermarkt Van der Tweel en een foto van het rotte fruit dat er wordt verkocht).

Bij deze roep ik het Nederlandse agrarisch bedrijfsleven, het Nederlandse kabinet en de Nederlandse bevolking op: help je landgenoten, deel je goedkope fruit-groente met je landgenoten in de Caribbean!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. Johannes N

  @Wim Vaart

   

  Tsja, voor iemand die het verschil niet weet tussen de Antillen en Texel is er weinig hoop vrees ik.

   

  Over die kosten: http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2007/10/Antillen-kosten-Nederland-miljarden-ELSEVIER143717W/

   

  Hoeveel normale gemeentes hebben we die miljarden kosten, en waar je als Nederlander een visum nodig hebt om langer dan 90 dagen te verblijven?

   

  WEG MET DE ANTILLEN!

 2. harrybr

  Het overvliegen van – zelfs bij een paar ton – verse goederen kost al gauw € 10,- per kg ofwel US$ 14. Bij een kersenprijs hier van € 4 / kg een aanvaardbare prijs van US$ 20 / kg voor een commerciele onderneming als een franciser van AH.

  Het probleem is echter, dat op Bonaire, Curacao en Aruba men zo gewend is aan de zwaar gesubsidieerde Venezolaanse goederen, waardoor eigen aanbouw weggeconcureerd is: goedkoper uti Venezuela met al haar toegegooid geld dan met eigen zweet gegroeid .

  Zelfs uit Colombia, een land ietsje verder, met ook vers-exporten uit haar Atlantische havens kost iets meer aan zeevracht, doch is vooral NIET zo goedkoop wegens geen overheidssubsidies.

   

  Dus: eigen handjes uit de mouwen en voor de korte termijn: iets verder kijken als de gratis NL staatsruiven.

   

  Wat dacht u van het voorstel: gratis hier in NL op te halen, doch.. transportkosten zelf dragen ? Wilt u het aan de eigen bevolking geven voor NL prijzen ? Uitstekend, doch uit eigen budget betalen en niet weer de tekorten op de NL belastingbetaler afwentelen.

 3. Johannes N

  De Antillen moeten zo snel mogelijk afgestoten worden. Even keurig een boedelscheiding regelen, Nederlanders terugnemen die daar wonen, negers uitzetten die hier wonen, en klaar. Het zou heel veel geld, overlast, criminaliteit, en stompzinnig gezeik schelen.

   

  WEG MET DE ANTILLEN!

 4. wim vaart

  WAt een ogelooflijk naive reactie van Johannes N. Hij heeft geen idee waar hij over praat maar matigt zich wel een zeer extreme, ongenuanceerde mening aan. Voor de goede orde, Bonairianen zijn Nederlanders. Sinds 10-10-2010 is o.a. Bonaire een gemeente (bijzondere) van Nederland. Dit geld niet voor Curacao en Aruba. Voor Nederlandse burgers moet de Nederlandse overheid opkomen als er grote problemen ontstaan of je daar nou mee instemt of niet. Vraag me af hoe hij zou piepen als zijn dorpje of stad waar hij in woont getroffen zou worden door iets dergelijks.

 5. Gerben

  Wat een ongelooflijk naieve reactie van wim vaart. Natuurlijk weet Johannes wel waar hij over praat. Hij pleit niet voor niets voor afstoting van de antillen.

  De Nederlandse overheid heeft ook nooit gesubsidieerde groente en fruit uit Venezuela per vliegtuig hierheen gevlogen om het hier goedkoop te verkopen. Dat er nu om ingrijpen van de overheid wordt gevraagd nu er op Bonaire opeens geen gesubsidieerde groente meer is, is wel heel cru. Wen maar lekker aan normale prijzen, of ga je eigen groente verbouwen.

 6. Johannes N

  @Wim Vaart

   

  Ik heb het over zes onbetekende eilandjes die jaarlijks miljarden kosten, waarvan 2/3de van de bevolking hier zit en zich voornamelijk bezig houdt met (zware!) criminaliteit en uitkeringen, en waar we al honderden jaren niets dan last van hebben en geen enkel voordeel. Het koloniale tijdperk is voorbij; Nederland heeft NIETS in de Caraiben te zoeken.

   

  “Bonairianen zijn Nederlanders” – alleen maar omdat de wet dat zegt, maar echt niet omdat ze (of wij) dat zelf zo ervaren of zoiets. We kunnen de wet doodsimpel herschrijven zodat ze dat niet meer zijn. Eventueel wil ik wel een onafhankelijkheidsreferendum (net als in Schotland, Barcelona, Venetie, Baskenland, en de Oekraine) organiseren, zodat Nederland zich onafhankelijk kan verklaren van de Caraibische gebiedsdelen.

   

  WEG MET DE ANTILLEN!

 7. Johannes N

  @Wim Vaart

   

  Het is inderdaad hardstikke simpel. Nederland, dat is waar Nederlanders van oudsher wonen. Gebieden die nu onder Nederland vallen, maar die in handen gekomen zijn door verovering, zijn kolonien, en die tijd is voorbij – dat moeten we gewoon niet meer willen.

   

  De Antillen zijn geen gebieden waar van oudsher Nederlanders wonen, maar voormalige kolonien die om financiele redenen het land zijn ingerommeld. De kosten daarvan (zowel financieel als sociaal) zijn immens, en aan deze toestand moet zo snel mogelijk een einde worden gemaakt.

   

  Dat er daar Nederlandse criminelen wonen geloof ik best. Die ruilen we netjes voor de Antillianen die hier wonen – mooi opgelost toch? Of anders koopt u gewoon de locals om, dan mag u vast ook wel blijven…

   

  WEG MET DE ANTILLEN!

   

   

 8. wim vaart

  Leuke ludieke redenering maar niet getuigend van realiteitszin.

  Wie en wat zijn de Nederlanders van “oudsher”? De Batavieren, de Kaninefaten,de Germanen?

  Het land ingerommeld…… net als Zeeuws Vlaanderen of de wadden eilanden? Kosten immens…. Het zijn kleine eilanden met een kleine bevolking die een fractie kosten van ons sociale budget of zorgbudget. Een druppel op de gloeiende plaat.

  Verder is uw suggestieve opmerking dat ik op de eilanden wil blijven absoluut onzinnig aangezien ik er niet woon of verblijf maar één en ander in wat breder perspectief wil zien dan u.

   

 9. Dick Ahles

  Tot ik het laatste plaatje zag dat men vindt dat ze, o wat zielig slachtoffer zijn van nederlandse apartheid. Laat die antillianen lekker in hun ellende gaar koken.

 10. wim vaart

  LOL dat Gerben het opneemt voor Johannes was te verwachten. Simpele recht door zee redeneringen. “Weg met de Antillen”. Wat dacht je van “Weg met Friesland”. “Weg met Limburg”! enz. enz. alleen je eigen beperkte straatje mag blijven met dan wel alleen die mensen die je aanstaan. Als land heb je ook verantwoordelijkheden t.o.v. minderheden, met name als die ook nog het nederlandse staatsburgeschap bezitten, anders heb je dezelfde instelling als de barbaren van de IS.

  Het vergelijk van Gerben slaat nergens op en getuigt van weinig inzicht ( en dan druk ik me gematigd uit) Voorop staat eigenbelang en dan is een discussie eigenlijk niet zinvol.

  “waarvan 2/3de van de bevolking hier zit en zich voornamelijk bezig houdt met (zware!) criminaliteit” Weet je wel hoeveel zware criminele Nederlanders er op Bonaire zitten? Ik kan er wel een paar voor je opnoemen. Ik heb het hier over de BES eilanden, als je weet wat dat zijn, en niet over de overige antilliaanse eilanden die een grotere mate van zelfbestuur hebben. Over Curacao en St. Maarten deel ik je mening, niet over de BES eilanden.

   

 11. renevers

  http://www.freeopinionvenezuela.nl/

   

  Lees wat meer over Hugo Carvajal

 12. renevers

  Dit is een ongeloofwaardig verhaal. Met Colombia kan wel open handel worden gedreven en Colombia ligt maar een paar honderd kilometer verder.  ( Aruba ligt zelfs dichter bij Colombia dan bij Venezuela) Ik neem aan dat makkelijk boten vanuit Barranquilla tot aan de Antillen kunnen varen. Vroeger lagen er ook vele Colombiaanse boten in de havens van de Antillen. Het lijkt me weer een vorm van slechte organisatie en gebrek aan flexibiliteit van de Antilianen. wie weet houdt een of andere administratieve piet , Colombiaanse fruithandelaren tegen, wegens een vriendendienst. Dus wie weet zijn de plekjes in de haven alleen voor bepaalde Venezolaanse schepen.

  Venezuela als leverancier heeft trouwens toch weinig te bieden.. Colombia produceert echt veel en veel meer fruit. En kip rund en dergelijke kan men à volonté kopen in Colombia..

  In Venezuela is op dit schaarste aan van alles.. Dit neocommunistische land heeft zijn landbouw laten instorten door een belachelijk prijs beleid, waarbij de eigen boeren niet meer winstgevend konden produceren. Daardoor zijn de landbouw grond prijzen (in reele termen ) ingestort , waarna die gronden door Croonies van Chavez werden opgekocht die alleen talent hebben voor wat simpele geboer, zoals laag intensieve veeteelt. Boeren loont niet voor de normale boer, soms wil men wat fruit bomen exploiteren voor lokale consumptie. Het meeste voedsel van Venezuela wordt dus geimporteerd en het ligt vaak eerst  een tijdje in de zon te rotten in de haven, voor het socialistische systeem het naar de markt brengt op marxistisch bureaucratische wijze. Door de verlaagde olieprijzen en de onderhuidse inflatie/geldontwaarding van de dollar worden buitenlandse diviezen schaars in venezuela. Dus eten wordt ook steeds schaarser. Lege schappen alom..

   

  Trouwens aan het haventje van Willemstad zag het vroeger altijd zwart van de coca junks.( tjollers) . Er lag altijd wat meer dan fruit aan boord denk ik. Het probleem van nu,  zou ook kunnen komen dat de coca lijn die groente fruit transport als dekmantel heeft zich moet herorganiseren. Colombia is veel strenger tegen coca handel dus kun je vanuit dat land heel moeilijk smokkelen. Mensen realiseren zich niet dat Colombia een veel serieuzer land is dan de indruk die er in de pers over bestaat. Daar wordt opgetreden tegen de cocahandel . In Venezuela wordt je continue geconfronteerd met corruptie. De geheimedienst generaal waar de heisa mee begon , staat bekend als spilfiguur naar de Farc toe. De Farc gebruikte vooral Venezuela als doorvoerland. Coca uit Colombia is afkomstig van de Bacrim bendes. Wie weet is er dus een blokkade voor Colombiaanse Bacrim coca naar  Farc transsport gebied door “turf” afgrenzing waardoor er ook fruit boten varen. Die geheime dienst man, Hugo Carvajal staat als verdachte in het oogluikend  toestaan van de coca handel en van witwassen, te boek. Je kunt er vanuit gaan dat vanuit vertikale marktintegratie de transport middelen voor de coca ook in handen zullen zijn van de bendes: de fruitboten. Een “onafhankelijke ” fruitboot zal dus niet zomaar naar de antillen varen..

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hugo_Carvajal

   

   

  Dehydrateren en in blik.

  Fruit uit Nederland naar Curacao brengen? Dat kost te veel energie en brandstof.

  Nederland zou wat extra fruit drogerijen en een nood conserven fabriek moeten beginnen om het fruit te conserveren. Niets is zo zonde als het op de mesthoop gooien over voor de beesten als voedsel. Gedroogde appelen en peren zijn best lekker als fruit “chips” en kun je lang bewaren.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.