Meer moslims fundamentalistisch dan politiek wil toegeven

Foto:

Nee, het klopt niet dat driekwart van de moslims de sharia wil. Maar dat betekent niet dat de wegkijkers automatisch gelijk hebben.

Willen we een liberaal-democratische en vrije samenleving blijven, dan moeten we kritisch kijken naar de islam en de aanhangers ervan. Hoe meer (gefundeerde) islamkritiek, hoe beter. Wie weet maakt de islam ook ooit een tijd van Verlichting door, al lijkt het daar op z’n minst nog wel een paar honderd jaar te vroeg voor.

Hoe dan ook, islamkritiek is dus belangrijk. Helaas sloeg Geert Wilders de plank mis tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van vorige week. Hij zei toen dat maar liefst driekwart van de Nederlandse moslims de sharia wil invoeren. Dat zou blijken uit onderzoek, zei hij erbij. Nou, dat klopt dus niet helemaal, volgens de onderzoeker zelf.

Professor Ruud Koopmans zat afgelopen zondag in Brandpunt, waarin hij tegenover journalist Fons de Poel de feiten uit zijn onderzoek op een rijtje zette. Nee, het is niet zo dat driekwart van de poldermoslims de sharia wil invoeren in Nederland. Het ligt – godzijdank – genuanceerder: 65 procent van de moslims zegt de regels in de koran belangrijker te vinden dan de regels van de overheid. Dat is wel wat anders dan het willen invoeren van de sharia, zoals de Volkskrant vorige week al triomfantelijk beweerde.

Ha, mooi. Wilders heeft dus ongelijk en we kunnen weer rustig gaan slapen. Toch? Dat is wel wat verreweg de meeste journalisten en politici denken. Maar dat klopt niet helemaal. Het verschil tussen de koran en de sharia zit ‘m in het feit dat veel onderdelen van de sharia zijn uitgewerkt buiten de koran om, maar ook in de koran staan geen prettige dingen. Denk bijvoorbeeld aan zweepslagen.

Professor Koopmans viel in dezelfde aflevering van Brandpunt de wegkijkers aan, de mensen die doen alsof er helemaal niets aan de hand is met de islam in Nederland (bekijk vooral het 10-minuten durende fragment op Dumpert). Er is weldegelijk een probleem, zo legt Koopmans uit. Islamitische jihadisten zijn geen dolende gekken die helemaal in hun uppie besluiten naar Syrië en Irak te gaan om zich aan te sluiten bij de islamitische barbaren van ISIS. Volgens het onderzoek van Koopmans (pdf) blijkt dat:

1. 75 procent van de moslims gelooft dat er maar één interpretatie mogelijk is van de koran (dit zorgt ervoor dat de Verlichting nog ver weg is).
2. 65 procent van de moslims vindt de regels in de koran belangrijker dan de regels van de overheid.
3. 54 procent van de moslims denkt dat het Westen eropuit is om de islam te vernietigen (dit is een gevaarlijke combinatie met punt 2).
4. 45 procent van de moslims denkt dat Joden niet te vertrouwen zijn (vandaar het uit de hand lopende antisemitisme de laatste jaren).

En, dit is heel belangrijk, aldus Koopmans: uit onderzoek van het ministerie van Justitie (2010) blijkt dat ongeveer 11 procent van de moslims in Nederland zegt dat er situaties zijn waarin het vanuit de religie acceptabel is om geweld te gebruiken. 11 procent lijkt weinig, maar dat is het niet. Het gaat om ongeveer 100.000 moslims in Nederland die er zo over denken. En nee, die gaan niet allemaal aanslagen plegen, maar dat zijn wel moslims die bijvoorbeeld sympathiseren met en steun verlenen aan jihadisten.

Kort samengevat: Wilders overdrijft nogal – zoals wel meer politici doen – maar dat betekent niet dat de wegkijkers, die zeggen dat ISIS niet islamitisch is en dat er verder eigenlijk helemaal geen problemen zijn met de islam en moslims in Nederland, automatisch gelijk hebben. Integendeel.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!