Onthoofdende ISIS-barbaren moeten worden uitgeschakeld

Geen categoriesep 03 2014, 8:59
Natuurlijk zijn 'ice bucket challenges' en het uitlekken van naaktfoto's van Jennifer Lawrence heel interessant, maar het bestrijden van ISIS moet de topprioriteit worden. Laat de onthoofding van Steven Sotloff een laatste 'wake up call' zijn.
Het is dus gebeurd. Het doodvonnis van de Amerikaanse journalist van Steven Sotloff - waarmee de streng-islamitische barbaren van ISIS reeds dreigden in de executievideo van James Foley - is inmiddels voltrokken. De ISIS-beul "Jihadi John" (die eerder de keel doorsneed van Foley) was ook dit keer de moordenaar. En evenals de vorige keer schieten ook nu woorden tekort voor de onbeschrijvelijke situatie: het was gruwelijk, misselijk en middeleeuws. Echter niet verrassend, want zulke afslachtingen van andersdenkenden zijn inmiddels precies wat we van ISIS gewend zijn.
Het moge duidelijk zijn dat zolang ISIS bestaat en macht uitoefent, iedere burger in het Westen en zelfs onze gehele 'way of life' een bijzonder groot gevaar lopen. Dat de Amerikanen ook bezig zijn met deze gekken bombarderen is dan ook een mooi begin, maar het moet dan ook uitdrukkelijk dat zijn: een begin. Dit 'kalifaat' is een schande voor de mensheid en iets wat in de 21e eeuw eigenlijk eigenlijk niet meer voor had mogen komen. We mogen dit geen permanente plaats in de geschiedenis bezorgen door het een lang leven te gunnen. Alles wat met dit verderfelijke en primitieve kalifaat te maken heeft, moet worden kapotgemaakt. Dat is onze plicht. Niet alleen aan de christenen, yezidi's, Joden, atheïsten, shiïeten en Koerden die in de belegerde gebieden van Irak en Syrië wonen. Het is onze plicht aan de wereldbeschaving.
Het goede nieuws is dat we weten dat we het kunnen; ISIS van de aardbodem vegen. Tel de militaire krachten van Amerika, Europa en enkele andere hoog-ontwikkelde gebieden (Canada, Australië, Japan, Zuid-Afrika, Brazilië) bij elkaar op, en je hebt een beschavingsmacht waar geen ISIS-barbaar met z'n derdehands op het Irakese leger veroverde humvee tegenop kan. Het probleem is ook niet de militaire middelen.
Het probleem is de wilskracht. Want ondanks dat ISIS al de hele zomer met een opmars bezig is, 'leeft' het issue nog helemaal niet. Alhoewel ik de media wil complimenteren met hun doortastendheid wat betreft de berichtgeving over het islamkalifaat, heeft vrijwel niemand het erover. Wanneer je kijkt wat de 'hot topics' zijn, waar men over praat bij de koffie-automaat op het werk of aan de stamtafel in de kroeg, kom je al vrij snel uit bij de ALS ice bucket challenge. Of het zoveelste schandaal waarbij naaktfoto's van beroemdheden hun weg vonden tot het internet, in dit geval via een kwetsbaarheid bij Apple.
Nu zijn ludieke acties tegen dodelijke ziektes uiteraard best sympathiek, en is privacy een onderwerp dat jarenlang een ondergeschoven kindje was. Maar dit zijn problemen die we aankunnen. ALS is een vreselijke ziekte, maar per jaar overlijden slechts 2 van de 100,000 mensen eraan. En het is voor Jennifer Lawrence uiteraard niet leuk dat haar blote kont voor iedereen te bezichtigen is, maar verplaats je eens in de moeder van Steven Sotloff die niet alleen haar zoon heeft verloren, maar ook nog eens op de meest gruwelijke manier mogelijk. Of als overlevende van een yezidisch dorp die z'n hele familie, z'n hele kennissenkring en al z'n vrienden is verloren aan ISIS' gruweldaden.
Als we echt goed willen doen voor de wereld, en de nalatenschap van onze generatie veiligstellen, dan gooien we niet alleen emmers met ijskoud water over ons heen, of worden we boos op anonieme hackers in Hollywood. Dan roeien we ook ISIS uit - met wortel en tak.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten