Stichting Democratie & Media: geen steun voor rechtse website

Geen categoriesep 25 2014, 8:59
Voor de zomer diende Joshua Livestro een verzoek in bij de Stichting Democratie & Media om in een nieuw project te investeren. UPDATE: Kamervragen.
Deze stichting zegt zich hard te maken voor democratie en media; pluriformiteit, vrijheid van meningsuiting, en wat dies meer zij. Sterker nog, op de eigen website legt de SDM uit:

Om in aanmerking te komen voor financiële steun moet een project passen binnen één of meer van de volgende doelstellingen:

  • opkomen voor de vrijheid van meningsuiting;
  • beschermen en hooghouden van een democratische rechtsstaat;
  • openstaan voor - en het stimuleren van - democratische vernieuwing;
  • bevorderen van diversiteit op het terrein van traditionele en nieuwe media, mede in het belang van een goed functionerende democratie;
Het project waar het om ging leek behoorlijk veel op de website die u onderhand al kent als Jalta:
Het heeft vele maanden geduurd, maar uiteindelijk kwam er dan toch een reactie van de stichting op het verzoek: nee het project zoals omschreven in de documenten komt niet in aanmerking voor een investering (het was de bedoeling dat de stichting er geld in zou stoppen in ruil voor aandelen, het was dus geen subsidie):
Een nog belachelijkere redenering om een rechts initiatief niet te steunen is nauwelijks denkbaar. Het is niet vernieuwend genoeg? Omdat De Correspondent er al is? Een website die uitgesproken links is? Ten eerste is dat buitengewoon vreemd (het is voor rechts wel degelijk heel nieuw en zorgt dus voor pluriformiteit), ten tweede is 'verniewend' zijn helemaal geen criterium, en op de derde plaats vroeg Joshua om veel minder geld dan De Correspondent heeft ontvangen (te weten: 450.000 euro).
Alexander Pleijter, een bekende mediaprofessor, haalt op Twitter dan ook hard uit naar de stichting:
En:
Nu is wat uiteindelijk Jalta is geworden niet afhankelijk van deze kapitaalinjectie, maar het is wél schandalig dat de stichting dit mooie rechtse project zomaar aan de kant schuift, en dan ook nog eens met behulp van een redenering die aan alle kanten rammelt. Natuurlijke mogen private stichtingen doen en laten wat ze willen, maar het is aan ons om daar vervolgens kritiek op te leveren als we het niet eens zijn met de genomen beslissingen. Als een stichting voor dit en dat pretendeert te staan (vrijheid van meningsuiting, rechtsstaat, etc.) heeft het minstens de morele plicht om zich daar ook echt mee bezig te houden en initiatieven te steunen (via een investering!) die aan die criteria voldoen. 
Bewijs eens temeer dat links zichzelf de hand boven het hoofd houdt en dat werkelijk alle hoge idealen alleen maar dienen om zichzelf te versterken.
UPDATE:
De heren van VoorNederland (VNL), te weten Joram van Klaveren en Louis Bontes, vinden deze gang van zaken ook buitengewoon merkwaardig. Daarom hebben zij Kamervragen ingediend, gericht aan de staatssecretaris van Finaniën over de voorwaarden voor een ANBI-status. Zij luiden:

1. Bent u bekend met het gegeven dat de organisatie 'Stichting Democratie en Media' een ANBI-status heeft*?

2. Deelt u de visie dat een organisatie met een ANBI-status, conform de wet, het algemeen nut moet dienen?

3. Zo ja, hoe verhoudt dat dienen van het algemeen nut zich tot het politiek eenzijdig faciliteren van subsidie-aanvragen?

4. Hoe duidt u - in relatie tot de plicht van een organisatie met een ANBI-status het algemeen nut te dienen en, in dit geval, haar doelstelling om te zorgen voor pluriformiteit in de media - het gegeven dat 'Stichting Democratie en Media' linkse media-organisaties wel steunt middels subsidie, maar rechtse aanvragen afwijst op gronden die voor de linkse aanvragen niet gelden**?

*http://stdem.org/nl/anbi-doelstellingen
**http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/09/stichting-democratie-media-geen-steun-voor-rechtse-website

Net als de twee liberale Kamerleden kijken wij uit naar de antwoorden van de staatssecretaris.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten