Thomas von der Dunk: VVD’ers, CDA’ers en PVV’ers zijn nazi’s

Het houdt ook nooit op met deze joker van de Nederlandse opinierubrieken, hè?

Ik zou haast willen beginnen met “brekend nieuws,” want kennelijk is beroepsfulminist Thomas von der Dunk er in geslaagd een column te schrijven zonder zijn intense haat voor de Israëlische rechtsstaat ergens in een bijzin te proppen. Maar dat wil niet zeggen dat het epistel dat hij vanmiddag afleverde aan De Volkskrant van een uitmuntende kwaliteit is. Nee, Von der Dunk heeft zichzelf namelijk opnieuw overtroffen in laag bij de grondse aanvallen door het twee jaar geleden ter ziele gegane kabinet Rutte I nog even een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog aan te smeren:

De kiezers die in 2012 tenslotte toch weer – na miserabele peilingen – door Samsom overtuigd werden om PvdA te stemmen, deden dat niet omdat zij ‘een tamelijk rechtse bestuurderspartij’ aan de macht wilden helpen, maar een links alternatief voor de meest rechtse regering van Nederland sinds 1945.

Rutte I was dus de meest rechtse regeringsploeg sinds 1945, aldus Von der Dunk, waarmee de opinionist nadrukkelijk de heren Rutte, Verhagen en Wilders vergelijkt met lieden van de twijfelachtige statuur van Goebbels, Göring en Seyss-Inquart die grote delen van het Europese continent, waaronder Nederland, bestierden van 1939 tot 1945.

Behalve dat zulke Godwins eigenlijk een automatisch verlies van elke zinvolle intellectuele discussie betekenen, zeggen dit soort trieste aanvallen ook iets over Von der Dunks eigen gebrekkige invulling van zijn beroep als historicus.

Blijkens zijn opmerkingen heeft Von der Dunk kennelijk namelijk niet helemaal goed opgelet bij het kwalificeren van de plannen van het nazi-regime. De holocaust nog maar even buiten beschouwing latende; onder leiding van Hitler zijn er immers tal van hervormingen doorgevoerd op het grondgebied van het Derde Rijk die niks met ‘rechts’ te maken hebben. De ‘Führer’ heeft de rol van staat weer leidend gemaakt in de economie, heeft beleid gemaakt op basis van groepen in plaats van individuen. En daarnaast is hij gewoon als een onvervalste Keynesiaan te werk gegaan door te betogen dat je een economische recessie kan bestrijden door via het leger voor massale werkgelegenheid te zorgen.

Hiermee wil ik niet zeggen dat alle linkse mensen nazi’s zijn – integendeel! – maar wel dat het nationaal-socialisme niet voor niets eindigt op -socialisme: het is een ideologie die niks te maken heeft met vrijheid, marktwerking of het individu. Bij het nazisme is het dwang, big government en het collectief wat de politieke klok slaat.

Von der Dunk was al een clown, maar bevestigde dit vandaag nogmaals door Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders in te lijven in het Derde Rijk van Adolf Hitler. Hopelijk zien nu ook Von der Dunks laatste bewonderaars het licht: de historicus is geen spannend polemist die scherpe columns schrijft, maar een trieste en haatdragende complotdenker wiens schrijfsels eigenlijk beter thuishoren in de Klikobak dan in de Volkskrant.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. Egor

  Het is niet zo moeilijk om het meest rechtse kabinet te zijn na 45. Zeker als je bedenkt dat het kabinet daarvoor gestoeld was op socialistische uitgangspunten, te weten het nationaal-socialisme.

  Ik denk dat je beter trots kan zijn dan je te schamen dat je rechtser bent dan het op veel vlakken ultra-linkse natinaal-socialisme.

 2. Leon Nelen

  De eerste gastarbeiders werden pas in de jaren 60 toegelaten. Ergo, het waren toen nog GASTarbeiders, waarvan zo´n `extreemrechtse´ regering er nog vanuit durfde te gaan dat ze terug zouden keren.

 3. Haarscherp

  Thomas von der Dunk is een eng DDR-mannetje van 3 x niks en bovendien onze nationale dorpsgek.

 4. Makker

  Even het stukje gelezen, maar Tim heeft er zelf een godwin bijverzonnen.

  Maar idd…dat VVD en CDA kozen voor de PVV was op “papier” inderdaad de meest rechtse regering sinds 1945…..tjonge wat stond DDS toen toch te juichen!

  Jullie gaven het zelf ook toe!

  Maar het was idd. Schandalig om de PVV uit te nodigen van CDA en VVD na het rechtse debacle met de LPF.
  Een ezel stoot zich geen 2x aan dezelfde steen, maar de “fatsoenlijke” rechtse partijen dus wel.

  Zelfs de PvdA is zo fatsoenlijk om de linkse tegenhanger van de PVV, de SP met een grote boog te ontlopen.

 5. Klaas Fokkema

  “When the debate is over, slander becomes the tool of the loser” – Socrates.

  Progressieven komen voort uit de Fabian socialists. Nationaal gesproken zijn de volgelingen van Hitler nu eenmaal en voor altijd ook socialisten.

 6. reageerbuis

  Van der Dunk vind ik een griezel.

  Hij vergeet dat links nauw samenwerkt met de islam, die alle kenmerken van het nazisme heeft.

 7. drnomad

  Ik lees vd Dunk al lang niet meer. Altijd titel met een interessante vraag, en vervolgens duizend woorden aan bashing over kleine dingen, en de vraag niet beantwoord.

  Hij levert geen enkel idee af.

  Hij is slechts entertainer van vastgeroeste socialisten die denken dat ze met pesterijtjes vooruitgang kunnen boeken. Een pastoor die de andere kerken vervloekt. Je kunt op zondag veel leukere dingen doen..

 8. fredvdB

  Ach, Thomas werkt voor een concern dat erg links is. Maar is hij dat er werkelijk? Een links intellectuele elite die in werkelijkheid waarschijnlijk voor behoud van de hypotheekrenteaftrek is natuurlijk. Daarnaast hebben ze als hobby het steunen van Hamas en de arabische lente-islamieten, en vinden ze dat de entlosung van Yazidi’s. christenen en Koerden niet militair bestreden moet worden, maar diplomatiek. Net zoals “gematigd” islamist Erdogan en “laten we dat later maar eens rustig uitzoeken” Timmermans. Die Thomas is zo links als de rechterhand van Hitler.

 9. Ron de Weijze

  De socialist is tegen de liberaal, what else is new, maar hij wijst wel naar Heijne’s wijzen naar Mair’s observatie dat “De burger niet langer partijen [ziet]die elkaar bestrijden met ideeën over de samenleving, maar een politieke klasse die alles onderling regelt” en daar gaat het om. Dat is het ferme beginsel geweest van die rechtse partijen waar hij zo tegen is. Altijd geweest. Die spanning tussen claims van uiterst rechts en uiterst links is het meest interessant: waarom zeggen ze dat cronyisme en vooroordeel bestaan? Godwins doen het niet meer, dus misschien is eindelijk bespreekbaar waar het dan, meer genuanceerd, op neerkomt: de manipulatie van het individu door de groep, indien niet door de bestuurders danwel door de krachten inherent aan groepen. Wat binnen groepen tussen mensen gebeurt, daalt uiteindelijk wel in, binnen mensen tussen groepen, waar zij dan voor hun partij worden geacht op te komen, hoe dogmatischer hoe beter. Maar wat opzettelijk altijd buiten beeld wordt gehouden, want anders zou de politieke klasse haar invloed verliezen, is dat mensen tussen groepen door al die groepen en hun bestuurders beinvloed worden en daar zelf brood van moeten bakken, zich kunnen verantwoorden, een eigen identiteit op baseren, een zinvol leven mee brouwen. Want zo gaat het niet alleen binnen-groepen-tussen-mensen en binnen-mensen-tussen-groepen maar ook binnen-perspectieven-tussen-orientaties en binnen-orientaties-tussen-perspectieven oftewel hoe ons denken van dag tot dag ontwikkelt. De redelijkheid en billijkheid van het individu en niet het sussen van de macht tot er geknald moet worden. De burger ziet niet langer partijen die elkaar bestrijden met ideeën over de samenleving, maar een politieke klasse die alles onderling regelt (Mair 2014). Von der Dunk ziet wel wat er fout is, maar kan zich niet distantieren van het bestuur en diens bestaansrecht, zoals de PVV en de LPF dat kunnen en konden, even principieel.

 10. Henry Joseph

  Laten we via crowdfunding von der Dunk een gratis uitreisvisum aanbieden naar Noord-Korea. Hij blij, wij blij.

 11. gvi1966

  Hoewel von der Dunk van het padje is heeft hij zich hier eens een keer niet bezondigd aan een godwin jegens de VVD, het CDA en de PVV. Als je het citaat in de context van de column ziet blijft er niets van deze bewering over. De man heeft een hekel aan rechts en normaal gesproken stelt hij de PVV ook gelijk aan de NSB. Alleen hier houdt von der Dunk zich in en komt redelijk volwassen over.

 12. Johannes N

  Sorry hoor, maar waar gaat dit nu over? Er worden in Nederland zo vaak dingen vergeleken met de periode sinds de tweede wereldoorlog, en dat is gewoon omdat dat een coherente periode is waardoor vergelijkingen zinnig gemaakt kunnen worden. Als von der Dunk 1940 had gepakt – ja, dan had Engelbart een punt. Maar dat deed hij niet, en alle dingen die Engelbart er vervolgens bij trekt zijn ZIJN woorden en niet die van von der Dunk.

   

  Man, en dan zie je hoezeer het hier achteruit kachelt – als ik von der Dunk al verdedig… 🙁

   

   

 13. Hans Kramer

  Von derDunk is homosexueel niet? Deporteren naar Mekka met een tatoo op z’n voorhoofd waarop in het Arabisch staat dat ie homo is. Dat wordt lachen man. Van z’n vrienden moet hij het dan hebben.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.