Thomas von der Dunk: VVD'ers, CDA'ers en PVV'ers zijn nazi's

Geen categoriesep 28 2014, 20:30
Het houdt ook nooit op met deze joker van de Nederlandse opinierubrieken, hè?
Ik zou haast willen beginnen met "brekend nieuws," want kennelijk is beroepsfulminist Thomas von der Dunk er in geslaagd een column te schrijven zonder zijn intense haat voor de Israëlische rechtsstaat ergens in een bijzin te proppen. Maar dat wil niet zeggen dat het epistel dat hij vanmiddag afleverde aan De Volkskrant van een uitmuntende kwaliteit is. Nee, Von der Dunk heeft zichzelf namelijk opnieuw overtroffen in laag bij de grondse aanvallen door het twee jaar geleden ter ziele gegane kabinet Rutte I nog even een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog aan te smeren:

De kiezers die in 2012 tenslotte toch weer - na miserabele peilingen - door Samsom overtuigd werden om PvdA te stemmen, deden dat niet omdat zij 'een tamelijk rechtse bestuurderspartij' aan de macht wilden helpen, maar een links alternatief voor de meest rechtse regering van Nederland sinds 1945.

Rutte I was dus de meest rechtse regeringsploeg sinds 1945, aldus Von der Dunk, waarmee de opinionist nadrukkelijk de heren Rutte, Verhagen en Wilders vergelijkt met lieden van de twijfelachtige statuur van Goebbels, Göring en Seyss-Inquart die grote delen van het Europese continent, waaronder Nederland, bestierden van 1939 tot 1945.
Behalve dat zulke Godwins eigenlijk een automatisch verlies van elke zinvolle intellectuele discussie betekenen, zeggen dit soort trieste aanvallen ook iets over Von der Dunks eigen gebrekkige invulling van zijn beroep als historicus.
Blijkens zijn opmerkingen heeft Von der Dunk kennelijk namelijk niet helemaal goed opgelet bij het kwalificeren van de plannen van het nazi-regime. De holocaust nog maar even buiten beschouwing latende; onder leiding van Hitler zijn er immers tal van hervormingen doorgevoerd op het grondgebied van het Derde Rijk die niks met 'rechts' te maken hebben. De 'Führer' heeft de rol van staat weer leidend gemaakt in de economie, heeft beleid gemaakt op basis van groepen in plaats van individuen. En daarnaast is hij gewoon als een onvervalste Keynesiaan te werk gegaan door te betogen dat je een economische recessie kan bestrijden door via het leger voor massale werkgelegenheid te zorgen.
Hiermee wil ik niet zeggen dat alle linkse mensen nazi's zijn - integendeel! - maar wel dat het nationaal-socialisme niet voor niets eindigt op -socialisme: het is een ideologie die niks te maken heeft met vrijheid, marktwerking of het individu. Bij het nazisme is het dwang, big government en het collectief wat de politieke klok slaat.
Von der Dunk was al een clown, maar bevestigde dit vandaag nogmaals door Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders in te lijven in het Derde Rijk van Adolf Hitler. Hopelijk zien nu ook Von der Dunks laatste bewonderaars het licht: de historicus is geen spannend polemist die scherpe columns schrijft, maar een trieste en haatdragende complotdenker wiens schrijfsels eigenlijk beter thuishoren in de Klikobak dan in de Volkskrant.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten