Van Boxtel gooit handdoek in de ring, Thom de Graaff lijsttrekker?

Geen categoriesep 14 2014, 16:29
Back to the future past.
Roger van Boxtel heeft laten weten dat hij de senaat na volgend jaar zal verlaten. De fractievoorzitter van D66 ziet daarmee dus ook af van het lijsttrekkerschap bij de volgende verkiezingen (voor de Eerste Kamer). "Het was voor mij een persoonlijke afweging," aldus Van Boxtel, "Ik heb mezelf gevraagd: wil ik dit nog vier jaar doen?' Het antwoord daarop was nee."
Prima, natuurlijk. Nederland kan best een beetje minder Van Boxtel gebruiken. De man is vier jaar minister geweest, vier jaar Tweede Kamerlid en vier jaar Eerste Kamerlid, maar heeft niets gepresteerd om over naar huis te schrijven. Hij is een typisch product van het paarse gedachtegoed: politiekcorrect tot op het bot, meewaaiend met alle winden.
Toch is er een 'maar' aan dit verhaal. In de wandelgangen wordt namelijk geopperd dat Thom de Graaff - ook oud-minister - Van Boxtel weleens kon opvolgen. Een andere grote, bekende naam is zo snel niet voor handen, dus hij zal inderdaad ongetwijfeld de lijsttrekker worden bij de verkiezingen volgend jaar.
De Graaff kent u allemaal ongetwijfeld om twee redenen: de eerste is dat hij in 2005 opstapte als minister omdat zijn voorstel om de burgemeester te kiezen niet door het Parlement kwam, en de tweede omdat hij één van de politieke leiders was die voor die tijd Pim Fortuyn keihard demoniseerde, waardoor er een verschrikkelijke sfeer van haat ontstond over de later vermoorde politicus.
Kijkt u deze video maar eens terug. De Graaff haalt daarin keihard uit naar Fortuyn die, zei hij toen, een "koude oorlog" tegen de Islam wilde uitvechten.
"Ze willen de grenzen sluiten..." "Mensen die als vis worden behandeld..." aldus De Graaff toendertijd over Fortuyns plannen. "Nieuw is het niet, en fris al helemaal niet," daarmee duidelijk verwijzend naar het nazisme. Ook zei hij toen (onterecht) dat Fortuyn het debat uit de weg ging en "niet deug[de]."
En dan hebben we het nog maar niet over opmerkingen als "het Achterhuis, waar Anne Frank... schreef, 'ik hoop maar één ding, dat deze haat van voorbijgaande aard zal zijn. Dat de Nederlanders toch zullen laten zien wie zij zijn. Dat zij nu niet en nooit niet wankelen in hun rechtsgevoel, want dit is onrechtvaardig'." Vervolgens haalde De Graaff weer uit naar Fortuyn die, zo zei hij, moslims wilde discrimineren en onmenselijk wilde behandelen.
Blijkbaar hebben we de klok meer dan twaalf jaar teruggezet in dit land. Ik dacht dat we voor altijd hadden afgerekend met de Paarse politiekcorrecte bende die Nederland zoveel schade heeft toegebracht, maar helaas, niets blijkt minder waar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten