Australië gooit grenzen dicht om ebola

Hup Australië!

In Europa doen we nogal laconiek over het gevaar van ebola. Ach, zo relativeren we de boel massaal, hoe groot is de kans nou dat we hier een ebola-uitbraak krijgen en dat er duizenden, zo niet tienduizenden doden vallen? Die kans is inderdaad klein, maar dat betekent niet dat we helemaal niets hoeven te doen om te voorkomen dat ebola naar Nederland en andere Europese landen komt.

Zo naïef zijn ze niet in Australië. Het land gooit de de grenzen dicht om te voorkomen dat er een epidemie uitbreekt:

De Australische regering verleent geen visa meer aan reizigers uit Guinee, Sierra Leone en Liberia. Dat zei minister Scott Morrison van Immigratie maandag tegen de Australische tv-zender ABC. Op die manier wil het land een mogelijke epidemie tegengaan.

In Europa vinden we het allemaal wel best, lijkt het. Net zoals de Verenigde Staten, tot voor kort in ieder geval. Ze nemen daar in babystapjes afstand van het idee dat er niks kan gebeuren. In eerste instantie gingen ze nogal amateuristisch om met ebola-gevallen. Besmette verpleegkundigen reisden doodleuk met het vliegtuig door het land. Dat soort dingen.

Nu ebola ook is gearriveerd in New York City, worden artsen die afreizen naar ebola-landen als Sierra Leone, Liberia en Guinee bij terugkomst voortaan verplicht 21 dagen in quarantine gezet. Het is een wijs besluit, maar het is niet genoeg als je het mij vraagt. De VS en Europa kunnen de grenzen beter sluiten voor ebola-landen in West-Afrika, precies zoals Australië doet.

We kunnen wel politiek-correct gaan zitten doen en verlangen dat iedereen overal naartoe zou moeten kunnen reizen – de wereld is van iederéén – maar geloof mij maar: dat naïeve sprookje spat uit elkaar zodra er echt een ebola-uitbraak is in de VS of in een van de Europese landen. Better safe than sorry. Stop dus met die vluchten uit ebola-landen!

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. bettina

  Geef ze schoon gelijk. Het is hun land dus mogen ze het beschwermen zoals ze zelf willen. En zover ik weet zijn ze ook geen lid van de EU.

 2. Francois Mol

  Hebben ze niets van Ebola begrepen. De kans op een grote epidimie is non-existent omdat, gezien het ziekteverloop, er niet genoeg tijd is om veel mensen te besmetten. Kunnen ze in Australië bij de volgende griep epidimie ook de deuren dichtgooien, waar daar gaan meer mensen aan dood.

   

  Overigens, er staat in het artikel dat ze geen visa meer verlenen aan mensen uit Ebola landen. Maar dit betekent volgens mij dat je als Austrliër wel gewoon naar Afrika kunt en weer terug mag komen.

 3. Sirik

   

   

  Ebola …. een USA patent !

  Zou het dan toch om een bio wapen gaan ?

   

  google: patent usa ebola

  http://www.google/patents/us201…….. 

   

  O ja, en virussen zijn dol op…….lage temperaturen !

 4. vanderberg

  haha geen visum is voor jou hetzelfde als grenzen dicht? tis weer einde werkdag zeker?

 5. Knarsman

  Ze hebben daar ervaring met de import van soorten die zich, naar later blijkt,  ongeremd kunnen voortplanten wegens gebrek aan natuurlijke vijanden..

 6. Ebola-uitbraak zorgt voor besmetting 20.000 mensen – De Dagelijkse Standaard

  […] maanden geleden gooide Australië de grenzen dicht om ebola. Dat was een slimme zet van het land. Geert Wilders wilde ook dat het Europese luchtruim werd […]

 7. Antivenin

  Wedden dat de Haagse sukkels wachten tot het kalf verdronken is voor ze de put gaan dempen?

   

   

 8. ikwoudatiedereennadacht

  Zoiets zal in NL (met Schiphol als ideaal Ebola-verspreidingspunt) nooit gebeuren, want dat zou betekenen dat men het gelijk van Wilders zou moeten toegeven, en dat is wel het laatste wat de NL politici en ambtenaren enz. willen. Liever giga veel ebolaslachtoffers in NL dan het zoveelste gelijk van Wilders toegeven.

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.