‘Bill Cosby: verkrachter’

“Bill Cosby heeft me jarenlang verkracht.”

Bill Cosby is één van de meest geliefde zwarte mannen in Amerika – en misschien wel in de hele westerse wereld. Hij werd met name bekend door The Cosby Show, hoewel hij daarvoor in de Verenigde Staten ook al populair was vanwege zijn werk als stand-up komiek.

The Cosby Show is ontzettend netjes en beleefd. Het laat een heel ander soort zwart-Amerika zien dan we tegenwoordig gewend zijn door hiphop-video’s en gangsterfilms: goed opgeleid, keurig, vriendelijk, charmant. Daardoor werd en wordt Bill Cosby door veel mensen gezien als de ideale (zwarte) man; een voorbeeld voor iedereen.

Helaas doen er jaren geruchten de ronde dat Cosby een flink aantal verkrachtingen op zijn naam heeft staan. Verschillende vrouwen hebben hem beschuldigd van seksueel misbruik. Tot een grote rechtszaak kwam het tot nu toe niet omdat de vrouwen in kwestie steeds akkkoord gingen met afkoopsommen. 

Daar lijkt nu verandering in te komen. Eerder deze week noemde een andere komiek hem namelijk een “ordinaire verkrachter.” Hannibal Buress voegde daar aan toe dat je zijn naam alleen maar hoefde te googlen, gevolgd door het woord ‘rape’, et voila: je krijgt meer informatie voor je kiezen dan je voor mogelijk houdt. 

Hoewel dat natuurlijk geen bewijs van schuld is klopt het wel degelijk wat Buress zei. Toen ik eerder vanavond zocht op “Bill Cosby rape” kreeg ik maar liefst 2.490.000 resultaten te zien. Sommige hits gaan jaren terug; af en toe duiken er namelijk vrouwen op die zeggen dat hij hen gedrogeerd, geslagen én verkracht heeft.

Het nieuwste slachtoffer (dat zegt ze zelf tenminste) dat in de openbaarheid is getreden heet Barbara Bowman, zelf een actrice. Het AD citeert haar:

‘Ik werd jarenlang door Cosby gedrogeerd betast, geslagen en zelfs verkracht,’ vertelt de vrouw aan MailOnline. ‘In hotelkamers zat hij als een monsterlijk beest achter me aan. Met krachten die hij zelf absoluut niet onder controle had.’ Barbara doet haar verhaal – dat overigens door Bill Cosby zelf glashard wordt ontkend, zo liet hij inmiddels via zijn advocaat weten – omdat ze hoopt dat andere ‘seksueel misbruikte vrouwen’ nu ook de vuile was over de acteur zullen buitenhangen. ‘Als ik één lotgenote kan helpen met het blootleggen van mijn geschiedenis, is dat al winst,’ aldus de vrouw. ‘Ik heb te lang gezwegen. De waarheid over Bill moet nu echt naar buiten. 

In Bowmans geval begon het misbruik rond haar 18e. Toen ze een jaar jonger was had Cosby haar al (op intieme wijze) gemasseerd, maar verder dan dat ging hij op dat moment niet. Dat veranderde dus al snel. “In een verduisterde hotelkamer vergreep hij zich aan mij. Ik moest in het donker mijn hand op zijn geslachtsdeel leggen. Vervolgens ging ik over mijn nek en ben de hotelkamer uitgerend.” Bowman legt uit dat ze erg bang voor hem was, maar het contact niet durfde te verbreken. Ze had namelijk een droom, en die wilde ze koste wat het kost verwezenlijken. Triest, maar zo kwam Cosby weg met zijn monsterachtige gedrag.

Als gezegd is Bowman alles behalve de eerste vrouw die Cosby hiervan beschuldigt. Het is daarbij opmerkelijk dat alle verhalen van (zelfverklaarde) slachtoffers bijzonder veel op elkaar lijken. Steeds weer is er sprake van drugs, geweld, gevolgd door een verkrachting. En ja, elke vrouw geeft aan dat hij behoorlijk sterk was en zijn zelfbeheersing verloor. Zoals People Magazine enkele jaren geleden berichtte:

What Cosby never mentioned was the civil lawsuit he settled just two days earlier with Andrea Constand, 32, a former Temple University employee who claimed Cosby drugged and sexually assaulted her in his Philadelphia-area mansion in 2004. Constand’s lawyers Dolores Troiani and Bebe Kivitz ended up with 13 witnesses, most referred to in court documents as “Jane Does,” who came forward voluntarily with strikingly similar claims of drugging and or abuse by Cosby. 

Gezien de vele beschuldigingen moet er nu eindelijk maar eens goed onderzoek worden gedaan – zonder dat Cosby mensen weer zwijggeld betaalt. Als hij onschuldig is kan zijn naam in één keer gezuiverd worden, indien hij wél schuldig wordt bevonden weten we allemaal wat voor man hij écht is. 

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. M. de Lange

  Als je Michael van der Galien en Sylvie googled dan krijg je circ 300.000 resultaten……..

 2. Phoenix

  Als ik op Bill Cosby en rape google, krijg ik 562.000 treffers. Maar als ik op Joshua Livestro en rape google krijg ik maar liefst 6.670.000 treffers…

 3. Mengelberg

  @ Phoenix

   

  Hiermee lijkt de schuld van Joshua Livestro als massaverkrachter wel vast te staan. Ook van der Galien lijkt me niet vrijuit te gaan.

   

   

 4. jofele jood

  Wim Hutten

  Ongeveer 118.000 resultaten (0,44 seconden)
  Ook die gaat niet vrijuit……
 5. Makker

  Bij brave CDA koorknaap Frank Verhoef krijg ik een waarschuwing van de EU!!

  “Sommige resultaten zijn mogelijk verwijderd op grond van Europese wetgeving inzake gegevensbescherming.”

  Dat stinkt

 6. Makker

  Was wel even nieuwsgierig naar de opmerking van @tiemen…
  Wist het niet eens.

  Maar op wiki wel deze belachelijke reactie na 30 jaar plezier met Horst en Fritz…

  Pas in april 2013 werd bekend dat Tappert bij de Waffen-SS gediend had.[6] In Nederland haalde televisieomroep MAX daarop onmiddellijk alle nog uit te zenden afleveringen van de politieserie Derrick uit het zomerprogramma.[7] Een paar dagen later is de Duitse televisiezender ZDF tot datzelfde besluit gekomen.[8] Ook de RTBF volgde op vrijdag 3 mei 2013.[9] De Utrechtse discotheek ‘Aus der Reihe Derrick’ plakte een dag na het bekend worden van het SS-lidmaatschap op alle posters in de zaak een zwarte balk over de ogen van de acteur.[10].

 7. Bes Tolen

  Jan Slagter gaf altijd al de indruk dat hij aan de moreel goeie kant stond. Daarom doet Omroep Max blijkbaar te vaak als heel kleinburgelijk en tot soms bekrompen toe aan.

 8. Haarscherp

  Horst Tappert heeft geen oorlogsmisdaden gepleegd in WO2 hij was slechts verpleegkundige bij de SS aan het Oostfront. Over “fout en goed in en na WO2” denk ik alles overwegende dat er meer Indonesische doden zijn omgebracht door Nederlandse militairen en het KNIL na 1945 tot 1949 dan door de Duitse bezetters in 1940-1945 in Nederland. Over een walgelijke dubbele agenda en moraal gesproken bij de kleinburgelijke Nederlandse regeringen na 1945. Maar dat is slechts een detail en een voetnoot in de geschiedenis!

 9. Breinbrouwsels

  Dat waren toch alle medewerkers van de ZDF en de Bels die toen dat T-Shirt op de markt brachten met ‘Ic bin unnu Derrick”? En is toen door de Duitse Judobond ook niet de Zwarte Balk ingevoerd? Overigens, die meiden lullen in iemands nek want Cosby ken niks van judo, laat staan van een houdgreep.

 10. Breinbrouwsels

  Haarscherp!

 11. Breinbrouwsels

  Ruft in vrede.

  Harrie

 12. Bes Tolen

  Dat er meer Indonesische doden zijn omgebracht door Nederlandse militairen en het KNIL na 1945 tot 1949 dan door de Duitse bezetters in 1940-1945 in Nederland, stelt Haarscherp. Letterlijk gelezen stelt Haarscherp dat er doden zijn omgebracht, Indonesische doden en dat er minder van door de Duitse bezetters zijn omgebracht. Minder Indonesische doden, Indonesiërs dus. Dat kan taalkundig wellicht nog wel. Bezetter in meervoud, ach, dat kan m.i. wel taalkundig. De bedoeling begrepen. Maar Indonesiërs omgebracht in de periode 1940-1945. Nee, dat zal Haarscherp zo vermoed ik, niet bedoeld hebben. 

 13. Lieftinck fan

  @Bes Tolen

  Wat te denken van de honderden duizenden Duitsers die in de Eisenhower kampen zijn overleden?

   

  Google maar op ‘Eisenhower camps’

 14. ‘Verkrachter’ Bill Cosby uitgefloten – De Dagelijkse Standaard

  […] niet kunnen dat Bill Cosby gewoon doorgaat met zijn leven – en zijn carriere – terwijl de ene na de andere vrouw hem ervan beschuldigd dat hij haar verkracht heeft. Case in point: de man wordt […]

 15. Tiemen Veenstra

  Sterker nog, hij was lid van de SS-division Totenkopf en heeft daar tientallen jaren over gelogen!

 16. Frits B

  Derrick zocht de rust van een kist (vrij naar Jaap Fischer). 

 17. Makker

  Met zulke truien was Bill natuurlijk ook onweerstaanbaar!

  http://edition.cnn.com/2014/09/18/showbiz/cosby-sweaters-irpt/

 18. Lieftinck fan

  Tja, decennia was Bill Cosby (Bill Cosby show) niet van het scherm te slaan, maar de laatste 10 jaar zag ik hem nooit meer. Nu begin ik te snappen waarom.

   

  Iemand een idee waarom ook Derick is verdwenen van het scherm?

   

  Overigens vond ik Cosby een bijzonder sympathieke rol spelen, en ik was ervan overtuigd dat de man wel heel erg zou deugen!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.