'Bill Cosby: verkrachter'

Geen categorieokt 29 2014, 19:00
"Bill Cosby heeft me jarenlang verkracht."
Bill Cosby is één van de meest geliefde zwarte mannen in Amerika - en misschien wel in de hele westerse wereld. Hij werd met name bekend door The Cosby Show, hoewel hij daarvoor in de Verenigde Staten ook al populair was vanwege zijn werk als stand-up komiek.
The Cosby Show is ontzettend netjes en beleefd. Het laat een heel ander soort zwart-Amerika zien dan we tegenwoordig gewend zijn door hiphop-video's en gangsterfilms: goed opgeleid, keurig, vriendelijk, charmant. Daardoor werd en wordt Bill Cosby door veel mensen gezien als de ideale (zwarte) man; een voorbeeld voor iedereen.
Helaas doen er jaren geruchten de ronde dat Cosby een flink aantal verkrachtingen op zijn naam heeft staan. Verschillende vrouwen hebben hem beschuldigd van seksueel misbruik. Tot een grote rechtszaak kwam het tot nu toe niet omdat de vrouwen in kwestie steeds akkkoord gingen met afkoopsommen.
Daar lijkt nu verandering in te komen. Eerder deze week noemde een andere komiek hem namelijk een "ordinaire verkrachter." Hannibal Buress voegde daar aan toe dat je zijn naam alleen maar hoefde te googlen, gevolgd door het woord 'rape', et voila: je krijgt meer informatie voor je kiezen dan je voor mogelijk houdt. 
Hoewel dat natuurlijk geen bewijs van schuld is klopt het wel degelijk wat Buress zei. Toen ik eerder vanavond zocht op "Bill Cosby rape" kreeg ik maar liefst 2.490.000 resultaten te zien. Sommige hits gaan jaren terug; af en toe duiken er namelijk vrouwen op die zeggen dat hij hen gedrogeerd, geslagen én verkracht heeft.
Het nieuwste slachtoffer (dat zegt ze zelf tenminste) dat in de openbaarheid is getreden heet Barbara Bowman, zelf een actrice. Het AD citeert haar:

'Ik werd jarenlang door Cosby gedrogeerd betast, geslagen en zelfs verkracht,' vertelt de vrouw aan MailOnline. 'In hotelkamers zat hij als een monsterlijk beest achter me aan. Met krachten die hij zelf absoluut niet onder controle had.' Barbara doet haar verhaal - dat overigens door Bill Cosby zelf glashard wordt ontkend, zo liet hij inmiddels via zijn advocaat weten - omdat ze hoopt dat andere 'seksueel misbruikte vrouwen' nu ook de vuile was over de acteur zullen buitenhangen. 'Als ik één lotgenote kan helpen met het blootleggen van mijn geschiedenis, is dat al winst,' aldus de vrouw. 'Ik heb te lang gezwegen. De waarheid over Bill moet nu echt naar buiten. 

In Bowmans geval begon het misbruik rond haar 18e. Toen ze een jaar jonger was had Cosby haar al (op intieme wijze) gemasseerd, maar verder dan dat ging hij op dat moment niet. Dat veranderde dus al snel. "In een verduisterde hotelkamer vergreep hij zich aan mij. Ik moest in het donker mijn hand op zijn geslachtsdeel leggen. Vervolgens ging ik over mijn nek en ben de hotelkamer uitgerend." Bowman legt uit dat ze erg bang voor hem was, maar het contact niet durfde te verbreken. Ze had namelijk een droom, en die wilde ze koste wat het kost verwezenlijken. Triest, maar zo kwam Cosby weg met zijn monsterachtige gedrag.
Als gezegd is Bowman alles behalve de eerste vrouw die Cosby hiervan beschuldigt. Het is daarbij opmerkelijk dat alle verhalen van (zelfverklaarde) slachtoffers bijzonder veel op elkaar lijken. Steeds weer is er sprake van drugs, geweld, gevolgd door een verkrachting. En ja, elke vrouw geeft aan dat hij behoorlijk sterk was en zijn zelfbeheersing verloor. Zoals People Magazine enkele jaren geleden berichtte:

What Cosby never mentioned was the civil lawsuit he settled just two days earlier with Andrea Constand, 32, a former Temple University employee who claimed Cosby drugged and sexually assaulted her in his Philadelphia-area mansion in 2004. Constand's lawyers Dolores Troiani and Bebe Kivitz ended up with 13 witnesses, most referred to in court documents as "Jane Does," who came forward voluntarily with strikingly similar claims of drugging and or abuse by Cosby. 

Gezien de vele beschuldigingen moet er nu eindelijk maar eens goed onderzoek worden gedaan - zonder dat Cosby mensen weer zwijggeld betaalt. Als hij onschuldig is kan zijn naam in één keer gezuiverd worden, indien hij wél schuldig wordt bevonden weten we allemaal wat voor man hij écht is.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten