Brazilië na de verkiezingen

Geen categorieokt 29 2014, 14:00
De socialiste Dilma Rousseff is ternauwernood verkozen, maar haar land staat er slecht voor.
Het is nog nooit voorgekomen dat een Braziliaanse president met zo’n miniem verschil de verkiezingen heeft gewonnen als bij de herverkiezing van de niet onomstreden Dilma Rousseff. Met de steun van 54,5 miljoen kiezers van de 143 miljoen kiesgerechtigden, wist zij haar herverkiezing ternauwernood veilig te stellen. Mevrouw Rousseff realiseert zich dat met een dergelijke uitslag ze meer zal moeten doen om te voorkomen dat het land in een onoverbrugbare tweedeling uiteenvalt.
Niet voor niets dat ze in haar overwinningsspeech zei dat haar tweede termijn gekarakteriseerd zal worden door dialoog, politieke hervormingen en een grotere vertegenwoordiging van vrouwen. De voormalige marxistische guerrilla, die onder de vroegere dictatuur langdurig gemarteld werd, sloeg een opvallend milde toon aan en riep vriend en vijand op om de energie van de verbeten verkiezingsstrijd om te zetten in een constructieve energie.
De Braziliaanse aandelenmarkt heeft niet onverdeeld gelukkig gereageerd op deze herverkiezing en de vraag rijst dan ook of al het slechte nieuws inmiddels niet reeds in de markt zit verdisconteerd. Gemiddeld heeft de Braziliaanse markt sinds het uitbreken van de financiële crisis een koers/winstverhouding laten zien van zo’n 10. In tijden van optimisme was deze ratio tussen de 12 en de 13 en in tijden van zwaarmoedigheid rond de 8.
Inmiddels flirten we weer met een gemiddelde koers/winstverhouding van 8. Wanneer Rousseff straks haar ministersposten invult (en op de financiële posten worden een aantal gerespecteerde figuren geplaatst) kan de beurs zomaar weer terugveren naar een gemiddelde koers/winstverhouding van 10.
Niet alleen de marginale overwinning, maar ook de financiële markten zouden Rousseff in deze tweede en laatste termijn weleens kunnen dwingen om een conservatievere koers te gaan voeren. Braziliaanse staatsschulden hebben bij de kredietwaarderingsbureaus een waardering van BBB. Een afwaardering zou betekenen fors meer rente en minder buitenlandse investeringen. Het niveau van BBB is immers het laagste niveau dat nog als “investment grade” gewaardeerd wordt.
Niet alles is de persoonlijke schuld van Rousseff, natuurlijk. Het land komt uit een recessie als gevolg van de hoge inflatie, de grondstoffenprijzen waren ingezakt en door het langdurige bewind van haar socialistische partij is het land er niet concurrerender op geworden.
Ze heeft in ieder geval één groot voordeel: de markten verwachten weinig tot niets van haar tweede termijn. Dus kan het alleen maar meevallen.
Michael Toorop is manager-partner bij Persist Global Wealth Management BV
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten