Brazilië na de verkiezingen

De socialiste Dilma Rousseff is ternauwernood verkozen, maar haar land staat er slecht voor.

Het is nog nooit voorgekomen dat een Braziliaanse president met zo’n miniem verschil de verkiezingen heeft gewonnen als bij de herverkiezing van de niet onomstreden Dilma Rousseff. Met de steun van 54,5 miljoen kiezers van de 143 miljoen kiesgerechtigden, wist zij haar herverkiezing ternauwernood veilig te stellen. Mevrouw Rousseff realiseert zich dat met een dergelijke uitslag ze meer zal moeten doen om te voorkomen dat het land in een onoverbrugbare tweedeling uiteenvalt.

Niet voor niets dat ze in haar overwinningsspeech zei dat haar tweede termijn gekarakteriseerd zal worden door dialoog, politieke hervormingen en een grotere vertegenwoordiging van vrouwen. De voormalige marxistische guerrilla, die onder de vroegere dictatuur langdurig gemarteld werd, sloeg een opvallend milde toon aan en riep vriend en vijand op om de energie van de verbeten verkiezingsstrijd om te zetten in een constructieve energie.

De Braziliaanse aandelenmarkt heeft niet onverdeeld gelukkig gereageerd op deze herverkiezing en de vraag rijst dan ook of al het slechte nieuws inmiddels niet reeds in de markt zit verdisconteerd. Gemiddeld heeft de Braziliaanse markt sinds het uitbreken van de financiële crisis een koers/winstverhouding laten zien van zo’n 10. In tijden van optimisme was deze ratio tussen de 12 en de 13 en in tijden van zwaarmoedigheid rond de 8.

Inmiddels flirten we weer met een gemiddelde koers/winstverhouding van 8. Wanneer Rousseff straks haar ministersposten invult (en op de financiële posten worden een aantal gerespecteerde figuren geplaatst) kan de beurs zomaar weer terugveren naar een gemiddelde koers/winstverhouding van 10.

Niet alleen de marginale overwinning, maar ook de financiële markten zouden Rousseff in deze tweede en laatste termijn weleens kunnen dwingen om een conservatievere koers te gaan voeren. Braziliaanse staatsschulden hebben bij de kredietwaarderingsbureaus een waardering van BBB. Een afwaardering zou betekenen fors meer rente en minder buitenlandse investeringen. Het niveau van BBB is immers het laagste niveau dat nog als “investment grade” gewaardeerd wordt.

Niet alles is de persoonlijke schuld van Rousseff, natuurlijk. Het land komt uit een recessie als gevolg van de hoge inflatie, de grondstoffenprijzen waren ingezakt en door het langdurige bewind van haar socialistische partij is het land er niet concurrerender op geworden.

Ze heeft in ieder geval één groot voordeel: de markten verwachten weinig tot niets van haar tweede termijn. Dus kan het alleen maar meevallen.

Michael Toorop is manager-partner bij Persist Global Wealth Management BV

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. M. Brandenburg

  Hier in Brazilie is een duidelijk tweedeling, de staten die economisch groeien(niet PT, of te wel partij van de arbeid) en de staten die niet economisch groeien, en waar de armoe zelfs toeneemt, waar vooral de linske partijen met PT als aanvoerder de scepter zwaait. 

   

  De huidige overheid wordt door niemand die maar iets wilt bereiken(buiten overheid en gemeente) gepruimd. De balstingen zijn nog hoger dan in Nederland, en de bureaucratie is ongelofelijk, het is niet eens met woorden te beschrijven. 

   

  Tijdens de verkiezingen werd pijnlijk duidelijk hoe weinig verstand deze dame heeft, ze stamelde van leugen naar leugen, ze handelde in strijd met de wet en zelfs de constitutie, echter de corruptie waar deze partij op drijft, is zo goed georganiseerd dat niemand iets kan doen. Op elke hoogste positie zit een aanhanger van PT. De parttij roilt van schandaal naar schandaal, verrijkt zich openlijk aan staatsbedrijven, de dochte van Dilma, als simpele gemeente werken kon op duistere manier uitgroeien tot een miljonair met maar liefst 20 bedrijven. Dilma zelf, wordt ook steeds rijker, terwijl mevrouw nooit een bedrijf heeft gehad, altijd activiste is geweest en heel duidelijk geen verstand heeft van economie die niet teidt tot zelfverijking. Zoals ook de vorige president multi miljonair is geworden, op en onnavolgbare wijze, onnavolgbaar omdat op papier hij geen gedrijf had, de simpele ziel had zelfs nooit een opleding afgemaakt en heeft zich via de vakbonden (twee eenheid met PT) opgewerkt naar een politiek figuur., waar zijn geld vandaan komt mag niemand onderzoeken, het wordt door de machtige figuren van PT tegen gehouden. 

   

  Ook nu het staasbedrijf Petrobras rolt van schandal naar schandaal, omdat figuren van PT zich schaamtelood verrijken, op eens chaal die men in Nederland niet kan bevatten. 

   

  De overheid liegt ook lopende band over de inflatie welke structureel lager wordt gecommuniceerd dan deze in werkelijkheid is. 

   

  Uiteraard brengt Dilma (welke bevriend is met bijna elke schurkenstaat die je maar kan bedenken, er zit werkelijk niet een leider van een vrije democratie bij)  ook bakken met geld naar bevriende Socialitsich/communistische landen. Flink wordt er bijvoorbeeld geinvesteerd in de Cubaanse haven Porto de Mariel, een investering die Cuba gaat terug betalen in maar liefst 25 jaar en wat mag gebeuren in de aan heving aan inflatie blootgestelde Cubaanse Peso, het Braziliaanse volk mag dus opdraaien voor deze linkse vrienden dienst. 

   

  Deze mevrouw heeft werkelijk geen idee wat zij brabbelt en elk debat werd spontaan lachwekkend, met zoveel onzin dat over haar lippen vloeit. De arme mensen hebben massal op haar gestemd, omdat mevrouw elke aangelegenheid uitbate om te roepen dat die andere partij Bosla Familia zou stoppen. Gebaseerd op niets, sterker nog ze zei openlijk dat als het aan die partij lag dat die uitkering nooit had bestaan, geinig feitje is dan ook dat het juist de andere grote partij was die het heeft ingevoerd. Als hulp voor een korte periode en niet om mensen levenslang te onderhouden. De angst voor het verliezen van inkomen zonder tegenprestatie maakt mensen gevoelig voor links. Het is dan ook niet verrassend dat juist de arme streken die al 12 jaar armer worden, wedero op een pt kandidaat hebben gestemd, je zou denken na twaalf jaar van tegenovergesteld resulaat van wat belooft is dat men wakker wordt, helaas, het mag nioet zo zijn, de komende vier jaar zullen wederom slechter worden. 

   

  En ja dat komt bijna volledig op conto van deze mevrouw en haar partij.

 2. mart

  Zolang het braziliaanse socialisme  niet de kant opgaat van het bedisselen gelijk in de EU,  heb ik vrede met  haar beleid. Als pensionado ondervind ik alleen maar voordelen de laatste 12 jaren sinds haar partij het voor het zeggen heeft.Voor de rest  bekijken ze het maar.

 3. drnomad

  Ze zou eens kunnen snoeien in de bureaucratie van de Onderwijs sector. Maar beter is om het belastinglabyrinth aan te pakken dat voor bedrijven geldt die een omzet hebben van BRL 250K of meer…

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.