Duitsland over MH17: het waren de Russen

Geen categorieokt 19 2014, 14:00
Pro-Russische seperatisten schoten vlucht MH17 met een Buk-raket uit de lucht. 
Wat eigenlijk iedereen al wist en slechts werd ontkend door een handvol complotgekkies en Rusland zelf: vlucht MH17 met aan boord 196 Nederlanders is neergeschoten door pro-Russische seperatisten in het oosten van Oekraïne. Het kan niet anders dan dat zij het hebben gedaan aldus de Duitse geheime dienst BND. RTL Nieuws schrijft:

Volgens Spiegel presenteerde de BND de bewijzen uit het onderzoek op 8 oktober aan Duitse parlementariërs. De Boeing 777 van Malaysian Airlines zou met een raket die werd afgevuurd vanaf een zogenoemd Buk-raketsysteem zijn neergeschoten. De lancering vond plaats in de buurt van de stad Donetsk. Uit foto's en satelietbeelden is op te maken dat pro-Russische seperatisten het Buk-systeem hadden gestolen van het Oekraïense leger.  

Volgens BND zijn er na de aanslag op MH17 leugens verspreid door zowel Rusland als Oekraïne, maar uiteindelijk komt het hier op neer: de Russen hebben MH17 neergeschoten. Let op: dat betekent niet dat president Vladimir Poetin rechtstreeks opdracht heeft gegeven om de vlucht neer te halen. Daar beschuldigt niemand hem van.
Het betekent wel dat Poetin mede-verantwoordelijk moet worden gehouden voor deze aanslag, omdat hij, machtsgeil als hij is, de seperatisten met wapens en geld heeft gesteund om Oost-Oekraïne stap voor stap over te nemen. Die seperatisten zagen het vliegtuig waarschijnlijk aan voor een militair vliegtuig van Oekraïne en besloten het neer te halen met een Buk-raket.
Nederland moet de Russische ambassadeur op het matje roepen. Tot nu toe hebben we over ons heen laten lopen. Dat was misschien nog te begrijpen toen Nederland de crash site moest veilig stellen om de lichamen terug naar Nederland te halen. Nu is het de tijd om Rusland aan te pakken. Nee, dat kunnen wij niet in ons eentje, maar we moeten wel de eerste stap zetten. Wij laten onze burgers niet zomaar vermoorden omdat het Kremlin last heeft van een maniakale expansiedrift.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten