Haagse jihadi's zijn 'terreurgroep', kunnen levenslang krijgen

Geen categorieokt 03 2014, 9:00
Uitstekend nieuws.
Het Openbaar Ministerie gaat een harde kern van zes Haagse jihadisten nog een tikkie harder aanpakken, zo blijkt. Het OM beschouwt de groep islamitische extremisten vanaf nu als een 'terroristische organisatie', wat zoveel betekent als dat de leden ervan levenslang in de cel kunnen belanden. Kijk eens aan, dat is nog eens goed om te horen. Citaat via het AD:

De verdenking heeft voor de verdachten verstrekkende gevolgen. Als ook de rechter de groep als een terreurorganisatie beschouwt, zijn de leden verantwoordelijk voor elkaars daden. De kopstukken van de groep kunnen tot levenslang worden veroordeeld, de meelopers hangt een celstraf tot 15 jaar boven het hoofd.  

Het gaat onder anderen om Abou Moussa (Azzedine Choukoud), Abou Souhayb (Rudolph Holierhoek) en Abou Yazeed (Oussama Chanou), allemaal ISIS-fans die stuk voor stuk bijzonder actief waren in Den Haag, met name in de Schilderswijk. De 18-jarige Yazeed werd in juni al opgepakt en wordt waarschijnlijk binnenkort het land uitgegooid, maar de andere twee radicale moslims zitten pas sinds eind augustus in de cel.
Moussa was een van de sprekers bij de geruchtmakende pro-ISIS-demonstratie op de Hoefkade in Den Haag, Souhayb liep er ook rond. Er werd opgeroepen tot het doden van Joden en er werd gezwaaid met ISIS-vlaggen. Oh, en een journalist van GeenStijl werd belaagd. De advocaat van Souhayb, Hendrik Sytema, zegt tegen het AD dat hij het maar niks vindt dat zijn clïent nu gezien wordt als lid van een terreurorganisatie: "Dit is een lapmiddel. Het OM probeert de kans op een veroordeling op deze manier te vergroten, er zijn weinig concrete verdenkingen tegen mijn cliënt."
Tja. Advocaten verzinnen altijd wel een reden waarom hun cliënt niet zou mogen worden veroordeeld. In dit geval hoop ik dat de kans op een veroordeling zo groot mogelijk is, dus wat mij betreft is dit een zeer goede zet van het OM. Wie aanslagen verheerlijkt, het kalifaat wenst en blijkbaar zelfs jihadisten ronselt voor Syrië en Irak verdient het gewoon om de rest van zijn leven in de cel te belanden.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten