Jumbo geeft toe aan dierenclub, maakt kip duurder

Wakker Dier heeft gewonnen. Supermarktketen Jumbo gaat voortaan andere, duurdere kip verkopen.

De plofkip, wie kent ‘m niet? De plofkip bestaat eigenlijk helemaal niet, maar de term is slim bedacht door de campagne-afdeling van dierenclub Wakker Dier. Zo’n beetje alle media hebben de afgelopen jaren de term overgenomen en gebruikt in berichtgeving over de bio-industrie en de wens van sommigen om die bio-industrie aan te pakken.

Supermarktketen Jumbo is de eerste supermarkt die er echt aan toegeeft: de ‘plofkip’ gaat eruit. Foodlog.nl schrijft:

Er is al jaren gedonder over plofkip in Nederland. De Kip van Morgen van het CBL en de Hollandse van AH waren niet goed genoeg. Vandaag kondigt Jumbo zijn Nieuwe Standaard Kip aan. Daarmee zet de Veghelse super de toon voor een nieuw kippendebat in ons land.

Jumbo gaat de plofkip stapje voor stapje vervangen voor de ‘Nieuwe Standaard Kip’. Dat is een kip die langer leeft dan de ‘basiskip’ van de Jumbo (lees: de plofkip, volgens Wakker Dier), die minder gram per dag groeit en meer ruimte heeft. Zie ook dit overzicht van Jumbo. Het enige probleem, voor consumenten in ieder geval: de Nieuwe Standaard Kip kost maar liefst een euro per kilo meer. Dat lijkt weinig, maar als je een gezinnetje hebt wordt een gewone maaltijd al snel een stuk duurder.

Natuurlijk wordt vooral gecommuniceerd dat de plofkip verdwijnt en iedereen lijkt er blij mee. Hoera, de Jumbo kiest voor een kip die een beter leven heeft gehad. Vanuit een marketingstandpunt is dit natuurlijk briljant gedaan. Iedereen denkt nu dat de Jumbo een supermarktketen is die alleen maar het beste voor heeft met dieren. Maar de prijzen gaan dus wel gewoon omhoog, en daar hoor je dan weer bijna niemand over. Knap gedaan hoor.

Volg Frank Verhoef op Twitter.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

21 reacties

 1. cmsuijkerbuijk

  “Jumbo geeft ook toe aan anti-zwarte Piet sentimenten en anti-Israel sentimenten. Boycotten is het enige dat helpt.”

  Hier bij de Jumbo liggen anders nog gewoon Chocolade Zwarte Pieten, zakken strooigoed met Zwarte Piet op de verpakking, Kruidnoten idem. Dus waar dat anti-Zwart-Piet sentiment vandaan komt weet ik niet, maar bij déze Jumbo, is Zwarte Piet gewwoon prominent aanwezig!

  Mijn warme bakker vertelde trouwens, dat ze bezoek had gehad van een vertegenwoordiger in chocoladesnoepgoed en die wilde witte pieten aansmeren. Ze heeft resoluut geweigerd en gezegd dat ze daar niet aan meedeed. Zwarte Piet of anders niet. De vertegenwoordiger probeerde nog door op te merken, dat de vraag naar witte pieten rond Amsterdam groot was. “Dus dan moeten wij er ook maar aan geloven”, zei ze toen tegen de vertegenwoordiger. G e e n  witte piet dus!

 2. Jessica

  erg moslim-minded.

 3. Jessica

  toe aan anti-zwarte Piet sentimenten en anti-Israel sentimenten. Boycotten is het enige dat helpt.

 4. louis-portugal

  Moose het is niet het LAND maar een paar groepen die ook nog erg selectief zijn met hun protesten want bij dierenleed veroorzaakt door moslims hoor je ze niet.

 5. Moose

  Dit land is geweldig in het zeuren om totaal niets.

  Die z.g. plofkippen zitten hooguit de laatste week een beetje krap. En denk maar niet dat de nieuwe standaard kip heel veel ruimer wordt gehuisvest.

   

   

 6. Oet_Grunnen

  Jumbo was ook de eerste en voorlopig enige supermarkt die aan het inventariseren is geslagen welke producten gelabeld moesten worden als anti israel. Ze stonden al helemaal klaar om een Timmermans-jodenster op de producten te plakken. Zeventig jaar geleden heette dat ” dem Führer entgegen arbeiten.”

  Ik mijd de supermarkt al enige tijd als zwarte builenpest.

 7. Joost1991

  Al vraagt Jumbo 25 euro voor een welzijnskip, dat moeten ze helemaal zelf weten. Op naar de Lidl of AH dus.

 8. dr.Kwast

  Oet_Grunnen @

  Ook buiten de Jumbo krijg je de builepest.

 9. Richard van Ravenstijn

  Bij mijn Turkse slager betaal ik voor een kilo stevige kippenpoten slechts 1,99€, in de supermarkten al gauw het dubbele !!

   

  Het verschil in levenskwaliteit van een plofkip en een “beetje beter leven kip”  is dermate klein

  dat het nauwelijks noemenswaardig is, een prijsverschil van 1€  p. kg  is geen overwinning voor

  ” lekker dier ”  maar voor Jumbo !!!

   

  ” Lekker dier”  zal IK pas serieus gaan nemen als de rituele slacht in Nederland wordt verboden,

  maar ja !!  AH, Jumbo, C1000 e.a. supermarkten zijn makkelijke prooien voor deze wereldverbeteraars,

   

  zij zullen geen bomaanslag plegen op het hoofdkantoor van “lekker dier”

   

 10. V.K.

  -Ik vraag me altijd af waarom  die witte-chocolade, tegen plofkippen en stop de bananen consumptie, lekker dier, bio-bintjes enz enz actiegroepen nu nooit eens ”afspraken” maken of bij de deur staan te folderen van de voedselbanken, daar komt toch de konsument welke deze consumptie goederen door de strot wordt geduwd en er nog blij voor moet zijn ook.

 11. Pierre Lebon

  Ik koop mijn kippen bij mijn buurman. Die kippen, die ken ik al jaren en die zijn te vertrouwen.

  Er is er nog nooit één geploft.

  En ze zijn heerlijk.

 12. Henry Joseph

  Heel goed van Jumbo. I love chicken!

 13. Breinbrouwsels

  Het komt nog zo ver dat deze maffe mutsen het voor elkaar krijgen dat je een cursus als kippebegeleider moet gaan volgen, gezellig 3 keer daags met de kip naar het park en elke zaterdagavond die kip naar een dansavond voor alleenstaande hanen mag brengen want als je dat allemaal niet doet sta je als kippelul van de week op de GeenStijl en wordt je 3 miljoen keer geunliked op de website van het Meldpunt Kippenleed. Zijn er al T-shirtjes met Ik ben een Kip!

 14. Hans Kramer

  Heb er op zich geen problemen mee, ware het niet dat hier weer voor een stelletje dierenterroristen wordt gebogen. Als Jumbo een beetje reëel is gaan ze naast de vernieuwde kip ook de gangbare verkopen. Zo komen ze er vanzelf achter dat ze met de vernieuwde kip blijven zitten. Probleem opgelost.

  Indien Jumbo de klant geen keuze laat, dan inderdaad maar naar de Lidl of Aldi. Misschien een kwestie van tijd voordat zij ook beginnen te buigen voor het terrorisme van wakker dier.

 15. gjmmba

  Je bent wat je eet. Het is onvermijdelijk dat consumenten in Nederland de komende jaren meer gaan betalen voor iets gezonder en iets diervriendelijk eten. Als consumenten bovendien goed geïnformeerd worden en zelf kunnen kiezen dan is er niets mis mee. Laten wij ons druk maken over andere marktverstorende aspecten, zoals bijvoorbeeld die schandalige subsidies via het EU landbouwbeleid en het protectionisme van de EU en de VS.
  Dr Gert Jan Mulder

 16. Weetbeter

  Gewoon een Hema’tje doen en ergens anders kopen

 17. Dierengekkies Wakker Dier: vissen moeten verdoofd worden – De Dagelijkse Standaard

  […] wij nog wel vis eten? Niet als het aan Wakker Dier ligt. De radicale dierenrechtenclub wil dat alle vissen voortaan worden verdoofd voordat we ze doodmaken, in de pan gooien en […]

 18. Job

  Dan ga je toch gewoon naar de islamitische slagerij? Gegarandeerd plofkip, en spotgoedkoop! Je kunt er trouwens ook terecht voor legbattereieren.

 19. Two Ravens Black Kettle

  Goeie zaak dat die plofkippen verdwijnen.

  Wel deel ik de mening van bovenstaande scribenten dat Wakker Dier mateloos hypocriet is en kruipt voor de islam. 

 20. dr.Kwast

  Job @.

  Gekopte plofkip halalkip net als op de boerderij, met de hakbijl. Als een kip zonder kop dat wakker dier.

 21. witwas

  Toch fijn dat morgen 70.000 schapen de keel wordt doorgesneden waarna ze langzaam mogen doodbloeden. In Nederland! Dat Wakker Dier zich daar ook eens druk om gaat maken.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.