Mojib Latif: de Werdegang van een klimatoloog

Duits klimatoloog Mojib Latif en zijn collega’s voorzien de komende 15 jaar nog afkoeling. De mainstream vertakt zich in klimaatsceptische bedding.

De Duitse klimatoloog Mojib Latif heeft een lange weg afgelegd. Zoals ik al eerder schreef, verklaarde hij in het verleden dat wij geen witte winters meer zouden krijgen als gevolg van de opwarming van de aarde. In 2000 rapporteerde ‘Der Spiegel’ het volgende over zijn uitspraken.

Winter ade: Nie wieder Schnee?

In Deutschland gehören klirrend kalte Winter der Vergangenheit an: “Winter mit starkem Frost und viel Schnee wie noch vor zwanzig Jahren wird es in unseren Breiten nicht mehr geben”, sagt der Wissenschaftler Mojib Latif vom Hamburger Max-Planck-Institut für Meteorologie.

“Durch den Einfluss des Menschen werden die Temperaturen bei uns mit einer Wahrscheinlichkeit von 95 Prozent noch weiter steigen”, meint Latif. Wegen dieses so genannten Treibhauseffekts wird es in Mittel- und Nordeuropa künftig mehr Westwindlagen geben. Das hätte wiederum regenreiche und noch mildere Winter zur Folge.

Maar deze klimaatnostradamus kreeg geen gelijk.

Na voortschrijdend inzicht kwamen Latif et al in 2008 met een nieuwe modelmatige benadering, waarin ook oceanische oscillaties – dus natuurlijke variaties – een rol speelden om de toekomstig ontwikkeling van het klimaat in Europa te voorspellen/projecteren. Zie ook hier.

Toen hij gevraagd werd of hij daarmee klimaatscepticus was geworden, gaf hij een wonderlijk antwoord:

If my name was not Mojib Latif, my name would be global warming. So I really believe in Global Warming.

Het was een antwoord dat men eerder van een sektelid verwacht dan van een serieuze onbevooroordeelde wetenschapper. Wetenschappers ‘geloven’ niet. Zij (proberen te) bewijzen.

Onlangs zijn Latif en zijn collega’s van het GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research in Kiel weer met een nieuwe publicatie gekomen, waarin zij claimen dat hun model nóg betrouwbaarder is geworden.

In een ‘posting’ getiteld, ‘IPCC Scientist Mojib Latif Sees North Atlantic Cooling Over Next Decade … Confirms Oceans Play Crucial Role’, schrijft de onvermoeibare Pierre Gosselin daarover onder meer:

Step by step warmist scientists are no longer able to deny the fact that powerful natural oscillations do play a far greater role in climate than what they were allowed in climate models.

The GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research in Kiel quietly issued a press release last week claiming that its scientists had found a method to improve climate forecasts and to tell how temperatures develop over the North Atlantic.

For the strength of a hurricane season, precipitation in West Africa, or winters in Central Europe – the surface temperatures of the North Atlantic are a decisive factor for all these developments. Geomar is realizing that they do indeed naturally fluctuate over periods of decades, in sync with the climate of the adjacent land regions.

A reliable forecast of North Atlantic conditions had been elusive because of a lack of recorded data. Now the climate scientists at the GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research in Kiel describe in the international journal Earth and Planetary Science Letters the mechanism of these decadal oscillations of the North Atlantic surface temperatures and show that these have a high forecasting potential. ….

Suddenly we see an admission from Prof. Latif here that natural factors do matter – and especially in models.

Professor Latif elaborates further on their new model, as opposed to the existing ones. That’s new. Particular about simulation is that the existing climate models have deviated strongly from the surface temperatures.”

In a nutshell: The other models so far have been worthless. …

The paper’s abstract presents the prognosis as follows:

The present warm phase of the AMO is predicted to continue until the end of the next decade, but with a negative tendency.”

That means “COOLING”!

A stunning conclusion by Latif, even in its disguised form. Just two and half years ago Fritz Vahrenholt’s and Sebastian Lüning’s book Die kalte Sonne (The Neglected Sun) reached the same conclusion. Back then Latif, in a lapse of professionalism, publicly belittled the two authors. Perhaps Latif is now ready to apologize, and/or at least next time read the book first before firing criticism at its authors.

Lees verder hier.

Als Latif et al gelijk krijgen zou de stagnatie/afkoeling alles bij elkaar zo’n 30 jaar duren. Is dat niet voldoende om de CAGW-hypothese (Catastrophic Anthropogenic Global Warming) te verwerpen? Zouden we daar nu niet al een voorschot op moeten nemen?

Ondertussen zet de EU haar heroïsche strijd tegen de opwarming voort om de planeet te redden, door pogingen om tot aanscherping van het decarboniseringsbeleid te komen. Een triomf van cognitieve dissonantie!

De olifant in de zaal, ofwel de ongestelde vraag is: wat zal het klimaateffect van deze beleidsvoornemens zijn? Gegeven het feit dat het naar uitziet dat andere landen de EU niet zullen volgen en CO2 in verhoogd tempo zullen blijven emitteren, alsmede het feit dat het effect zal verdrinken in de ruis van fluctuerende temperaturen als gevolg van natuurlijke variaties, zal het effect niet waarneembaar zijn. De financiële gevolgen des te meer! ‘All pain and no gain!’

Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. louis-portugal

  Hans elke keer weer wardeer ik jouw inzet.

  Als het aan Latif had gelegen was er geen ijs meer op de noordpool enz. enz.

  Gelukkig hebben we jou en anderen die regelmatig laten zie hoe haasdje hupt. daarvoor mijn dank.

 2. Niek

  De natuurkundige Samsom moet uiteindelijk uit de kast komen.

  Als over enige tijd het klimaatdoek valt en alle mythes zijn doorgeprikt kan hij moeilijk volhouden dat hij het niet geweten heeft.

  Hoog Sammie, kijk omhoog Sammie…je kunt het…hou de boel niet langer voor de gek.
  Iemand met zo’n technische kennis kan het zich op ideologische gronden niet verantwoorden de waarheid geweld aan te doen.

 3. joga

  Maar wij blijven conform de EU-wetten gewoon met molentjes lopen tot we ze massaal in de Noodzee kunnen plaatsen om tietallen zo niet honderden miljarden er achteraan te smijten. Wat een laffe k#t-regering hebben we toch. Gaat u nog stemmen op de partijen,die hier voor zijn? Ik niet, zoals altijd PVV om maar te blijven protesteren tegen deze kwaadaardige linkse (incl.VVD) partijenkliek en moslimlovers.

 4. Bob Fleumer

  Vroeger waren het de pastoor en de domeniee die ons dom hielden nu zijn het Samsom en Co die, ondanks de overstelpende bewijzen van het tegendeel, maar door blijven drammen dat het warmer wordt zelfs als dat zo zou zijn is aanpassing een veel betere optie dan tegen de wind in pissen.

 5. Opwarmings’pauze’ kan nog vijf tot tien jaar duren – De Dagelijkse Standaard

  […] de Duitse klimatoloog Mojib Latif verwacht over enkele jaren een einde aan de ‘hiatus’. In een recent interview met Der […]

 6. Gil de Vlaming

  De linkse hetze over de opwarming der aarde is een afleidingsmanoeuver om de aandacht van de beschaafde wereld af te leiden van het echte probleem: de islamisering van de wereld. Zoals de Romeinen hun poorten openzetten voor onze voorouders, de barbaren uit het noorden, en Europa een paar honderd jaar terugslingerden in de tijd, zo zal de primitieve mentaliteit van de toekomstige bezetters (indien de rechtse partijen niet de kans krijgen om weerstand te bieden) ons terug naar de donkere middeleeuwen voeren. 

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.