Nederland voorop in bombardementen op ISIS-fanboys

Geen categorieokt 27 2014, 15:00
Bombs away!
Goed nieuws: Nederland gooit niet alleen af en toe een bommetje op ISIS-doelen als het moet van de Verenigde Staten. Nee, wij doen volwaardig mee met de strijd tegen het grote kwaad in de operatie Inherent Resolve. Afgelopen weekend leidde een Nederlandse F16-vlieger zelfs een missie met 15 vliegtuigen voor een bombardement op ISIS in Noord-Irak.
Het ministerie van Defensie meldt:

Vrijdag vertrokken 4 Nederlandse F-16's vanaf hun thuisbasis in het Midden-Oosten richting Mosul in Noord-Irak om daar, in samenwerking met 4 coalitiepartners, doelen uit te schakelen.

De 15 vliegtuigen, waaronder een Amerikaanse B-1 bommenwerper, bombardeerden onder meer munitieopslagcomplexen en commandocentra. Ook een E-3D AWACS (een vliegend Command and Control Centre) nam deel aan de missie.

En ja, dat is best bijzonder, want volgens Defensie was de vorige keer dat een Nederlander aan de leiding stond van een bombardementsvisie alweer 20 jaar geleden, op 19 november in 1994 om precies te zijn. Dat was in Kroatië. Het zal er ongeveer zo hebben uitgezien (de beelden zijn van een paar dagen geleden, toen de coalition of the willing een paar flinke bommen dropte op ISIS-terroristen bij Kobani):
De vraag is natuurlijk of het zin heeft om enkel wapendepots, commandocentra en artillerie van ISIS plat te bombarderen. De islamitische barbaren verdienen geen definitief plekje in Irak, Syrië of waar dan ook in de wereld. Ze moeten worden weggevaagd, tot er niet één man meer over is. We moeten ISIS vernietigen zoals we de nazi's hebben vernietigd, dus niet alleen met bombardementen, maar met boots on the ground, special forces, etc.
We kunnen niet blijven toekijken hoe ze steeds meer dorpen, steden en militair strategische gebieden innemen, genocide plegen op andersdenkenden en vrouwen gevangen houden om te gebruiken als seksslaven. Als we willen, kunnen we ISIS makkelijk verslaan. En met 'we' bedoel ik uiteraard de internationale coalitie tegen ISIS, niet alleen Nederland. Waarom gebeurt het dan niet?
Dat komt vooral omdat de Verenigde Staten een laffe president hebben die niet echt durft in te grijpen en de oplossing voor het ISIS-gevaar overlaat aan zijn opvolger. Tot die tijd moeten yezidi's, christenen en moslims die niet orthodox genoeg zijn in de ogen van de moslimbarbaren vrezen voor hun leven. Dat vind ik triest, heel erg triest. Het is niet uit te leggen aan de mensen die nu als ratten in de val zitten en het is niet uit te leggen aan de generaties na ons. "Waarom hebben jullie ISIS niet vernietigd toen jullie de kans hadden, papa?" Probeer daar maar eens antwoord op te geven.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten