Nieuwe ISIS-video: John Cantlie weer gebruikt als propagandist

De Britse gijzelaar hekelt Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

De Britse gijzelaar John Cantile is in recordtempo ISIS’ belangrijkste propagandist aan het worden. Waar zijn voorgangers in één video te zien waren, waarin ze kritiek uitten op de VS en GB waarna ze meteen onthoofd werden, heeft Cantile nu al verschillende video’s gemaakt waarin hij die landen verdoemt. In de video die vandaag is vrijgegeven noemt Cantile het dan ook geen “filmpje” meer, maar “een programma.” Hij zal zichzelf onderhand ook als een soort van gedwongen presentator beschouwen.

“In het programma van vandaag zal ik uitleggen wat er gebeurd is met mijn medegevangen die eerder geëxecuteerd zijn,” aldus Cantile. Vervolgens legt hij uit dat zij er alleen maar aan hebben moeten geloven omdat hun regeringen niet met terroristen wensen te onderhandelen. Daarom zouden alleen zij zijn overgebleven. Zestien andere westerlingen uit zes verschillende landen zijn wél vrijgelaten, zegt de gijzelaar. Hij noemt zelfs namen en rangnummers; welke vrienden zijn vrijgelaten, hoe, wanneer, en ga zo maar verder.

En dat is volgens Cantile niet eens het hele verhaal. Zijn overheid – het Verenigd Koninkrijk – en de VS zeggen publiekelijk namelijk niet te onderhandelen met terroristen, maar beweert Cantile, stiekem gebeurt dat heus wel. Dat maakt hem in zijn ogen nog belangrijker dat er niet onderhandeld wordt over zijn vrijlating; het enige dat ISIS wil is dat de VS en het VK enkele levensgevaarlijke gevangen terroristen vrijlaten. 

Er moeten onderhand een paar zaken worden vastgesteld. Om te beginnen is het schandalig om te zien hoe ISIS Cantile gebruikt. Blijkbaar zijn de terroristen niet meer in staat om hun eigen propagandaverhalen op te hangen en hebben ze daar tegenwoordig westerlingen voor nodig; de nieuwe propagandisten doen het dus omdat ze daar toe worden gedwongen. Blijkbaar hebben ISIS-gelovigen veel minder goeds te vertellen over het leven onder het kalifaat.

Daar komt bij dat ISIS duidelijk heeft geleerd van de praktijken van de Noord-Koreanen, Vietnamezen, en met name van de Chinezen tijdens de Koude Oorlog (die in Azië soms erg heet werd). Ook toen werden westerse gevangenen gebroken en uiteindelijk gebruikt om propaganda te verspreiden. Het meest opvallende daarbij was dat de gebruikte gevangenen die propaganda op een gegeven moment zelf geloofden. Geldt dat ook voor Cantile? Is dat de reden dat hij verschillende video’s heeft gemaakt, in plaats van slechts één, zoals zijn medegijzelaars?

Hieronder de video. 

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

2 reacties

  1. Filmpje! ISIS komt met bizar reisprogramma – De Dagelijkse Standaard

    […] kennelijk behoefte aan net te doen of ze Floortje Dessing zijn en hebben de al maanden gegijzelde Britse journalist John Cantlie ingezet om een tour door het Irakese Mosul te laten houden. Hieronder te […]

  2. Lia@DDS

    Als we een wet maken die alle vrouwen in Ned verplichten een hoofddoek te dragen.

    Misschien ook nog een verklaring tekenen dat ongedoekte vrouwen “vrij” zijn om te consumeren?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.