Nieuwe trend: jongeren willen normaal zijn

Geen categorieokt 08 2014, 21:00
Het motto van de nieuwe generatie: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.
Dit zat er natuurlijk aan te komen na de knettergekke jaren 60 en 70. De nieuwste generatie jongeren wil niets liever dan gewoon normaal zijn. De Belgische krant De Morgen schrijft over een trendrapport (European Youth Trend Report) waar dat uit blijkt. Ik citeer:

Ze mogen dan opgegroeid zijn met pamperende ouders en peperdure iPhones, volgens het European Youth Trend Report van Trendwolves dat De Morgen als eerste mocht inkijken, willen steeds meer jongeren een bescheidener leven leiden. Eén met gewone kleren, gewone producten en gewone plekken. "Ze beseffen dat ze niet uniek zijn."

De jongeren van tegenwoordig (in dit geval: iedereen die geboren is na 1982, dus ik hoor er ook bij) zijn liever normaal dan dat ze zich excentriek gedragen en altijd meegaan met de laatste mode- en gadgettrends. Dat vinden ze gewoon niet belangrijk. Nog een citaat, maar dan van het RD, de reformatorische krant van Nederland:

Het gezaghebbende rapport concludeert dat deze generatie de nieuwste smartphone, hippe drankjes of de duurste sneakers niet belangrijk vindt. De switch is opmerkelijk, zeggen de onderzoekers. "De jongeren weten precies hoe ze een mooi beeld van zichzelf neer kunnen zetten op social media." Maar ze hebben ontdekt dat ze niet meer de enige zijn die dat doen, en al helemaal niet de enige die daarin slagen. "Verscheidene onder hen beseffen dat ze helemaal niet zo bijzonder zijn, dat ze gewoon horen tot één van de zeven miljard op aarde." 

Ik herken me wel in dit beeld, vooral in de zin dat ik tevreden ben met een gewoon en dus heel burgerlijk leven. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Mijn oma zei het altijd al, en mijn ouders geloof ik ook, en ik vind het een prima motto. Het zou mooi zijn als niet alleen deze generatie maar ook volgende generaties dit motto ter harte nemen.
Dure spullen interesseren me bijzonder weinig. Ik hoef ook niet in het hippe Amsterdam te wonen (Den Haag is een veel mooiere stad) en ik ben gelukig getrouwd. Een 'saai' leven is allerminst saai. Want natuurlijk moet je wel alles uit je leven halen en keihard werken om te bereiken wat je wil, maar dat kan net zo goed - of misschien wel beter - als je beseft dat je maar één van de 7 miljard mensen op deze wereld bent.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten