Werkgevers en vakbond eisen controle over ZZP'ers

Geen categorieokt 13 2014, 10:06
Lekker ZZP'ertje pesten!
Hier word ik dus echt knettergek van. Werkgevers én de vakbonden vinden dat het sociale stelsel op de schop moet worden genomen. Niet omdat de overheid uit zijn voegen is gegroeid, maar omdat ZZP'ers zogenaamd niet zeker genoeg zijn van hun inkomen.

Volgens AWVN is beroepsbevolking de laatste jaren zo veranderd, dat het huidige stelsel niet meer functioneert. "Het stelsel blokkeert de economische groei en de banengroei. Ook remt het de kwalitatieve ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Hierdoor dreigt een tweedeling tussen een krimpende groep werkenden met een vaste baan en veel zekerheden enerzijds, en anderzijds een snel groeiende groep flexwerkers en zelfstandigen zonder aanspraak op sociale voorzieningen", zegt AWVN-voorzitter Harry van de Kraats.

Werkgevers-organisatie AWVN en bestuurders van de FNV, Shell en Heineken beweren dat in een rapport dat ze later vandaag zullen overhandigen aan premier Rutte.
De oplossing, aldus Van de Kraats? Hij wil een basispensioen voor alle werkenden (ZZP'ers incluis, die dit soort zaken op dit moment zelf regelen) en een opleidingsfonds dat "kennisveroudering moet voorkomen en repareren, en er voor zorgt dat de mobiliteit van alle werkenden wordt bevorderd."
Volgens de voorzitter van de AWVN is het onzekere bestaan van flexwerkers een gi-gan-tisch probleem voor de economie. In plaats van op doldrieste wijze om te gaan met hun geld omdat ze weten dat er een groot sociaal vangnet is, letten ze namelijk op de centen. En dat vinden de werkgevers en hun vrienden van de vakbond géén goed idee.

"Het huidige stelsel leidt tot minder consumptieve bestedingen en minder investeringen in scholing. Bij mensen met een vaste baan werkt het juist behoudzucht in de hand."

Zoals wel vaker is dit natuurlijk bedoeld om ZZP'ers en andere zelfstandigen aan de leiband te leggen. De vakbond en de werkgevers vinden het maar niets dat er hele groepen mensen zijn die hun leven zélf vormgeven, en die zélf bepalen waar ze wel en geen geld aan uitgeven.
En dus komen ze vanaf nu stelsematig met dit soort voorstellen. Het begint hiermee, maar iedere keer zullen ze weer een stapje verder gaan om ervoor te zorgen dat ZZP'ers uiteindelijk hun onafhankelijk en vrijheid grotendeels kwijt zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten