Wilders: sluit grenzen om ebola-epidemie

Geen categorieokt 15 2014, 16:00
Waarom houden we de grenzen nog open voor West-Afrikaanse landen die worden geteisterd door het ebolavirus?
Het loopt gierend uit de hand met ebola in West-Afrikaanse landen als Guinee, Liberia en Sierra Leone. Gisteren schreef ik over de schrikbarende infectiecijfers die ons staan te wachten:

Volgens de WHO maken we in december een enorme stijging van het aantal ebolabesmettingen mee. Het gaat volgens Bruce Aylward van de WHO, schrik niet, om 5.000 tot 10.000 nieuwe gevallen per week. Nu zijn dat er nog ongeveer 1.000 per week. In het ergste geval gaat het dus om een vertienvoudiging.

Zoals ik in hetzelfde stuk schreef is er vooralsnog geen reden om hier in Nederland in paniek te raken. De kans is klein dat wij hier te maken krijgen met ebola en dat er dan ook nog eens meer dan één patiënt besmet raken (het zeer dodelijke ebola-virus is besmettelijk, maar niet via de lucht). Toch kan dat razendsnel veranderen als we blijven toekijken. Bekijk vooral onderstaande video even voor een indruk van wat ebola doet met mensen.
Op dit moment kunnen met ebola besmette inwoners van West-Afrika zomaar naar Europese landen reizen, waaronder Nederland. Als zo'n ebolapatiënt in het vliegtuig stapt naar Nederland, dan hebben we een groot probleem, want dan blijft het waarschijnlijk niet bij die ene patiënt (zoals we hebben kunnen zien in Texas, waar een inmiddels overleden patiënt twee verplegers heeft besmet). Een dergelijk besmettingscircus moeten we te allen tijde zien te voorkomen in ons land.
Geert Wilders wil een ebola-uitbraak in Nederland voorkomen door het Europees luchtruim te sluiten voor alle vluchten uit ebola-landen. Wilders zegt: "Het gevaar van ebola komt snel dichterbij, en het is onverantwoord om nog langer vluchten vanuit deze landen naar Europa toe te staan." Waar is de premier eigenlijk? Opnieuw Wilders: "Rutte moet de volksgezondheid van de Nederlanders voorop stellen."
De PVV-leider heeft volkomen gelijk. De grenzen zouden vandaag nog moeten worden gesloten, want als er vanaf december inderdaad 10.000 nieuwe ebola-gevallen per week bijkomen, dan verliezen we de controle en kan ebola ook hier in Nederland opduiken. Als we pas in actie komen als het ebola-virus ook wordt gesignaleerd in Nederland, dan is het al te laat, veel te laat.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten