Al Qaeda zet ‘gematigde’ Syrische rebellen buitenspel

Foto:

Jabhat al-Nusra verovert een steeds groter gebied.

In het westen houden we ons tegenwoordig wat het Midden-Oosten betreft vooral bezig met ISIS. Dat is natuurlijk niet zo gek, aangezien die organisatie enorme gebieden heeft veroverd in Syrië en Irak en ook nog eens de meest vreselijke slachtingen heeft aangericht. 

Toch betekent dit niet dat ISIS het enige gevaar in de regio is. Kijk maar eens naar Jabhat al-Nusra, de officiële Syrische tak van Al Qaeda:

Jabhat al-Nusra (JN) seized large swaths of the Jabal al-Zawiya area of southern Idlib Province (in northwest Syria bordering Turkey) from Free Syrian Army (FSA)-affiliated groups beginning in late October 2014 (see fig. 1). JN, the official al-Qaeda affiliate in Syria, began to carve out direct territorial control in Idlib Province beginning in July 2014, and its advance in southern Idlib has considerably extended its stronghold in the province. JN’s campaign in Idlib has largely targeted terrain held by the FSA-affiliated Syrian Revolutionaries Front (SRF), and is therefore an important indicator of JN’s strength in relation to Syria’s moderate opposition and its willingness to escalate against Western-backed groups in pursuit of its own core interests.

Dit offensief van JN tegen gematigde elementen in Syrië bewijst maar weer eens dat die laatste strijders volstrekt incompetent én zwak zijn. President Obama wil dat soort groepen graag bevoorraden en trainen, maar de  kans dat dit een positief resultaat oplevert is min of meer te verwaarlozen. Het Free Syrian Ary is gewoon te zwak: het moet het niet alleen afleggen tegen ISIS, maar ook tegen Al Qaeda… en als er andere groeperingen worden opgericht verliezen ze het daar ongetwijfeld ook van.

Ondertussen wordt ISIS af en toe lastiggevallen door wat bombardementen van Amerika, maar dat weerhoudt de genocideplegers er niet van om toch meer gebieden, dorpen en steden te veroveren. De opmars van Al-Baghdadi’s mannen gaat gestaag door.

Op het moment kunnen we helaas dus niet anders dan concluderen dat de jihadisten het voor het zeggen hebben in Irak en Syrië. Gematigde groepen hebben gewoon niks in te brengen. Dit betekent dat het aan het westen is om de extremisten van JN en ISIS naar het hiernamaals te helpen. Een paar gematigde organisaties af en toe wat wapens en helmen geven is niet voldoende. We moeten het zelf oplossen.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!