Al Qaeda zet ‘gematigde’ Syrische rebellen buitenspel

Jabhat al-Nusra verovert een steeds groter gebied.

In het westen houden we ons tegenwoordig wat het Midden-Oosten betreft vooral bezig met ISIS. Dat is natuurlijk niet zo gek, aangezien die organisatie enorme gebieden heeft veroverd in Syrië en Irak en ook nog eens de meest vreselijke slachtingen heeft aangericht. 

Toch betekent dit niet dat ISIS het enige gevaar in de regio is. Kijk maar eens naar Jabhat al-Nusra, de officiële Syrische tak van Al Qaeda:

Jabhat al-Nusra (JN) seized large swaths of the Jabal al-Zawiya area of southern Idlib Province (in northwest Syria bordering Turkey) from Free Syrian Army (FSA)-affiliated groups beginning in late October 2014 (see fig. 1). JN, the official al-Qaeda affiliate in Syria, began to carve out direct territorial control in Idlib Province beginning in July 2014, and its advance in southern Idlib has considerably extended its stronghold in the province. JN’s campaign in Idlib has largely targeted terrain held by the FSA-affiliated Syrian Revolutionaries Front (SRF), and is therefore an important indicator of JN’s strength in relation to Syria’s moderate opposition and its willingness to escalate against Western-backed groups in pursuit of its own core interests.

Dit offensief van JN tegen gematigde elementen in Syrië bewijst maar weer eens dat die laatste strijders volstrekt incompetent én zwak zijn. President Obama wil dat soort groepen graag bevoorraden en trainen, maar de  kans dat dit een positief resultaat oplevert is min of meer te verwaarlozen. Het Free Syrian Ary is gewoon te zwak: het moet het niet alleen afleggen tegen ISIS, maar ook tegen Al Qaeda… en als er andere groeperingen worden opgericht verliezen ze het daar ongetwijfeld ook van.

Ondertussen wordt ISIS af en toe lastiggevallen door wat bombardementen van Amerika, maar dat weerhoudt de genocideplegers er niet van om toch meer gebieden, dorpen en steden te veroveren. De opmars van Al-Baghdadi’s mannen gaat gestaag door.

Op het moment kunnen we helaas dus niet anders dan concluderen dat de jihadisten het voor het zeggen hebben in Irak en Syrië. Gematigde groepen hebben gewoon niks in te brengen. Dit betekent dat het aan het westen is om de extremisten van JN en ISIS naar het hiernamaals te helpen. Een paar gematigde organisaties af en toe wat wapens en helmen geven is niet voldoende. We moeten het zelf oplossen.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. Rick Naert

  Alleen christenen opvangen. Integratie en dankbaarheid verzekerd. Anderen gewoon aan de Noord-Afrikaanse Kust  ‘nagelen’. Alle vaartuigen, die aanstalten maken om overzee naar Europa te varen onklaar maken in de thuishavens. Resultaat weinig slachtoffers en geen herrie. 

 2. harrybr

  We hebben weinig keus: kijk naar al die gammele bootjes, die vanuit overal naar de EU komen: OF we schieten die af OF we helpen ze. En dat kan twee kanten uit: OF hier naar binnen halen – met alle gevolgen van dien – OF opvangen in de regio. In alle gevallen gaat dat heel veel geld kosten.

  Veel beter – en goedkoper – alternatief: militair ingrijpen. Met of zonder Assad en de Russen. Niet soty-softy en laat maar waaien, want ons spreekwoord zegt niet voor niets: “zachte heelmeesters maken stinkende wonden”.

  En anderen wapens geven op het op te knappen ? Nog niets geleerd uit Afghanistan en Irak ? Kwestie van tijd en de aan de Koerden gegeven wapens zullen tegen ons gebruikt worden.

 3. Johanna

  Dat is het “goede” islamitische volkje dat al jaren ongelovige  Assad en Syrië kapot probeert te krijgen om zelf aan de macht te komen met medewerking van het Westen.

 4. Two Ravens Black Kettle

  Samenwerken met Assad en Russen, voor mijn part onder de tafel. 

 5. dirkse

  In de natuur geldt het recht van de sterkste. Natuur is amoreel.

  Harde lessen voor humanisten en romantici.

  Pacifisme, naïef begrip en mededogen lokt agressie uit.

  Veel zaken gebeuren simpelweg omdat het kan en voordeel oplevert. IS is een roversbende, meer niet.

 6. D. G. Neree

  “In het westen houden we ons tegenwoordig wat het Midden-Oosten betreft vooral bezig met ISIS”

   

  Dat geldt dan voor de kranten en DDS. DDS neemt nu ook al het irritante “we” over, waarmee de MSM “ons” een vals wijgevoel proberen op te dringen. Reden temeer om te veronderstellen, dat de schrijvers van DDS geen idee hebben wat liberalisme, laat staan libertarisme nu eigenlijk betekent. Het liberale van DDS is een ‘socialisme light’ en jammer genoeg is de EUkritiek volkomen verdwenen hier. Evenals het eigen geluid. Het is meer dan ooit het nakauwen geworden van wat kranten en TV ons al dagelijks voorschotelen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.