Burgerinfiltranten geslachtofferd door politie

Gemarteld en vermoord terwijl de politie toekeek.

Jarenlang was het verboden voor de politie om burgerinfiltranten te gebruiken in een poging om de georganiseerde misdaad aan te pakken. De reden was het debacle van de IRT-affaire, twintig jaar geleden, waarbij burgerinfiltranten onder toeziend ook van politie en justitie enorme ladingen drugs binnenhaalden en extreem rijk werden door deze praktijken. De politiek wilde dat soort zaken voortaan voorkomen en verbood het gebruik van dergelijke infiltranten dus maar.

Het verbod werd opgeheven door minister Ivo Opstelten, die gelooft dat je “boeven vangt met boeven.” 

Op zich leuk bedacht, ware het niet dat die mollen tegenwoordig blijkbaar aan hun lot worden overgelaten als ze in de problemen komen. 

Slachtoffers in twee moordzaken in Brabant en Limburg zijn door de onderwereld omgebracht omdat zij in geheime opsporingstrajecten als infiltrant voor de politie opereerden en onvoldoende bescherming kregen. Dat zegt de Bossche strafrechtadvocaat Arthur van der Biezen, die in beide zaken als raadsman optreedt.

Volgens de raadsman waren zowel Guido Kosterman (25) als Tamara Plehn (30) politie-informanten. Allebei kwamen ze om bij wat duidelijk afrekeningen waren in het criminele circuit. Plehn werd doodgeschoten nadat ze haar vijfjarige dochter naar school had gebracht, Kosterman werd letterlijk doodgemarteld.

Dat is ernstig, maar wat dit verhaal nóg zorgwekkender maakt is dat Plehn en Kosterman volgens Van der Biezen “geen beroep konden doen op de autoriteiten toen hun veiligheid in groot gevaar kwam.” Met name Kosterman werd al een paar keer ernstig mishandeld, maar blijkbaar was dat geen reden voor de politie om hem te beschermen. 

Natuurlijk heeft De Telegraaf het OM gevraagd of het verhaal van de raadsman klopt. De reactie van het Openbaar Ministerie? Wat Kosterman betreft wil niet zeggen of hij een informant was en wat Plehn betreft: er is absoluut geen bewijs gevonden dat zij een informant was!!11!

Maar:

De vraag of dit team er wel actief onderzoek naar verrichtte, beantwoordt justitie niet.

Hier moeten Kamervragen over komen. Als burgerinfiltranten worden ingezet om criminele organisaties op te rollen moeten zij goed beschermd worden… en ook nog eens voldoende begeleiding krijgen om de risico’s zo klein mogelijk te maken. In beide gevallen is dat duidelijk niet zo geweest. Letten onze hooggeachte Kamerleden op? Het lijkt me dat Opstelten hier enkele vragen over moet beantwoorden, niet?

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. dickrotterdam

  @dggeree de dame op de foto is jammer genoeg 1 van de slachtoffers! Verder heb ik de indruk dat niet alleen onze politici laf en apathisch zijn maar dat onze politie en OM daar ook aan lijden! DAADKRACHT en het nemen van VERANTWOORDELIJKHEID is een totaal onbekend begrip in dit land!!

 2. Paul

  Hier moeten Kamervragen over komen.

   

  Dat zal ze leren..

 3. D. G. Neree

  Wat heeft de afbeelding met het artikel te maken?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.