D66 wil kabinet laten vallen

Gedoger D66 heeft het wel gehad met Rutte II.

Paul Jansen bericht voor De Telegraaf dat D66 er alles aan doet om het kabinet omver te werpen. Pechtold en de zijnen realiseren zich namelijk maar al te goed dat het nu of nooit is voor ze: of er komen binnenkort nieuwe verkiezingen zodat D66 kan toeslaan, of het kabinet blijft nog een tijdlang zitten waardoor de kans op een goed resultaat voor de democraten significant afneemt.

Het enige probleem is dat het niet gemakkelijk is om een regering te laten vallen, zeker niet als gedoger. Vandaar dat Pechtold met een heel plan is gekomen:

Als rechtvaardiging voor het intrekken van de gedoogsteun moet de partij laten zien dat deze coalitie niet verder kan of wil, omdat men het onderling steeds oneens is. Inderdaad schuiven VVD en PvdA hete hangijzers door tot ná de Statenverkiezingen: ze willen niet nog meer averij oplopen. Pechtold vertaalt dat handig als een structureel probleem: een gebrek aan ambitie.

Het is voor Pechtold van het grootste belang om het kabinet te laten vallen zonder daar de schuld voor te krijgen. In Nederland weten we immers dat de partij die breekt daar altijd de prijs voor betaalt. Als D66 eindelijk weer eens plaats wil nemen in een volgend kabinet moet men dat voorkomen.

Dat is dan ook de reden, legt Jansen uit, dat D66 de coalitiepartners PvdA en VVD continu uit elkaar probeert te spelen. Wanneer het maar kan stelt de partij dat er meer bezuinigd moet worden en dat bepaalde groepen een belastingverlaging moeten krijgen. De VVD kan zich moeilijk tegen dat soort ideeën keren (dat kost de liberalen stemmen), terwijl de PvdA er juist niet mee akkoord kan gaan vanwege de grote concurrentiestrijd op links. Pechtold wil ervoor zorgen dat dit soort meningsverschillen steeds vaker voorkomen waardoor hij na de statenverkiezingen van volgend jaar kan roepen dat het zo niet meer gaat.

Ik hoop dat Pechtold in zijn opzet slaagt. Niet omdat zijn partij zo geweldig is, maar omdat Nederland dringend behoefte heeft aan een nieuw en ander kabinet. De hardwerkende belastingbetaler is langzaam aan het doodbloeden. Als het kabinet niet snel valt krijgen hele bevolkingsgroepen het bijzonder lastig om het hoofd boven water te houden. Nederland kan zich Rutte II eenvoudig niet langer veroorloven. Indien we alleen van dit nachtmerriekabinet kunnen afkomen als Pechtold zijn zin krijgt, het zij zo. Het alternatief is vele malen erger.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

20 reacties

 1. witwas

  .. met uitzondering van de PVV is er op het moment geen enkele partij met potentie die Nederland nog bij de rand van de afgrond kan en wil wegslepen. Wat dat betreft kan het kabinet beter nog even blijven zitten zodat de verkiezingen komen op een moment dat het nog veel slechter gaat. Nu heeft de eurofiele eenheidspartij van PvdA, VVD, D’66, CDA, GL en CU nog steeds een meerderheid. Daar zal eerst een einde aan moeten komen. En dan moeten we nog oppassen dat SGP, 50+ of SP de eurofielen niet aan een meerderheid gaat helpen. Nee, de situatie is tamelijk hopeloos.

 2. halo1

  .voor NL (geweest)….nog meer “immigratie” (=binnendringers), nog meer drugs”liberalisatie”(=meer dure criminelen + arbeids””ongeschikten””)..criminaliteit vertienvoudigd sinds 1966..nog meer  chaotisering..verder eens met L.v.d. Schoot…dan nog liever dit!

 3. Henk

  Elk kabinet dat de EU omarmt, de massa immigratie in stand houdt en het gevaar van de islam niet onderkent is slecht voor ons land. Een kabinet met CDA en/of D66 is meer van hetzelfde en zal ons land verder naar de afgrond leiden.

  Dat gezegd hebbende hoeft D66 alleen maar achterover te leunen. Na de PS-verkiezingen is er geen draagvlak meer voor Rutte II en zit er niets anders meer op dan ontbinden. Geen enkele partij, dus ook de PvdA,  kan zich 3 verkiezingsnederlagen op rij permiteren. 

  Maar stiekem hoop ik dat het kabinet na de PS-verkiezingen blijft zitten. Het kabinet is dan sowieso uitgeregeerd en krijgt niets meer klaar door een onwillige EK. Beter een lamgeslagen kabinet dan een daadkrachtig kabinet dat keer op keer de verkeerde maatregelen neemt.  

 4. jantjebeton

  Het kabinet valt, welke coalitie gaat het beleid drastisch omgooien richting een meer rechts beleid?

   

  Van de VVD hoeven we het blijkbaar niet te verwachten;

  CDA wil niet met de PVV

  de PVV wordt niet gedoogd door de PvdA, CDA, GL, D66

  SGP is te klein

  Bontes&Co krijgt geen/te weinig zetels

   

  VVD/CDA/PVV was het kabinet dat iets voor rechts Nederland had moeten regelen, in plaats daarvan was het een kabinet dat enkel en alleen tot doel had om de PVV ‘te ontmaskeren’.

 5. L. van der Schoot

  Dit kabinet moet vallen, dat is zeer juist. De ellende heeft al veel te lang geduurd.

  Een kabinet met D66 zal het land echter niet verder helpen.

  De EU is hun afgod waarin ze een onbeperkt vertrouwen hebben zoals een CU lid in de bijbel.

  Het is verder onbegrijpelijk dat D66 voorstander is van nog meer immigranten uit de Moslimlanden.

   

  Niemand kan bij de asiel aanvragers onderscheid maken tussen echte vluchtelingen, economische 

  vluchtelingen of ISIS inplants. De tientallen advocaten die op Schiphol rondlopen zijn afhankelijk van de tolken

  en hebben vrijwel geen capaciteit tot waarheidsvinding in de chaotische moslimlanden.

   

  Bovendien is ons land OVERVOL . Toenemende armoede en werkloosheid wordt  geweten aan de vergrijzing. Iedereen weet dat dit maar voor een betrekkelijk klein deel waar is. Vele, vele Miljarden worden besteed aan nutteloze zaken zoals windmolens, het grootste deel van ontwikkelingshulp, de rovende EU en ga maar door.

  D66 zal dit niet verbeteren, nee nog veel slechter maken.

  Wie doorziet de schijnheilige praatjes van Pechtold? De man die niets om ons land en volk geeft?

   

 6. LiQselotte Krüger

  Het Kabinet MOET vallen …maar D66 mag absoluut NIET aan de macht komen….

  HOE en welke uitkomst na een nieuwe verkiezing volgt?

  WIE weet….Ik heb er door alles wat er in de tweede Kamer zit,geen vertrouwen in….De PVV kan niet winnen met de sfeer die in de politiek heerst.

  .maar als de kiezer massaal op hun stemt krijgen ze MISSCHIEN toch een partij mee om een coalitie te vormen!??

  Je weet maar nooit…

 7. Jasterke

  .

  Dit Kabinet gaat vallen,

  dus de vlag gaat mooi in top

  en die quasi-Democraten ?

  ach lui….lazer toch op !

  .

 8. Phoenix

  Wat heb je eraan als het kabinet valt en elk volgend kabinet zeker net zo slecht zal zijn? Wat heb je aan korte-termijndenken? Dit is de Duivel met Beëlzebub uitdrijven.

 9. Rosasolis@kpnmail.nl

  U hoeft mijn email niet te beschermen.  Ik ben bij u als Rosasolis geregisteerd, niet als “email protected”.

  U  publiceerd veel gevaarlijker, en onaangename emails dan die van mij. 

 10. Rosasolis@kpnmail.nl

  Ik moet er niet aan denken, dat D66 ooit weer terug komt.  Dit party heeft de juiste beschrijving van hun

  werkwijze:  PAARS!  Zoals vele kunstenaars en quilters weten, is paars een moeilijke kleur te gebruiken

  in combinatie met sterke hoofdkleuren!  Dit pimple-paars partij, D66, draait met alle windjes mee, en geeft

  zelden een duidelijke, eigen mening.  Wij quilters moeten met dit kleur voorzichtig omgaan…

  omdat het kan Of goed gaan in een combinatie met enkele andere niet-opvallende kleuren, of het project

  foei-lelijk maken!   Pechtold doet mij denken aan pres. Hollande van Frankrijk:  jarenlang meegaan in

  de politiek en wachten, en wachten,  tot je eindelijke  genoeg mensen achter je heb om je te steunen als

  je hoofd-vertegenwoordiger….sorry….”leider”.  D66 wil vaak proberen “intellectueel” over te komen….

  maar met de huidige, toenemende ernstige Nederlandse en wereld problemen kan hun                                            ZEER ONDUIDELIJKE BELEID alleen tot meer problemen leiden voor welke coelitie regering die ooit

  zal komen!

   

 11. Lia@DDS

  Je vooroordelen wat opzij zetten.

  Luisteren naar wat de PVV en PVV-ers wérkelijk zeggen… en ga PVV stemmen.

  Even wat minder letten op de toon en wat meer op de inhoud.

  Wij zeggen “minder Marokkanen” omdat wij dat werkelijk willen.

  We zeggen ook “minder Arabieren”, Turkse mensen, minder Iraniers en alle soorten mensen die uit Islamitische landen komen omdat een rechtgeaard Moslim de, in hun ogen, heilige boeken toch moet gehoorzamen, al is hij werkelijk gematigd.

  Wanneer we hier een zeer grote toename zouden hebben van Belgen die voor een groot deel in de sociale uitkeringen of het gevang terecht komen zouden we zeggen “minder Belgen”.

  En dat wéét je allemaal best maar je durft je niet écht te verzetten tegen de mainstream. Enigzins begrijpelijk, trouwens.

  Zo weet je ook best dat de achterliggende gedachte van de “kopvodden tax” de jizyah  is. 

  (Zie  “beperkingen” http://nl.wikipedia.org/wiki/Dhimmi )

   

  Een PVV-er schrikt zich in eerste instantie ook altijd de tjing-tjang als Wilders zo uit de hoek komt…., maar als je werkelijk gaat ontleden wat hij nou wérkelijk zegt en altijd (voor of er na) vertelt wat hij bedoelt en als dat een beetje doorgedrongen is bij de “massa”, dan valt het altijd wel mee en komen de verloren schapen altijd weer terug want…. er   is   geen   alternatief!!

   

  Mvg, Jan van Eechoud

 12. Henry Joseph

  Van Rutte II naar Pechtold I ?

  Mijn oma zou zeggen: van pis in bed naar poep in bed.

 13. M. Brandenburg

  Kan men dan wel na nieuwe verkiezingen regeren met een eventueel gegroeide D66?

   

  D66 gedoogd namelijk op dit moment. En is het niet zo dat als er voor een partij onredelijke eisen op tafel liggen of men niet doet wat het beloofd heeft dat die gedoogpartij gewoon moet doen wat de regeringspartijen willen??

   

  Immers er was het voorval waar de PVV niet mee kon gaan in de onrealitische eisen van het CDA, waarna de PVV was gedwongen om het kabinet te laten vallen. Het staan achter principes werd gecommuniceerd door de VVD/CDA-geile aanhangers als dat de PVV onbetrouwbaar zou zijn. 

   

  Ik vewacht van hen die dit constante herhalen van als de PVV heeft het kabinet laten vallen en is onbetrouwbaar, dit ook consequent voor D66 laten gelden, en dit uiteraard ook consequent in de media blijven herhalen, doen zij dit niet dan maken zij zich bij voorbaat als oneindig belachelijk en is het veilig om te stellen, dat zij op het punt van commentaar geven als onbetrouwbaar en vooringenomen gelden.

 14. pejoar

  Van mij mag dit kabinet vallen,zou het wel leuk vinden als bij de verkiezingen zou blijken dat D66 ook verliest.

  Pechtold is het echt niet.We hebben trouwens geen enkele fatsoenlijke politicus,die zijn gestopt of dood of moeten nog komen.

 15. nick

  Goed om nu al vast te melden dat D66 aan het zagen is. Dat iedereen het weet en ze zodoenden toch de schuld en dus minder stemmen gaan krijgen. Maar het kabinet moet weg! Dit is wel het grootste rampen kabinet ooit en Nederland zal het zich nog lang heugen. 

  Maar de ramp zal nog vele malen groter zijn met een D66 in de regering of nog veel erger; Pechtold in het torentje. Dat is toch onbestaanbaar? 

  Nederland moet zjn stem laten horen tegen deze eenheidsparij/worst! Laten we hopen op een soort wonder, een massaal wakker worden. Alleen een PVV kan het verschil gaan maken maar dan moeten zij heel groot worden. En ik vrees dat het slapende volk dan nog niet helemaal wakker geschud is. Zolang er nog zoveel zijn die leugens prefereren boven de simpele waarheid gaat het de afgrond in met ons land, vrijheid en welvaart. 

  Maar realiseer je dat er geen keus is…..alleen de PVV kan een verschil gaan maken, al het andere is meer van hetzelfde. 

 16. Gretige gedoger Pechtold: ‘Wij willen in een kabinet’ – De Dagelijkse Standaard

  […] komt. Maar uiteindelijk draait het allemaal niet om de inhoud. Het is slechts een trucje om zelf aan de macht te komen. Het is kletspraat van de bovenste plank. Ik herhaal de woorden van Pechtold maar even: “Wij […]

 17. reageerbuis

  D66 is net als de PVDA en VVD een partij om ons alle vrijheid te ontnemen en onze economie te schaden. Denk aan het ESM en hun steun aan de motie Halsema. Het is dus een pot nat. 

 18. Dick Kraaij

  Als het CDA vasthoudt aan haar “PVV, Nie Wieder” is er geen alternatief.

   

  We kunnen nog denken aan een combi met VVD, CDA, D66, gedoogd door CU en SGP maar daar schieten we weinig mee op. Zo’n kabinet zal nooit zelf de stekker uit de huidige EU halen.

   

  Het is overigens niet zo dat een herrijzenis van “Bruin 1” (met gedoogsteun van de SGP en de diverse PVV-spin-offs) direct een Nexit-kabinet is. Maar die ploeg zal wél beter de ontwikkelingen rond UKIP en AfD en in Frankrijk willen volgen. En pro-Israël zijn. Ook belangrijk.

   

   

 19. Wachteres

  Laten ze met elkaar alsjeblieft nog een jaartje doormodderen. Wie weet wordt D’66 nu bij nieuwe verkiezingen nog de grootste partij’, je weet het maar nooit!

   

  Zelfs vanuit het buitenland geeft dat een nachtmerrie-achtig gevoel, waarvan ik nooit hoop dat het werkelijkheid wordt.

   

  Als de ellende nog een tijdje door gaat en zich alleen maar verergert, komen er misschien partijen aan de macht die ons land in een andere, de goede richting duwen.

   

  Wat mij betreft uit de dictatoriale communistische EU – vrijheid voor alles – en een stop op de islamiseing van ons mooie Europa.

   

  Een aantal buren hebben wij al zover gekregen dat zij op ‘Alternative für Deutschland’ gaan stemmen.

 20. Moose

  Wat mij betreft gaat de vlag uit zodra dit kabinet omver valt… Tijd voor een realistischer beleid.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.