D66 wil kabinet laten vallen

Geen categorienov 11 2014, 10:00
Gedoger D66 heeft het wel gehad met Rutte II.
Paul Jansen bericht voor De Telegraaf dat D66 er alles aan doet om het kabinet omver te werpen. Pechtold en de zijnen realiseren zich namelijk maar al te goed dat het nu of nooit is voor ze: of er komen binnenkort nieuwe verkiezingen zodat D66 kan toeslaan, of het kabinet blijft nog een tijdlang zitten waardoor de kans op een goed resultaat voor de democraten significant afneemt.
Het enige probleem is dat het niet gemakkelijk is om een regering te laten vallen, zeker niet als gedoger. Vandaar dat Pechtold met een heel plan is gekomen:

Als rechtvaardiging voor het intrekken van de gedoogsteun moet de partij laten zien dat deze coalitie niet verder kan of wil, omdat men het onderling steeds oneens is. Inderdaad schuiven VVD en PvdA hete hangijzers door tot ná de Statenverkiezingen: ze willen niet nog meer averij oplopen. Pechtold vertaalt dat handig als een structureel probleem: een gebrek aan ambitie.

Het is voor Pechtold van het grootste belang om het kabinet te laten vallen zonder daar de schuld voor te krijgen. In Nederland weten we immers dat de partij die breekt daar altijd de prijs voor betaalt. Als D66 eindelijk weer eens plaats wil nemen in een volgend kabinet moet men dat voorkomen.
Dat is dan ook de reden, legt Jansen uit, dat D66 de coalitiepartners PvdA en VVD continu uit elkaar probeert te spelen. Wanneer het maar kan stelt de partij dat er meer bezuinigd moet worden en dat bepaalde groepen een belastingverlaging moeten krijgen. De VVD kan zich moeilijk tegen dat soort ideeën keren (dat kost de liberalen stemmen), terwijl de PvdA er juist niet mee akkoord kan gaan vanwege de grote concurrentiestrijd op links. Pechtold wil ervoor zorgen dat dit soort meningsverschillen steeds vaker voorkomen waardoor hij na de statenverkiezingen van volgend jaar kan roepen dat het zo niet meer gaat.
Ik hoop dat Pechtold in zijn opzet slaagt. Niet omdat zijn partij zo geweldig is, maar omdat Nederland dringend behoefte heeft aan een nieuw en ander kabinet. De hardwerkende belastingbetaler is langzaam aan het doodbloeden. Als het kabinet niet snel valt krijgen hele bevolkingsgroepen het bijzonder lastig om het hoofd boven water te houden. Nederland kan zich Rutte II eenvoudig niet langer veroorloven. Indien we alleen van dit nachtmerriekabinet kunnen afkomen als Pechtold zijn zin krijgt, het zij zo. Het alternatief is vele malen erger.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten