Egypte: “Wij beschermen Israël”

President van Egypte Al-Sisi heeft niets met Hamas.

Toen Mohammed Morsi president was van Egypte – hij mocht die rol tijdelijk spelen, waardoor hij zich een nieuwe sultan waande – haalde dat land de banden met Hamas flink aan. Ja, ja, Egypte en Hamas waren bondgenoten pur sang, niet alleen (geo-)politiek, maar ook spiritueel. Hamas is immers een Palestijnse offshoot van Morsi’s Moslim Broederschap.

Sindsdien is er gelukkig een hoop veranderd. Generaal Al-Sisi heeft het tegenwoordig voor het zeggen in Egypte en zijn houding is net een beetje anders dan die van zijn voorganger:

Egypte is klaar om de gebieden onder Palestijnse controle binnen te trekken om de veiligheid van Israël te garanderen en terrorisme een halt toe te roepen. Dat heeft de Egyptische president Al-Sisi volgens Middle East Monitor gezegd. “We zijn bereid om troepen naar de Palestijnse gebieden te sturen. De troepen zouden de lokale politie helpen en de Israëli’s verzekeren van hun rol als controleurs.”

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die weinig kennis van Egypte hebben – en van Al-Sisi – en die dus bang zijn dat dit een complot is om Israël te ondermijnen, maar de kans daarop is nagenoeg nihil. Al-Sisi heeft namelijk maar één echte vijand: de Moslim Broederschap. Hij wil en moet die groep radicale moslims ontmantelen en zelfs helemaal vernietigen; hij kan het zich eenvoudig niet veroorloven dat ze ooit nog een keer aan de macht komen. Daar komt bij dat zijn politieke en religieuze opvattingen van dien aard zijn dat hij de Moslimbroeders letterlijk háát.

Zie dit verhaal in de Volkskrant maar eens over de manier waarop Al-Sisis troepen omgaan met Morsi’s aanhangers:

Bij de ontruiming van twee protestkampen in de Egyptische hoofdstad Caïro is donderdag een nog onbekend aantal doden gevallen. Het ministerie van Gezondheidszorg meldde 15 doden en 203 gewonden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn onder de doden 5 agenten. De Moslim Broederschap spreekt echter van honderden doden en negenduizend gewonden.

Het is cru om te zeggen, maar er is helaas geen andere manier mogelijk om de Moslimbroeders te bestrijden. De hele leiding van die organisatie moet uit de weg worden geruimd. Gebeurt dat niet, dan zullen ze uiteindelijk weer opstaan en zowel religieus als politiek van zich doen spreken.

Al-Sisi begrijpt dat als geen ander. Als zijn troepen de Palestijnse gebieden – en dan natuurlijk met name Gaza – binnenvallen, zal Hamas een enorme klap te verwerken krijgen… die de organisatie misschien nooit meer te boven zal komen. En het mooiste van dit alles? Niet Israël, maar Egypte zal daar de schuld van krijgen (van andere volken en staten in de regio).

Een win-win-situatie dus. Al-Sisi kan de Moslim Broederschap nog verder verzwakken, en de veiligheid van Israël wordt verzekerd terwijl dat land zich niet de woede op de hals haalt van allerlei gefrustreerde Arabieren. 

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
   

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. Non mi rabbio

  Sadat sloot pas vrede met Israël, nadat dit land hem – via de VS – had gewaarschuwd dat er een complot (door de broederschap) tegen zijn leven werd gesmeed.

 2. katja

  Hmmm, als dat zou kunnen!

 3. baksteen

  Zou mooi zijn want Egypte mag de boel zo aan kant maken in Gaza, terwijl Israel met de handen op de rug tegen Hamas en de wereldopinie moet vechten. Al-Sisi go!

  Wat zal Obama en de rest van de club in de VS er de pest in hebben.

 4. L. van der Schoot

  Ons EUgeld dat ieder jaar naar Turkije gaat kan voortaan beter aan Egypte gegeven worden.

  Dit land is na Nasser nooit echt onvriendelijk tegen Israel geweest.

 5. Makker

  Dus Michael zegt dat je de demonstranten bij de moslim-broederschap gewoon om mag leggen.

  Dat klinkt stoer, maar passeer je hier een grens?
  Mag je sympathisanten van de moslim-broederschap gewoon vernietigen?
  En vervolgens…klaar of pak je dan maar alle moslims…etc.

  Enfin u begrijpt de boodschap wel, in ieder geval past die achterlijke uitroeiingsmoethode niet meer bij het vrije westen.

  Michael, een godwin is op z’n plaats.

  Je was al uiterst rechts, je was al knap nationalistisch maar dit riekt naar….

 6. Makker

  na Nasser kreeg je Sadat, die laatste viel samen met Syrië nog Israël aan.

  Nadat ie flink op de kloten had gekregen van Israël, begreep ie ook wel dat Amerikaans geld beter was dan een verloren oorlog voeren.

  Ach als Egypte de kans kreeg, vielen ze vandaag nog Israël aan.
  In Egypte zelf hebben de christenen het ook al zo “goed”

  Jij geef ons geld wel heel makkelijk weg.

 7. Makker

  We kennen meneer SiSi eigenlijk niet eens en hier verkopen ze hun ziel al aan de eerste de beste.

  Beetje naïef, maar hier hollen ze nogal snel achter een leider aan, dus het verbaast me niets.

 8. L. van der Schoot

  @ Makker.

  De VS gaf vele jaren na Israel de grootste geldelijke ondersteuning aan Egypte.

  Hoe zou dat toch wel komen? Politiek, dat zeker.  De aantijgingen over Sadat zijn erg bezijden de waarheid. 

  De Egyptische bevolking was, opgezweept door hun Imams na Nasser altijd tegen hun leiders.Sadat werd vermoord omdat hij vrede met Israel wilde.

  Mubarak was een schurk, zoals alle potentaten omdat hij groot geldelijk voordeel van de Amerikaanse vrijgevigheid had maar ook hij wilde een status quo  zonder oorlog.

   

   

 9. Janbert

  Het Moslim Broederschap is zeer actief ,via allerlei aanverwante organisaties, op Amerikaanse universiteiten. Het werkt vaak samen met allerlei linkse actie groepen doe ook tegen Israel zijn.
  http://www.youtube.com/watch?v=00PODH73y1o

   

   

  En natuurlijk is de steun van Obama en Hillary Clinton aan het Moslim Broederschap goed gedocumenteerd.
  http://www.gatestoneinstitute.org/3946/muslim-brotherhood-support
   
  http://www.jihadwatch.org/2014/06/documents-show-obama-administrations-close-ties-to-muslim-brotherhood

   


   

 10. Two Ravens Black Kettle

  Goeie vent die Al-Sisi hoe meer Moslimbroeders die opruimt hoe vrolijker de zon schijnt.

  Oei, oei wat zal islam apologist Rena Netjes en de PC-dominees van de Staatsmedia boos zijn.

 11. baksteen

  En Sadat werd vermoord door…….de Moslimbroederschap. Dit soort moet je met gelijke wapens bevechten anders verlies je het altijd en die wapens zijn niet “westers”. Soms denk ik helaas..

 12. Leo KarelJan

  Al-Sisi ziet de Moslim Broederschap zoals die is: een zeer gevaarlijke extremistische islambende. En ja, Makker: die moet vernietigd worden. Westerse lieden die opkomen voor de Moslim Broederschap dienen als verraders te worden aangemerkt. De Broederschap wil immers Het Westen vernietigen! Als je dan niet over verraad mag praten….

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.